Opleiding tot Stedenbouwkundige

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauHbo-niveau Ruimtelijke Ordening en Planologie
VooropleidingHavo of Vwo
VooropleidingUrban Design (Mbo 4)
VervolgopleidingSociale Geografie en Planologie (WO)
OpleidingVind de opleiding die bij jou past

Hbo-opleiding ruimtelijke ordening en planologie

Wie als stedenbouwkundige wil gaan werken en één passende opleiding zoekt kan het beste kiezen voor de Hbo-opleiding ruimtelijke ordening en planologie. De Hbo-opleiding ruimtelijke ordening en planologie kent diverse uitstroomrichtingen, zoals de richtingen urban manager, strategisch planoloog en gebiedsontwikkelaar. De meest passende uitstroomrichting is urban manager, omdat de strategisch planoloog meer naar de toekomst zal kijken en de gebiedsontwikkelaar meer gezien moet worden als projectontwikkelaar. Als urban manager zorg je voor een optimale afstemming tussen ruimtelijke ordening en mobiliteit. De urban manager stemt ontwikkeling van nieuwe locaties voor wonen, werken en mogelijke recreatiegebieden af op de beschikbare infrastructuur. Ook het zoeken naar de juiste balans tussen bereikbaarheid en leefbaarheid behoort tot je takenpakket als urban manager. Tijdens de Hbo-opleiding ruimtelijke ordening en planologie zal je tijdens het derde leerjaar over het algemeen twee keer stage lopen, die ook in het buitenland plaats kan vinden. Enkele belangrijke woorden tijdens deze opleiding zijn onder andere bestemmingsplannen, stedenbouw, ontwikkeling, geschiedenis, landschap, duurzaamheid, inrichting, planning en visie. Maar ook het kunnen maken van een financieringsmodel behoort tot de taken van een stedenbouwkundige.

Opleidingsduur en niveau ruimtelijke ordening en planologie

De Hbo-opleiding ruimtelijke ordening en planologie zal over het algemeen vier jaar in beslag nemen. Het is geen makkelijke opleiding te noemen en zal veel zelfstudie vragen van de studenten. De Hbo-opleiding ruimtelijke ordening en planologie is ook binnen drie jaar af te ronden, als je beschikt over de juiste vooropleidingen zoals een gerichte Mbo-opleiding op niveau vier. Een gerichte Mbo-opleiding kan zijn: de opleiding bouwkunde, infratechniek of civiele techniek. Ook met een andere afgeronde Hbo-opleiding is het mogelijk om in aanmerking te komen voor de verkorte opleiding.

Vervolgopleidingen ruimtelijke ordening en planologie

Na de Hbo-opleiding ruimtelijke ordening en planologie is het prima mogelijk om door te leren, zoals de universitaire opleiding sociale geografie en planologie of de universitaire opleiding management program. Daarnaast zijn er andere technische universitaire opleidingen denkbaar, zoals de opleiding civiele techniek of verkeerskunde.

Vooropleiding ruimtelijke ordening en planologie

De meeste Hbo-scholen verwachten minimaal één relevante Mbo-opleiding niveau vier, zoals de opleiding bouwkunde of een vwo-diploma met het juiste profiel. Ook is het mogelijk om deel te nemen aan de Hbo-opleiding ruimtelijke ordening en planologie wanneer je beschikt over een Hbo- of wo-diploma.

Mijnzzp.nl