Van de redactie

Avatar van Team Mijnzzp

Zzp bedrijven, ze komen en gaan. Er worden jaarlijks veel nieuwe zzp bedrijven opgericht door enthousiaste nieuwe zzp-ers, maar er stoppen er ieder jaar ook veel weer mee, omdat het ondernemerschap en het zzp bestaan in de praktijk toch tegen kan vallen. Ook bestaan er helaas redelijk wat zzp-ers die wellicht min of meer gedwongen worden om te gaan werken als een zzp-er. Vooral deze doelgroep heeft het doorgaans zwaar, omdat ze in veel gevallen niet goed voorbereid zijn en wellicht niet beschikken over de juiste kennis of motivatie. Het leven van een zzp-er gaat niet automatisch over rozen. Discipline, netwerken, kennis, doorzettingsvermogen en verantwoordelijkheidsgevoel zijn belangrijke woorden om als zzp-er succesvol te kunnen zijn.

Zzp-ers zijn verborgen werklozen

Helaas bestaan er ook redelijk wat zzp-ers die op een andere manier niet meer aan het werk komen. Er zijn branches waar veel met zzp-ers gewerkt wordt en waarbinnen loondienst steeds minder voorkomt, zoals de bouwbranche. Helaas worden redelijk wat mensen op deze manier wellicht gedwongen om als zzp-er te gaan werken, omdat ze anders niet meer aan werk komen. Vooral voor deze doelgroep kan dit nogal een schok zijn. Als zzp-er veranderen er veel zaken, ben je ineens ondernemer geworden en ben je zelf verantwoordelijk voor voldoende opdrachten en de administratie.

Hoeveel zzp starters stoppen ermee

Van alle zzp-ers die een eigen bedrijf oprichten is na drie jaar ongeveer de helft weer gestopt. Per jaar worden er ongeveer 150.000 bedrijven opgericht die in veel gevallen bestaan uit zzp-ers. Van alle zzp-ers lukt het ongeveer 10 procent niet om een inkomen te genereren boven het bijstandsniveau. In veel gevallen gaat het hier om zzp-ers die geen echte keuze hebben en min of meer gedwongen zijn om te gaan werken als zzp-er, omdat ze anders helemaal niet meer aan het werk komen.

Voorkom fouten als zzp-er

De grootste fout die nieuwe zzp-ers nogal eens maken is dat ze denken dat het werk en de opdrachten vanzelf binnen zullen stromen. Een grotere desillusie bestaat er niet. Er is niemand die gaat bellen omdat jij zzp-er bent geworden. Het verkrijgen van voldoende opdrachten is één van de grootste uitdagingen als zzp-er. Om aan voldoende opdrachten te kunnen komen is het belangrijk om actief te netwerken en een goede naam op te bouwen. De concurrentie tussen zzp-ers is binnen bepaalde branches moordend te noemen, waardoor bekendheid als zzp-er belangrijk is.

Boekhouding en administratie

Boekhouding en administratie is voor de meeste ondernemer niet de leukste bezigheid, maar daarom niet minder belangrijk. Er zijn veel zzp-ers die vroeg of laat in de problemen komen omdat ze de boekhouding of de administratie niet in orde hebben. Zzp-ers die zelf geen verstand van boekhouding of administratie hebben doen er verstandig aan een specialist in te huren die ze op een goede manier kan helpen. Een goede administrateur of boekhouder is niet gratis, maar kan wel veel problemen voorkomen omdat hij of zij beschikt over de juiste kennis. Trap niet in de valkuil om te denken dat het wel los zal lopen met de administratie en de boekhouding, omdat vroeg of laat de problemen niet meer te overzien zijn. Deze problemen ontstaan dan in veel gevallen met de belastingdienst.

Belasting betalen

De geldstromen als zzp-er kunnen bij voldoende opdrachten redelijk hard gaan. Helaas is dit natuurlijk geen netto geld en zal je ook als zzp-er belasting moeten betalen. Daarnaast komt het nogal eens voor dat de BTW opgesnoept wordt, waardoor er snel problemen ontstaan met de belastingdienst. Het niet afdragen van belastingen en vooral BTW betekent in de meeste gevallen een snelle stop als zzp-er. Laat u als zzp-er niet versassen en zet voldoende geld opzij, zodat u de belastingen kan betalen zonder dat u in de problemen komt. Een goede boekhouder kan hierbij prima helpen.

Verkeerde rechtsvorm gekozen

Wanneer een zzp-er zijn nieuwe bedrijf opricht zal deze een keuze moeten maken qua rechtsvorm. Gaat het een eenmanszaak worden of bijvoorbeeld VOF (vennootschap onder firma). Redelijk wat zzp-ers kiezen er voor om samen te gaan werken met bijvoorbeeld een oude collega die ook als zzp-er wil gaan werken. Dit betekent niet automatisch dat er voor een VOF gekozen zal moeten worden. Wellicht is het verstandiger om ieder een eenmanszaak op te richten en op deze manier samen te werken. Op deze manier bent u onafhankelijk van elkaar en is er geen juridische verbintenis. Laat u dan ook goed voorlichten welke rechtsvorm het beste voor u is om problemen te voorkomen.

Trap niet in mooie verhaaltjes

Als zzp-er ben je zelf verantwoordelijk voor je eigen onderneming en zal je alleen jezelf aan kunnen kijken wanneer er bepaalde zaken niet goed gaan. Geloof niet iedereen op zijn mooie woorden en wees bewust van de eventuele gevolgen. Realiseer je als zzp-er wie waarvoor verantwoordelijk is en teken bijvoorbeeld geen overeenkomsten waar je zelf niet achter staat of voordat je deze hebt laten controleren door één of meerdere specialisten.

Afhankelijkheid zzp-er

Zorg er voor dat je als zzp-er niet afhankelijk bent van een opdrachtgever. Wanneer deze opdrachtgever je om wat voor reden dan ook geen opdrachten meer gunt is het vaak lastig om snel nieuwe opdrachten te vinden. Daarnaast kunnen er problemen ontstaan met de Belastingdienst, omdat deze wellicht denkt dat je niet als zelfstandige aan het werkt bent. Zie voor meer informatie de zzp modelovereenkomst.

Uitstraling als zzp-er

Wanneer je besluit als zzp-er te gaan werken is het belangrijk om aan je uitstraling te werken en zal je professioneel over moeten komen. Dit betekent bijvoorbeeld het dragen van goede en nette bedrijfskleding en zorgen dat de bedrijfsauto goed onderhouden en schoon is. De uitstraling als zzp-er kan voor mogelijke opdrachtgevers een belangrijke factor zijn in het wel of niet gunnen van een opdracht. Ook de online activiteiten als zzp-er worden door veel mogelijke opdrachtgevers gezien en kunnen dan ook maar beter professioneel zijn. Wat je persoonlijke mening is over een politieke partij is niet interessant voor een opdrachtgever.

De juiste doelgroep als zzp-er

Zzp-ers zijn overal te vinden in verschillende branches, maar komen niet in alle branches evenveel voor. Om voldoende opdrachten te kunnen krijgen als zzp-er is het dan ook belangrijk om te starten binnen de juiste branche. Zo komen zzp-ers binnen de detailhandel veel minder voor dan binnen de bouwbranche of de financiële wereld. Wees je ook bewust van de concurrentie, omdat die binnen bepaalde branches zeer groot te noemen is.

Mijnzzp.nl