Team Mijnzzp

Verzekeren als zzp-er

Wanneer je start met een eigen bedrijf als zzp'er, zul je jezelf wellicht afvragen welke verzekeringen je mogelijk nodig hebt. Ook kan het voorkomen dat je te maken krijgt met de verplichting om je te verzekeren. Er zijn namelijk enkele beroepsgroepen die zich verplicht moeten verzekeren. Over het algemeen heb je als zzp'er niet te maken met verplichte verzekeringen, echter is het wel verstandig om minimaal een beroeps- en/of bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Daarnaast is het verstandig om rekening te houden met ziekte en arbeidsongeschiktheid door het afsluiten van een AOV-verzekering. Het afsluiten van een AOV is momenteel niet verplicht; echter, er zijn wel vergaande plannen in de maak om alle ondernemers te verplichten tot het afsluiten van een AOV.

Inhoudsopgave
Belangrijke verzekeringen als zzp'er
Heb ik een beroeps- of een AVB-verzekering nodig?
Is een rechtsbijstandverzekering nodig?
Verplichte AOV voor zzp'ers
Wat kosten een verzekering als zzp'er

Belangrijke verzekeringen als zzp'er

Als zzp'er met een eenmanszaak zijn de belangrijkste verzekeringen over het algemeen:

  1. Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering
  2. Beroepsaansprakelijkheidsverzekering
  3. Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Naast bovenstaande verzekeringen kun je als zzp'er ook behoefte hebben aan meer specifieke verzekeringen, afhankelijk van de activiteiten en werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan het afsluiten van een:

Zzp'ers met een eenmanszaak kunnen dus behoefte hebben aan verschillende belangrijke verzekeringen. Over het algemeen heb je als zzp'er zeker niet alle verzekeringen nodig, echter is het wel belangrijk om je op de juiste manier te verzekeren. Een particuliere rechtsbijstandverzekering is bijvoorbeeld niet geschikt voor zakelijke geschillen. Ook kan een particuliere autoverzekering soms problemen opleveren wanneer het een bedrijfsauto betreft.

Heb ik een beroeps- of een AVB-verzekering nodig?

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is over het algemeen alleen nodig voor het afdekken van schade die kan ontstaan door beroepsadviesfouten. Denk hierbij vooral aan financieel adviseurs, makelaars, bouwkundig adviseurs of advocaten. Afhankelijk van het specifieke beroep kan het afsluiten van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering ook verplicht zijn.

Het afsluiten van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is voor alle ondernemers verstandig. Door het afsluiten van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering ben je op een ruime manier gedekt voor mogelijke schade die je als ondernemer aanbrengt. Een particuliere aansprakelijkheidsverzekering is overigens niet voldoende wanneer het zakelijke schade betreft. Daarom is het dus verstandig om een zakelijke verzekering tegen schade af te sluiten.

Is een rechtsbijstandverzekering nodig?

Het is verstandig om als zzp'er een zakelijke rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Ook wanneer je al beschikt over een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, is het verstandig om een aanvullende rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt namelijk niet de kosten die kunnen ontstaan door juridische geschillen. Denk bijvoorbeeld aan een conflict met een leverancier of mogelijke huurproblemen.

Verplichte AOV voor zzp'ers

Het is momenteel niet verplicht om je te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid, maar dit zal waarschijnlijk wel het geval worden. De overheid werkt momenteel aan plannen hiervoor, waarbij naar verwachting het UWV een belangrijke rol zal spelen. Desondanks zijn er nog steeds veel ondernemers die zich niet verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid vanwege de kosten.

Wat kosten een verzekering als zzp'er

Er is geen algemene prijs te noemen als het aankomt op verzekeringen, omdat het maatwerk betreft. Daarnaast zullen de bedrijfsactiviteiten voor een groot deel het risico en dus de premie bepalen. Over het algemeen zijn de belangrijkste risico's als zzp'er voor enkele tientjes per maand te verzekeren. De meest kostbare verzekering voor zzp'ers is meestal de AOV-verzekering, maar dit is ook meteen de meest belangrijke verzekering voor zelfstandig ondernemers. Overigens zijn er wel verschillende opties om een AOV-verzekering betaalbaar te maken.

Dekking als zzp-er

Mijnzzp.nl