Team Mijnzzp

Metaalwerkplaats

Dus jij bent straks een nieuwe zzp-er en kiest bewust voor het zelfstandig ondernemerschap. Een mooie keuze die je wellicht meer vrijheid, creativiteit, verantwoordelijkheid en salaris zal opleveren dan wanneer je werkzaam blijft voor een werkgever. De keus voor het zelfstandig ondernemerschap is tegenwoordig steeds normaler aan het worden, wat te zien is aan het aantal zelfstandig ondernemers binnen Nederland. Momenteel zijn er binnen Nederland meer dan 1.000.000 zzp-ers actief die fulltime werkzaam zijn binnen hun eigen bedrijf. Wanneer ook de parttime zzp-ers meegeteld worden is het aantal zzp-ers nog vele malen hoger.

Het totaal aantal zzp-ers groeit per jaar ongeveer met 40.000 tot 50.000, waarmee de zzp-markt booming te noemen is. Er worden ieder jaar ongeveer 120.000 nieuwe zzp-bedrijven gestart, maar er stoppen er ieder jaar ook veel, waardoor het aantal zzp-ers per jaar ongeveer groeit met 40.000 tot 50.000.

De meeste zzp-ers zijn tussen de 35 en 55 jaar oud wanneer ze een eigen bedrijf starten. Nieuwe zzp-ers worden wel steeds jonger, omdat veel jongeren al snel kiezen voor het zelfstandig ondernemerschap en niet meer in loondienst willen werken. De helft van alle zzp-ondernemingen stopt binnen 5 jaar, waardoor de markt continu in beweging is.

Wanneer ben je precies een zzp-er

Zzp-er ben je wanneer je onderneming staat inschreven bij de Kamer Van Koophandel en bij de belastingdienst, en je dus beschikt over een KVK-nummer en een belastingnummer. Daarnaast moet je vanuit de belastingdienst gezien actief bezig zijn als zzp-er om als ondernemer aangemerkt te worden. Dit betekent dat je minimaal 1225 uur per jaar actief bezig moet zijn met je bedrijf en dat er geen loondienstverhouding mag zijn.

Het urencriterium van 1225 betreft niet alleen gefactureerde uren maar ook de tijd die je kwijt bent aan administratie en aan acquisitie. Dit noemt men ook wel directe en indirecte uren. In sommige gevallen kan ook een cursus of opleiding aangemerkt worden als indirecte uren, als deze te maken hebben met je vakgebied. Een verlaagd urencriterium is alleen mogelijk in bijzondere gevallen, zoals zwangerschapsverlof of wanneer je start vanuit een arbeidsongeschiktheidsuitkering.

De loondienstverhouding heeft betrekking op verkapte loondienst wat niet mag als zzp-er. Een zzp-er moet voor eigen rekening en risico werkzaam zijn en mag niet steeds voor de zelfde opdrachtgever werkzaam zijn, want dan kan hij of zij aangemerkt worden als personeel in loondienst. Over het algemeen verwacht de belastingdienst minimaal drie verschillende opdrachtgevers per jaar om problemen te voorkomen.

Administratie opzetten als zzp-er

Ook het voeren van een degelijke administratie als zzp-er hoort bij het ondernemerschap. Dit is niet alleen belangrijk voor de belastingdienst maar ook voor jezelf als zzp-er. Zonder goede administratie kan een bedrijf niet draaien. De meeste zzp-ers die in de problemen komen met de belastingdienst voeren geen degelijke administratie of boekhouding. Wie zelf niet goed is in administratieve werkzaamheden of de boekhouding doet er verstandig aan hiervoor een specialist in te huren. Wanneer de administratie niet klopt kunnen er grote problemen ontstaan, die in sommige gevallen niet meer te overzien zijn. Het inhuren van een specialist zoals een boekhouder zal deze problemen in de meeste gevallen voorkomen.

Netwerk opbouwen als zzp-er

Een goed netwerk is als zzp-er belangrijk. Het opbouwen van een netwerk gaat in sommige gevallen automatisch, maar in veel gevallen is het nodig om actief te netwerken om aan voldoende opdrachten te kunnen komen. Het netwerken als ondernemer is iets waar voldoende tijd voor vrij gemaakt zal moeten worden. Naast de bekende netwerksites worden er door het hele land netwerkborrels en netwerkbeurzen georganiseerd waar zzp-ers samen komen om te netwerken. Wie op een goede manier netwerkt zal merken dat netwerken ook echt werkt als ondernemer. Het is wel belangrijk om enkele spelregels te kennen, zoals goed voorbereid zijn en het netwerken niet alleen zien als een verkooppraatje. Het delen van informatie is meestal belangrijker dan het direct zaken doen. Zie voor meer informatie het beroep netwerker.

Verdien ik als zzp-er automatische meer dan in loondienst

Helaas, de meeste zzp-ers verdienen als zelfstandig ondernemer minder dan wanneer ze in loondienst werkzaam zijn. Dit is vooral het geval bij algemene beroepen waarbinnen veel concurrentie is. Het inkomen van een zzp-er ligt gemiddeld 10 procent lager dan een werknemer in loondienst. Het verkrijgen van voldoende opdrachten als zzp-er is dan ook zeer belangrijk om voldoende te kunnen verdienen. Als zzp-er is het bijna niet mogelijk om iedere week 40 uur te factureren, wat natuurlijk direct invloed zal hebben op de inkomsten als zzp-er.

Best verdienende zzp-ers

De doelgroepen die het meest verdienen als zzp-er zijn medisch specialisten, artsen, bedrijfskundigen en adviseurs. Deze doelgroepen verdienen als ondernemer structureel meer dan wanneer ze in loondienst werkzaam zijn. Voor andere doelgroepen, zoals hoveniers, vertegenwoordigers, winkeliers en bijvoorbeeld bouwvakkers zijn de inkomsten vanuit het ondernemerschap meer vergelijkbaar met een loondienstverband. Beroepsmatige kunstenaars verdienen als zzp-er over het algemeen het minst.

Mijnzzp.nl