Team Mijnzzp

Winkel

Als zzp'er is het belangrijk om je administratie goed bij te houden. Hiermee voorkom je dat je achteraf veel tijd kwijt bent aan het doen van de boekhouding. In dit artikel geven we een aantal tips waarmee je de administratie eenvoudig kunt opzetten en bijhouden. Zo hoef je bijvoorbeeld niet te worstelen met Excel of een ander programma. Vooral voor startende zzp'ers is het belangrijk om de administratie vanaf de start van je bedrijf goed bij te houden.

Wat is de eenvoudigste manier van boekhouden?

De eenvoudigste manier van boekhouden heeft betrekking op het gebruiken van een online boekhoudpakket als zzp'er. Hierdoor heb je altijd en overal toegang tot je administratie. Je hoeft geen Excel-sheets meer bij te houden of een ander boekhoudprogramma op je computer te installeren. Bovendien kun je met een online boekhoudpakket eenvoudig facturen maken of bijvoorbeeld offertes opstellen.

Wat zijn de voordelen dan?

Er zijn veel voordelen aan het gebruiken van een online boekhoudpakket. Ten eerste hoef je geen programma op je computer te installeren. Je kunt direct online aan de slag met het boekhoudpakket, zonder dat je iets hoeft te downloaden of te installeren. Bovendien is het makkelijker om alles bij te houden in één systeem, waardoor je minder kans hebt op fouten.

Enkele belangrijke voordelen zijn:

Het kunnen koppelen van verschillende systemen;
Het kunnen gebruiken van een app voor de financiële administratie;
Het eenvoudig kunnen opstellen van de resultatenrekening;
Het eenvoudig kunnen doen van de aangifte inkomstenbelasting;
Het toegang verlenen aan je eventuele boekhouder;
Het eenvoudig kunnen bewaren van de complete boekhouding.

Hybride boekhouden als zzp'er

Als zzp'er kun je tegenwoordig hybride boekhouden toepassen. Dit houdt in dat je zelf een aantal taken uitvoert, maar dat je ook gebruikmaakt van een boekhouder. De boekhouder is in dat geval alleen verantwoordelijk voor het controleren van de boekhouding. Zo kun je als zzp'er veel besparen op de jaarlijkse boekhoudkosten.

Heb je dan nog wel een boekhouder nodig als zzp'er?

Dit is afhankelijk van de situatie. Als je zelf de administratie goed bijhoudt en weet waar je op moet letten, dan is het niet nodig om een boekhouder in te schakelen. Heb je echter geen tijd of interesse om je bezig te houden met de administratie, dan kan een boekhouder wel handig zijn. Een boekhouder kost wel meer, maar je hebt er vaak ook minder tijd en stress door. Daarnaast is het zo dat lang niet alle zzp'ers met veel administratie te maken hebben.

Fiscale regels en boekhouden

Wanneer je gaat starten als zzp'er, is het belangrijk om je goed in te lezen in de fiscale regels. Zelfstandig ondernemers mogen gebruikmaken van verschillende interessante fiscale regelingen. Hierdoor kun je de winst als zzp'er aanzienlijk verlagen. Vergeet overigens ook niet om alle opstartkosten op te nemen in de boekhouding. Het is vanzelfsprekend wel belangrijk dat het om zakelijke kosten gaat. Ook moet je beschikken over de originele facturen of bonnetjes.

Mijnzzp.nl