Opleiding tot Boer

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauMbo-niveau vier
VooropleidingVmbo, Havo of Vwo
VervolgopleidingDier- en Veehouderij (Hbo)
OpleidingVind de opleiding die bij jou past

Mbo-opleiding dierhouder melkvee (veehouderij)

Er bestaan verschillende soorten opleidingen die geschikt kunnen zijn voor studenten die een carrière ambiëren als boer, omdat er ook verschillende soorten boeren bestaan. Wanneer het alleen om landbouwactiviteiten gaat, zonder dieren, kan er bijvoorbeeld ook gekozen worden voor de Mbo-opleiding akkerbouw. De meest gerichte Mbo-opleiding is de Mbo-opleiding dierhouder melkvee (veehouderij). Als dierhouder werk je voornamelijk op rundvee- ,varkens- of pluimveebedrijven, waar je zelfstandig koeien, varkens of pluimvee houdt. Tijdens deze Mbo-opleiding is er niet alleen aandacht voor dierenkennis of landbouwkennis. Ook is er veel aandacht voor het runnen van een onderneming als boer. Als boer ben je een manager van je eigen bedrijf, die soms inwikkelde beslissingen zal moeten nemen. Handel, beleid en verzorging zijn als boer zeer belangrijke woorden, die dan ook uitgebreid behandeld worden tijdens de Mbo-opleiding dierhouder melkvee (veehouderij). Maar natuurlijk leer je tijdens deze opleiding ook algemene zaken, zoals melkkennis, ziektes, wet- en regelgeving, administratie en beroepsvorming. De Mbo-opleiding dierhouder melkvee (veehouderij) is over het algemeen een praktijkgerichte opleiding, waarbinnen je één of twee dagen per week naar school zal gaan voor de theorielessen. Tijdens de stageperiode moet je over het algemeen verschillende praktijkexamens afleggen, die beoordeeld worden door je leermeester en stagebegeleider van school.

Opleidingsduur en niveau dierhouder melkvee (veehouderij)

De Mbo-opleiding dierhouder melkvee (veehouderij) zal over het algemeen drie jaar in beslag nemen en is een Mbo-opleiding op niveau vier.

Vervolgopleidingen dierhouder melkvee (veehouderij)

Na het afronden van de Mbo-opleiding dierhouder melkvee (veehouderij) niveau vier is het automatisch mogelijk om door te groeien tot een passende Hbo-opleiding, zoals de Hbo-opleiding dier- en veehouderij. De Hbo-opleiding dier- en veehouderij zal over het algemeen nog eens vier jaar in beslag nemen maar is, met de juiste vooropleidingen, ook af te ronden binnen drie jaar.

Vooropleiding dierhouder melkvee (veehouderij)

De meeste scholen verwachten minimaal een Vmbo-diploma of enkele jaren havo of vwo voordat je toegelaten zal worden tot de Mbo-opleiding dierhouder melkvee (veehouderij) niveau vier. Overigens bestaat er ook nog een niveau twee opleiding, namelijk de Mbo-opleiding medewerker dierverzorging, en een niveau drie opleiding vakbekwaam medewerker dierverzorger melkvee. De Mbo-opleiding medewerker dierverzorging of de Mbo-opleiding vakbekwaam medewerker dierverzorger melkvee zijn passende vooropleidingen, omdat tijdens deze opleiding alle basisvaardigheden aan bod komen.

Mijnzzp.nl