Team Mijnzzp

zzp AOV verzekering

Als zzp'er heb je te maken met verschillende ondernemingsrisico's die bij het ondernemen horen. Een belangrijk risico waarmee zzp'ers worden geconfronteerd, is het risico op mogelijke arbeidsongeschiktheid. Als zelfstandig ondernemer ben je niet automatisch verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid, zoals werknemers in loondienst dat wel zijn. In dit artikel bespreken we de risico's die je loopt als zzp'er wanneer je geen arbeidsongeschiktheidsverzekering hebt en wat je kunt doen om jezelf toch te beschermen tegen dit risico.

Inhoudsopgave
De mogelijke gevolgen van arbeidsongeschiktheid als zzp'er
Waarom hebben veel zzp'ers geen AOV?
De risico's van het niet hebben van een AOV
Hoe kun je jezelf beschermen tegen deze risico's?

De mogelijke gevolgen van arbeidsongeschiktheid als zzp'er

Arbeidsongeschiktheid als zzp'er kan grote gevolgen hebben. Als je ziek wordt of een ongeval krijgt waardoor je niet meer kunt werken, valt je inkomen weg. Dit betekent dat er wellicht geen geld meer binnenkomt om je vaste lasten te betalen, zoals je huur of hypotheek, energierekeningen en andere financiële verplichtingen. Daarnaast kunnen medische kosten zich opstapelen, wat extra druk legt op je financiële situatie.

Het gebrek aan een vast inkomen kan leiden tot grote financiële problemen. Je kunt in de schulden raken, je huis verliezen of gedwongen worden om je bedrijf te sluiten. Dit heeft niet alleen gevolgen voor jou, maar ook voor je gezin. Het is daarom belangrijk om na te denken over een AOV-verzekering om jezelf te beschermen tegen dit risico.

Waarom hebben veel zzp'ers geen AOV?

Een van de redenen waarom veel zzp'ers ervoor kiezen om geen arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten, is vanwege de kosten. Een AOV kan behoorlijk prijzig zijn, vooral als je een hoog risico op arbeidsongeschiktheid hebt. Daarnaast hebben sommige zzp'ers het idee dat ze genoeg geld hebben gespaard om eventuele tegenslagen op te vangen. Ze vertrouwen op hun eigen vermogen om de financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid op te vangen.

Een andere reden is dat sommige zzp'ers het risico op arbeidsongeschiktheid onderschatten. Ze denken dat het hen niet zal overkomen of dat ze wel een oplossing kunnen vinden als het zover komt. Dit is echter een gevaarlijke gedachte, omdat iedereen te maken kan krijgen met ziekte of een ongeval. Het is belangrijk om realistisch te zijn en jezelf te beschermen tegen deze risico's.

De risico's van het niet hebben van een AOV

Het niet afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering brengt risico's met zich mee. Hieronder volgt een korte opsomming van de belangrijkste risico's waar je als zzp'er mee te maken kunt krijgen:

  1. Financiële onzekerheid: Zonder een AOV loop je het risico om in financiële problemen te komen als je arbeidsongeschikt raakt. Je hebt geen vast inkomen meer en moet mogelijk aanspraak maken op spaargeld om je vaste lasten te betalen.
  2. Geen hulp bij re-integratie: Met een goede AOV-verzekering is het doorgaans mogelijk om hulp te krijgen bij re-integratie. Dit is echter afhankelijk van de specifieke voorwaarden van de verzekering, aangezien je er ook voor kunt kiezen om geen vervangende arbeid te zoeken.

Hoe kun je jezelf beschermen tegen deze risico's?

Het is belangrijk om jezelf te beschermen tegen de risico's van ziekte en arbeidsongeschiktheid. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om jezelf financieel te beschermen:

  • Sluit zelf online een arbeidsongeschiktheidsverzekering af: Een AOV biedt financiële bescherming als je arbeidsongeschikt raakt. Het zorgt ervoor dat je een inkomen ontvangt als je niet meer kunt werken. Er zijn verschillende betaalbare AOV-opties beschikbaar voor zzp'ers.
  • Bouw een financiële buffer op: Het is altijd verstandig om een financiële buffer op te bouwen, zelfs als je een AOV hebt. Dit kan je helpen om onverwachte uitgaven op te vangen en jezelf extra bescherming te bieden in geval van arbeidsongeschiktheid.
  • Raadpleeg een financieel adviseur: Als je twijfelt over hoe je jezelf het beste kunt beschermen tegen risico's, raadpleeg dan een financieel adviseur. Zij kunnen je helpen bij het nemen van de juiste beslissingen en het vinden van de beste oplossingen voor jouw situatie.

Het is belangrijk om jezelf als zzp'er te beschermen en de nodige maatregelen te nemen om jezelf te wapenen tegen de risico's van arbeidsongeschiktheid. Als zzp'er is het ook mogelijk om je aan te sluiten bij een broodfonds of gebruik te maken van een collectieve verzekering die vaak wordt aangeboden door brancheorganisaties. Hoewel een arbeidsongeschiktheidsverzekering momenteel nog niet verplicht is, kan het je veel ellende besparen mocht je te maken krijgen met ziekte of arbeidsongeschiktheid. Het is tevens mogelijk om AOV-advies in te winnen als zzp'er.

Mijnzzp.nl