Team Mijnzzp

zzp

Er komt steeds meer nieuws naar buiten over de verplichte AOV voor zelfstandig ondernemers met een eenmanszaak. Karien van Gennip heeft als minister van Sociale Zaken onder meer al genoemd wat de gemiddelde premie voor de verplichte AOV wordt. Het is haar verwachting dat een zzp'er na de invoering van de verplichte verzekering voor arbeidsongeschiktheid gemiddeld 225 euro per maand kwijt is. De invoering van de verplichte AOV vindt vermoedelijk plaats in 2027.

Inhoudsopgave
Heb jij als zzp'er wat geregeld?
Voordelen en nadelen verplichte AOV

Heb jij als zzp'er wat geregeld?

De verplichte AOV komt er om zelfstandig ondernemers te beschermen tegen inkomensverlies. Een groot aantal zzp'ers heeft niets geregeld om inkomensverlies op te vangen als er door arbeidsongeschiktheid niet gewerkt kan worden. Het is wel belangrijk om spaargeld te hebben of om op een andere manier het inkomensverlies bij langdurige ziekte op te vangen. Dit is onder meer mogelijk met een arbeidsongeschiktheidsverzekering bij een verzekeraar of door je aan te sluiten bij een broodfonds. Zo voorkom je dat je door uitval in de financiële problemen komt.

Voordelen en nadelen verplichte AOV

Het voordeel van een verplichte AOV met een gemiddelde premie van 225 euro per maand is dat ondernemers dan wettelijk beschermd zijn. Verder zorgt het verplichte karakter ervoor dat uitsluiting niet meer van toepassing is. Een nadeel van een verplichte AOV is dat je als zzp'er met extra kosten wordt opgezadeld van gemiddeld 225 euro per maand. Je mag de kosten opvoeren, zodat je minder belasting betaalt, maar alsnog kost het je geld.

Heb je weinig inkomsten als ondernemer dan is de financieel te dragen last extra groot. Overigens gaat de premie wel per ondernemer variëren. Mocht je een laag inkomen hebben dan is het de bedoeling dat de premie ook lager uitkomt. Verder geldt bij de verplichte AOV dat je het eerste jaar inkomensverlies bij ziekte alsnog zelf moet opvangen. Er vindt dan vanaf het tweede jaar een uitkering plaats. De uitkering biedt dekking voor maximaal 100% van het minimumloon. Verdien je als ondernemer veel meer dan is dit mogelijk te weinig om alle financiële lasten die tot het normale uitgavenpatroon behoren, te dragen.

Mijnzzp.nl