Opleiding tot Bouwkundig adviseur

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauHbo-niveau Bouwkunde
VooropleidingAssistent Uitvoerder (Mbo 4)
VooropleidingCalculator (Mbo 4)
VooropleidingHavo of Vwo
VooropleidingWerkvoorbereider bouw (Mbo 4)
VervolgopleidingVakopleiding Aannemer Bouw- en Infrabedrijf
OpleidingVind de opleiding die bij jou past

Hbo-opleiding bouwkunde

Wie als bouwkundig adviseur wil gaan werken en een geschikte opleiding zoekt kan het beste kiezen voor de Hbo-opleiding bouwkunde. De Hbo-opleiding bouwkunde is een brede opleiding die je leert hoe woningen, kantoren en ander soort gebouwen precies gebouwd en onderhouden moeten worden. Naast het bouwen en onderhouden van gebouwen zal er tijdens de opleiding bouwkunde veel aandacht zijn voor managementtaken, zodat bijvoorbeeld het beheren van vastgoed geen probleem zal vormen. Tijdens de Hbo-opleiding bouwkunde is er aandacht voor architectonisch ontwerpen, bouwtechnisch ontwerpen, constructief ontwerpen en organiseren.

De eerste twee jaar van de Hbo-opleiding bouwkunde zijn nog vrij algemeen. Aan het einde van het tweede leerjaar moet er een afstudeerrichting gekozen worden. Na het eerste leerjaar bouwkunde ga je in de meeste gevallen ook stage lopen, die ook in het buitenland gevolgd kan worden. Na de opleiding bouwkunde ken je het gehele bouwproces en kan je op een bedrijfskundige en bedrijfseconomische verantwoorde manier leidinggeven, bouwprojecten uitvoeren en een bedrijf leiden. Bedrijfskunde, bedrijfseconomie, vakkennis, organiseren en management zijn belangrijke woorden binnen de Hbo-opleiding bouwkunde. De Hbo-opleiding bouwkunde is binnen Nederland op bijna alle hogescholen te volgen en kent verschillende afstudeerrichtingen, die meestal na het tweede jaar gekozen moeten worden. Er bestaan ook andere Hbo-opleidingen die raakvlakken hebben met de Hbo-opleiding bouwkunde, zoals de Hbo-opleiding bouwmanagement en vastgoed (Ruimtelijke Ontwikkeling) en de Hbo-opleiding vastgoed en makelaardij.

Opleidingsduur en niveau bouwkunde

De Hbo-opleiding bouwkunde zal over het algemeen minimaal vier jaar in beslag nemen en is zeker geen makkelijke opleiding. Bij de opleiding bouwkunde komt veel rekenwerk kijken, zodat je bijvoorbeeld constructies berekenen kunt en weet welke materialen het beste toegepast kunnen worden. Daarnaast is de nodige praktijkervaring binnen de bouwsector voor de meeste studenten, die bijvoorbeeld van een Mbo-opleiding komen, gunstig omdat de nodige praktijkervaring binnen de bouwsector belangrijk is.

Vervolgopleidingen bouwkunde

Na de Hbo-opleiding bouwkunde zijn er nog diverse vervolgopleidingen mogelijk, zoals de vakopleiding aannemer Bouw- en Infrabedrijf die over het algemeen nog eens één jaar in beslag zal nemen. Maar ook andere Hbo-opleidingen of een universitaire opleiding behoren tot de mogelijkheden. Daarnaast kent de bouwsector veel cursussen gericht op verschillende vakgebieden, die meestal enkele maanden in beslag zullen nemen.

Vooropleiding bouwkunde

De meeste hogescholen die de Hbo-opleiding bouwkunde aanbieden verwachten minimaal een gerichte Mbo-opleiding op niveau vier binnen de bouwsector of een havo of vwo-opleiding. Met een Mbo-opleiding op niveau drie is het doorgaans niet mogelijk om door te groeien tot de Hbo-opleiding bouwkunde. Wel kan het zijn dat er toelatingstoetsen worden afgenomen om te bepalen of iemand alsnog mag deelnemen aan de opleiding met een Mbo-niveau drie opleiding.

Mijnzzp.nl