Team Mijnzzp

Berekenen uurtarief

Voor veel zzp’ers, zowel starters als doorgewinterde ondernemers, is het bepalen van het juiste uurtarief een uitdaging. Een te laag tarief betekent dat je inkomsten misloopt, wat op lange termijn financiële risico’s met zich meebrengt. Aan de andere kant kan een te hoog tarief ervoor zorgen dat opdrachtgevers afhaken. Het vinden van een evenwicht is belangrijk: je tarief moet bijdragen aan een gezonde bedrijfsvoering én een passend inkomen. In dit artikel ontdek je hoe je als zelfstandig ondernemer tot een goed onderbouwd en winstgevend uurtarief komt.

Inhoudsopgave
Passend uurtarief zzp'er
Begin met je gewenste jaarinkomen
Reken terug naar declarabele uren
Vergeet je bedrijfskosten niet
Marktverkenning en positionering
Flexibel omgaan met je tarief
Tot slot

Passend uurtarief zzp'er

Het is verstandig om voor jezelf een passend uurtarief te hanteren, omdat je anders mogelijk in de problemen kunt komen. Als zzp'er heb je te maken met onkosten die allemaal betaald moeten kunnen worden vanuit je uurtarief. Daarnaast is het simpelweg noodzakelijk om voldoende te vragen voor je werkzaamheden, aangezien je actief bent als ondernemer. Het heeft geen zin om te werken tegen een te laag uurtarief als zzp'er.

Begin met je gewenste jaarinkomen

Een goede manier om je uurtarief te berekenen is te beginnen bij het inkomen dat je jaarlijks nodig hebt. Dit is niet alleen het bedrag dat je wilt overhouden, maar ook je bedrijfskosten en reserveringen voor onder meer belasting, pensioen en vakantiegeld moeten hierin meegenomen worden. Denk ook aan arbeidsongeschiktheid en doorbetaling bij ziekte, want als zzp’er ben je daar zelf verantwoordelijk voor.

Reken terug naar declarabele uren

Je werkt als ondernemer niet al je uren voor klanten. Denk aan uren voor administratie, acquisitie, reizen, opleidingen en pauzes. Veel zzp’ers hanteren daarom zo’n 1.200 tot 1.600 declarabele uren per jaar als uitgangspunt. Heb je dit inzichtelijk, dan kun je jouw gewenste omzet delen door dit aantal uren om zo tot een uurtarief te komen.

Vergeet je bedrijfskosten niet

Naast je privé-uitgaven heb je als ondernemer ook zakelijke kosten. Denk aan kantoorbenodigdheden, softwarelicenties, verzekeringen, marketing, vervoerskosten en eventueel huur. Al deze kosten moet je meenemen in de berekening van je uurtarief. Het is verstandig om een overzicht te maken van de jaarlijkse kosten, zodat je weet wat je per uur moet verdienen om deze uitgaven te dekken.

Marktverkenning en positionering

Kijk ook naar wat andere zzp'ers in jouw branche vragen. Dat geeft je een beeld van wat gebruikelijk is. Let hierbij wel op dat je jouw positie goed inschat: heb je weinig ervaring of een specialisme waar veel vraag naar is? Dan kan dat een reden zijn om je tarief juist iets aan te passen. Vergeet niet dat goedkoop vaak als minder professioneel wordt gezien, terwijl een te hoog tarief zonder toegevoegde waarde klanten afschrikt.

Flexibel omgaan met je tarief

Je hoeft niet altijd één vast uurtarief te hanteren. Voor kortlopende opdrachten kun je een ander tarief rekenen dan voor langdurige projecten. Soms is het ook slimmer om met een projectprijs te werken. Wees in ieder geval transparant over je tarief, zodat er geen misverstanden ontstaan met je opdrachtgever.

Tot slot

Een goed uurtarief is meer dan een rekensom: het is de basis van jouw ondernemerschap. Door je tarieven op een zakelijke manier te bepalen en regelmatig te evalueren, houd je grip op je inkomsten en kun je blijven investeren in jezelf en je bedrijf. Laat je eventueel adviseren door een boekhouder als je hier zelf niet goed uitkomt.

Wil je zelf je tarief berekenen? Gebruik dan onze handige rekentool voor zzp’ers op Mijnzzp.nl. Zo weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet.

Mijnzzp.nl