Team Mijnzzp

Website van bedrijf

Het zoekalgoritme van Google omvat meer dan 200 factoren die de rangschikking van een website in de zoekmachine beïnvloeden. Een van de meest bekende en besproken factoren is linkbuilding. Het is essentieel om hoogwaardige backlinks voor je website te verkrijgen, zodat deze goed vindbaar is. Google heeft herhaaldelijk benadrukt dat dit een belangrijke rankingfactor is. Het behalen van een goede positie op concurrerende zoekwoorden is bijna onmogelijk zonder voldoende sterke backlinks. In dit artikel bespreken we de belangrijkste punten van linkbuilding.

Inhoudsopgave:

 1. Definitie van Linkbuilding
 2. Het Belang van Linkbuilding
 3. Kwaliteit versus Kwantiteit
 4. Is de domain authority belangrijk voor linkbuilding?
 5. Soorten Backlinks
 6. Methoden voor Linkbuilding
 7. Do's en Don'ts van Linkbuilding
 8. De rol van ankerteksten
 9. Linkbuilding Strategieën
 10. Verschil dofollow links en nofollow links
 11. SEO specialist inhuren voor linkbuilding
 12. Linkbuilding uitbesteden: waarop letten?
 13. Wat kost linkbuilding?
 14. Zelf aan slag met een linkbuilding tool
 15. Is linkbuilding voldoende voor het binnenhalen van bezoekers?
 16. Is het mogelijk gratis backlinks te krijgen?
 17. Content marketing en linkbuilding
 18. Conclusie SEO linkbuilding

1. Definitie van Linkbuilding

Linkbuilding is de strategie van het actief verzamelen van backlinks van andere websites naar de eigen website. Het doel van linkbuilding is om een hogere waardering van zoekmachines te verkrijgen, waardoor de website hoger zal rangschikken op bepaalde zoekwoorden. Deze externe links dienen als aanbevelingen en worden beschouwd als een indicator van de autoriteit en relevantie van de betreffende website.

Begrip linkbuildingDoor een doordachte en ethische linkbuilding aanpak te hanteren, kan een website niet alleen de zoekmachine prestaties verbeteren, maar ook de online zichtbaarheid versterken. Het is belangrijk om te streven naar kwalitatieve en relevante backlinks, aangezien zoekmachines zoals Google waarde hechten aan natuurlijke en organische linkprofielen.

2. Het Belang van Linkbuilding

Backlinks zijn voor Google een belangrijk signaal voor relevantie en autoriteit. Daarom is linkbuilding een essentieel onderdeel van het optimalisatieproces. Door hoogwaardige en relevante backlinks naar je website te verkrijgen, geef je zoekmachines het signaal dat andere websites jouw content als waardevol beschouwen. Google interpreteert deze externe links als aanbevelingen, wat kan leiden tot een hogere waardering van je website. Een website met een gezond linkprofiel wordt vaak als betrouwbaarder en waardevoller beschouwd, wat positief kan bijdragen aan de rangschikking in zoekresultaten.

Linkbuilding vergroot niet alleen de kans om hoger te ranken op belangrijke zoekwoorden, maar het versterkt ook de geloofwaardigheid en het vertrouwen van zowel zoekmachines als gebruikers, wat uiteindelijk kan resulteren in een verbeterde online zichtbaarheid en meer organisch verkeer naar je site. Het is daarom van cruciaal belang om een doordachte linkbuilding strategie te hanteren als onderdeel van je algehele SEO-strategie.

3. Kwaliteit versus Kwantiteit

Het gaat niet alleen om de hoeveelheid backlinks, maar vooral ook om de kwaliteit. De relevantie en de autoriteit van de sites die naar je website linken, zijn van cruciaal belang. Het verkrijgen van backlinks van gerelateerde en gezaghebbende websites wordt door zoekmachines zoals Google beschouwd als een teken van waardevolle inhoud en betrouwbaarheid. Kwalitatieve backlinks dragen bij aan de algehele geloofwaardigheid van je site en kunnen een positieve invloed hebben op je zoekmachine positie.

