Team Mijnzzp

Groeien met je bedrijf

Als het goed gaat met je bedrijf en er zit een stijgende lijn in de gang van zaken dan kan het interessant zijn om als zzp'er de mogelijkheden te onderzoeken om je eenmanszaak verder te laten groeien. Het is in dat geval belangrijk om goed in kaart te brengen wat het volgende doel is en op welke manier je dat doel wilt bereiken. Afhankelijk van de situatie kan het ook raadzaam zijn om eerst advies in te winnen. Denk bijvoorbeeld aan een ervaren bedrijfsadviseur of aan een ondernemerscoach. Daar komen onderstaande tips om je eenmanszaak te laten groeien goed bij van pas.

Inhoudsopgave
Maak een groeiplan
Personeel inhuren
Neem je bedrijfsprocessen onder de loep

Maak een groeiplan

Er zijn allerlei manieren om als zzp'er je eenmanszaak te laten groeien. Wil je bijvoorbeeld het productaanbod uitbreiden of je dienstverlening verbreden? Of is het de bedoeling om de afzetmarkt groter te maken of te verhuizen naar een groter bedrijfspand? Omschrijf eerst het doel van de groei van je eenmanszaak en maak daarvoor een groeiplan. Dat plan kan eveneens als basis dienen om bijvoorbeeld een zakelijke financiering af te sluiten. In dat geval kan een groeiplan ook wel aangemerkt worden als ondernemingsplan.

Personeel inhuren

Wil je een grote groei doormaken met je eenmanszaak dan lukt het vaak niet meer alleen. Je komt dan op een punt waarop het tijd is om personeel in te huren. Dat kan op allerlei manieren, zoals via een uitzendbureau of via payrolling, maar het is eveneens mogelijk om met andere zzp'ers samen te werken. De groei van je eenmanszaak laat jezelf als ondernemer overigens ook groeien, waarbij je niet altijd over de competenties beschikt die nodig zijn. In dat geval kan het interessant zijn om bijvoorbeeld de rol van manager uit te besteden aan een professional die je bedrijf komt versterken.

Neem je bedrijfsprocessen onder de loep

Bij het laten groeien van je eenmanszaak is het eveneens aan te raden om je bedrijfsprocessen goed onder de loep te nemen. Is het wel mogelijk om met de huidige processen de beoogde groei door te maken? Het kan zijn dat er investeringen in automatisering nodig zijn of in automatische processen, zoals bij orderpicking in het magazijn. Als de groei van je eenmanszaak doorzet dan is het wellicht ook aan te raden om te kijken of de rechtsvorm nog wel bij je bedrijf past of dat het tijd is om een bv op te richten.

Mijnzzp.nl