Opleiding tot Relatietherapeut

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauCursus & Opleiding Hbo-niveau
VooropleidingMbo-niveau vier
VervolgopleidingCounseling (Hbo)
VervolgopleidingSociaal Pedagogische Hulpverlening (Hbo)
OpleidingVind de opleiding die bij jou past

Opleiding Gezins- en Relatietherapie

De opleiding gezins- en relatietherapie is geschikt voor diverse soorten mensen die werkzaam zijn als hulpverlener, counselor of bijvoorbeeld als relatietherapeut. Deze opleiding bestaat doorgaans uit twee hoofdmodules, namelijk de module oorzaken en oplossing relatieproblemen en de module counseling. De module oorzaken en oplossing relatieproblemen kent doorgaans de onderdelen respect voor elkaar, seks en intimidatie, conflictbeheersing, emotionele saamhorigheid en het onderdeel oorzaken verslechterde relatie. De module counseling gaat juist meer in op algemene vraag wat counseling precies is, luistervaardigheden, probleemanalyse, het opstellen van een aanpakplan, gesprekstechnieken en de omgang met emoties. De opleiding gezins- en relatietherapie wordt tegenwoordig door diverse externe opleiders aangeboden en kan dus inhoudelijk per opleider anders zijn. De opleiding gezins- en relatietherapie wordt tegenwoordig ook wel de Hbo-opleiding relatietherapeut genoemd.

Opleidingsduur en niveau Gezins- en Relatietherapie

De opleiding gezins- en relatietherapie duurt over het algemeen zes maanden, maar dit kan per opleider verschillen. De opleiding Gezins- en Relatietherapie moet gezien worden als een opleiding op Hbo-niveau.

Vervolgopleidingen Gezins- en Relatietherapie

Er bestaan geen specifieke vervolgopleidingen na de opleiding gezins- en relatietherapie. Een mogelijke vervolgopleiding na de opleiding gezins- en relatietherapie kan de Hbo-opleiding pedagogiek zijn of de Hbo-opleiding sociaal pedagogische hulpverlening. Deze twee opleiding zijn volwaardige Hbo-opleidingen, die over het algemeen minimaal vier jaar in beslag zullen nemen.

Vooropleiding Gezins- en Relatietherapie

Over het algemeen zijn er geen eisen qua vooropleidingen om deel te kunnen nemen aan de opleiding gezins- en relatietherapie. De meeste mensen die deze opleiding volgen zijn coach, counselor, opvoedondersteuner of relatietherapeut van beroep.

Mijnzzp.nl