Het is daarom raadzaam om te streven naar links vanuit bronnen die relevant zijn voor je niche of branche, en die een sterke reputatie hebben opgebouwd binnen jouw vakgebied. Het zorgvuldig opbouwen van een hoogwaardig linkprofiel is een effectieve manier om de online autoriteit van je website te versterken en te zorgen voor duurzame SEO-resultaten. Het heeft dus niet veel zin om gebruik te maken van directories (startpagina's). Backlinks van directories zijn niet erg waardevol en kunnen soms ook een hoog spamgehalte hebben.

4. Is de domain authority belangrijk voor linkbuilding?

De domain authority is een van de factoren waarop je moet letten bij linkbuilding. Het is wel zo dat de domain authority te manipuleren is. Veel directories hebben bijvoorbeeld een relatief hoge domain authority. Het is daarom ook verstandig om ook op de trust flow te letten voor de beste websites voor linkbuilding.

SEOTrust flow is dus een ander belangrijk aspect om te overwegen bij linkbuilding. Het meet de kwaliteit van de links die naar je site verwijzen. Websites met een hoge trust flow zijn doorgaans betrouwbaar en hebben links van andere betrouwbare sites. Het is dus essentieel om links te krijgen van sites met een hoge trust flow om de geloofwaardigheid en autoriteit van je eigen site te verhogen.

5. Soorten Backlinks

Er zijn twee soorten backlinks: interne links en externe links. Interne links zijn links binnen dezelfde website, terwijl externe links afkomstig zijn van andere websites. Interne links spelen een belangrijke rol bij het helpen van gebruikers om gemakkelijk door verschillende pagina's van je website te navigeren. Ze dragen ook bij aan het verspreiden van linkwaarde en het versterken van de onderlinge relatie tussen verschillende pagina's.

Het is van belang om een gebalanceerde aanpak te hanteren bij het opbouwen van zowel interne als externe links. Een goed doordachte linkbuilding strategie, met de focus op relevantie en kwaliteit, draagt bij aan een gezond linkprofiel en kan de algehele SEO-prestaties van je website aanzienlijk verbeteren.

6. Methoden voor Linkbuilding

Er zijn verschillende methoden voor linkbuilding, elk met zijn eigen benadering en doelstellingen. Enkele veelvoorkomende methoden zijn:

 1. Zelf toevoegen van backlinks:
  Dit omvat het actief plaatsen van links naar je eigen website op relevante platforms, directories, of sociale media. Het is essentieel om hierbij de richtlijnen van zoekmachines te volgen om onnatuurlijke linkopbouw te voorkomen.
 2. Het vragen van backlinks:
  Hierbij benader je andere website-eigenaren of contentmakers om een link naar jouw site op te nemen. Het is belangrijk om dit op een persoonlijke en relevante manier te doen, en te focussen op websites die in jouw branche actief zijn.
 3. Het verdienen van backlinks:
  Door hoogwaardige content te produceren die informatief, uniek en deelbaar is, vergroot je de kans dat andere websites natuurlijk naar jouw content linken. Dit kan bijdragen aan een organisch en waardevol linkprofiel.
 4. Het kopen of ruilen van backlinks:
  Deze methode omvat het aanschaffen van links of het ruilen van links met andere website-eigenaren. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het kopen van links, omdat zoekmachines betalen voor links ontmoedigen en dit kan leiden tot bestraffende maatregelen zoals een lager positie binnen de belangrijkste zoekmachines.

7. Do's en Don'ts van Linkbuilding

Do's:

 1. Houd het relevant:
  Zorg ervoor dat de verkregen links relevant zijn voor de content van je website. Dit draagt bij aan de geloofwaardigheid en waarde van je linkprofiel.
 2. Optimaliseer ankerteksten:
  Gebruik diverse en natuurlijke ankerteksten die de inhoud van de gelinkte pagina accuraat weerspiegelen. Vermijd overmatig gebruik van exacte zoekwoorden in ankerteksten.
 3. Creëer hoogwaardige content:
  Investeer in het produceren van hoogwaardige, informatieve content die van nature andere websites aantrekt om naar jouw site te linken.
 4. Diversifieer linkbronnen:
  Probeer links te verkrijgen van diverse bronnen, zoals blogs, nieuwswebsites, sociale media, en andere relevante platforms.
 5. Monitor en analyseer:
  Houd je linkprofiel regelmatig in de gaten met behulp van tools zoals Google Search Console. Analyseer de prestaties van je links en pas je strategie aan indien nodig.

Don'ts:

 1. Vermijd onnatuurlijke linkopbouw:
  Probeer het zelf toevoegen van talloze links op willekeurige plaatsen te vermijden, omdat dit als spam kan worden beschouwd.
 2. Koop geen onbetrouwbare links:
  Vermijd het kopen van links van onbetrouwbare bronnen, aangezien dit kan leiden tot negatieve gevolgen voor je zoekmachine prestaties.
 3. Overmatig gebruik van exacte zoekwoorden:
  Overmatig gebruik van exacte zoekwoorden in ankerteksten kan als manipulatief worden gezien. Varieer je ankerteksten voor een natuurlijker linkprofiel.
 4. Verwaarloos niet de kwaliteit voor kwantiteit:
  Het vergaren van een grote hoeveelheid links is niet zo waardevol als het verkrijgen van kwalitatieve links. Kies voor kwaliteit boven kwantiteit.
 5. Negeren van ankerteksten:
  Besteed aandacht aan de ankerteksten van je links. Vermijd generieke termen zoals 'klik hier' en zorg voor relevante teksten die de context versterken.

Door deze do's en don'ts in acht te nemen, kun je een effectieve linkbuilding strategie ontwikkelen die niet alleen de vindbaarheid van je website verbetert, maar ook voldoet aan de richtlijnen van zoekmachines.

8. De rol van ankerteksten

MarketingDe ankertekst is de tekst waar een interne of externe link uit bestaat. Het speelt een cruciale rol in de context en relevantie van de link, zowel voor zoekmachines als voor gebruikers. Een gevarieerd 'ankertekst profiel' is belangrijk bij linkbuilding om verschillende redenen:

 1. Relevantie:
  Een goed gekozen ankertekst weerspiegelt de inhoud van de gelinkte pagina. Het helpt zoekmachines begrijpen waar de link naar verwijst en versterkt de relevantie van de content.
 2. Diversiteit voor natuurlijkheid:
  Een diversiteit aan ankerteksten zorgt voor een natuurlijker linkprofiel. Overmatig gebruik van dezelfde ankertekst kan als manipulatief worden gezien.
 3. Optimalisatie voor zoekwoorden:
  Door zoekwoorden op een natuurlijke manier in ankerteksten te verwerken, kun je de zoekmachineoptimalisatie verbeteren. Echter, vermijd overdreven optimalisatie voor een gezonde balans.
 4. Gebruiksvriendelijkheid:
  Voor gebruikers is de ankertekst een aanwijzing van wat ze kunnen verwachten als ze op de link klikken. Een duidelijke en informatieve ankertekst verbetert de gebruikerservaring.
 5. Ankertekst als signaal voor relevantie:
  Zoekmachines gebruiken ankerteksten als een belangrijk signaal om de relevantie van een pagina te beoordelen. Goed gekozen ankerteksten kunnen bijdragen aan een betere rangschikking.

Bij het implementeren van ankerteksten in een linkbuilding strategie is het van belang om een natuurlijk ogend en divers profiel te behouden. Vermijd over optimalisatie en zorg voor een evenwicht tussen relevante zoekwoorden en informatieve teksten, waardoor zowel zoekmachines als gebruikers de waarde van de links kunnen begrijpen.

9. Linkbuilding Strategieën

Gegevens analyserenBij het opzetten van een linkbuilding strategie is het belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren, waaronder het schrijven van linkwaardige content, het analyseren van de concurrentie, het kiezen van een set focus zoekwoorden en het werken aan andere belangrijke rankingsfactoren. Ook is het echt van belang om eerst een volledig zoekwoordenonderzoek uit te voeren.

10. Verschil dofollow links en nofollow links

Dofollow links zijn links die zoekmachines volgen en bijdragen aan de SEO van de gelinkte pagina, terwijl nofollow links niet bijdragen aan de SEO. Het is belangrijk om een balans te hebben tussen dofollow en nofollow links om een natuurlijk linkprofiel te behouden. Overmatig gebruik van dofollow links kan als manipulatief worden gezien door zoekmachines.

11. SEO specialist inhuren voor linkbuilding

Als je niet zeker bent van je linkbuilding strategie of als je simpelweg niet de tijd hebt om je er volledig op te richten, kan het inhuren van een SEO specialist of marketingbureau een goede optie zijn. Een specialist kan je helpen bij het opzetten van een effectieve linkbuilding strategie, het analyseren van je huidige linkprofiel en het implementeren van de beste praktijken. Bovendien kunnen ze je ook adviseren over de juiste balans tussen dofollow en nofollow links. Er zijn vandaag de dag meerdere linkbuilding diensten mogelijk.

12. Linkbuilding uitbesteden: waarop letten?

Website op mobielBij het uitbesteden van linkbuilding is het belangrijk om te letten op de ervaring en expertise van het bureau of de specialist. Zorg ervoor dat ze een grondig begrip hebben van SEO en linkbuilding strategieën, en dat ze in staat zijn om resultaten te leveren. Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken naar hun communicatie en rapportageproces. Een goede linkbuilding partner zal regelmatig updates geven over de voortgang en resultaten van de campagne.

13. Wat kost linkbuilding?

De kosten van linkbuilding kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de omvang van je website, de competitiviteit van je sector en de kwaliteit van de links die je wilt opbouwen. Het kan variëren van enkele honderden tot duizenden euro's per maand. Het is belangrijk om te onthouden dat linkbuilding een investering is in de lange termijn zichtbaarheid en reputatie van je website.

14. Zelf aan slag met een linkbuilding tool

Er zijn verschillende linkbuilding tools beschikbaar die je kunnen helpen bij het beheren en analyseren van je linkprofiel. Deze tools kunnen je inzicht geven in de kwaliteit van je backlinks, je helpen bij het identificeren van mogelijkheden voor nieuwe links en je waarschuwen voor potentieel schadelijke links. Het gebruik van een linkbuilding tool kan een waardevolle aanvulling zijn op je SEO strategie.

Enkele goede linkbuilding tools zijn:

15. Is linkbuilding voldoende voor het binnenhalen van bezoekers?

Hoewel linkbuilding een cruciaal onderdeel is van SEO en kan helpen bij het aantrekken van bezoekers, is het niet de enige factor. Het is ook belangrijk om kwalitatieve content te creëren, je website te optimaliseren voor zoekmachines en een goede gebruikerservaring te bieden. Al deze factoren samen dragen bij aan een hogere ranking in zoekmachines en dus meer bezoekers.

16. Is het mogelijk gratis backlinks te krijgen?

Ja, het is mogelijk om gratis backlinks te krijgen. Dit kan bijvoorbeeld door het creëren van waardevolle content die anderen willen delen, het deelnemen aan relevante forums of discussies, of door gastblogs te schrijven voor andere websites in jouw sector. Echter, het is belangrijk om in het achterhoofd te houden dat de kwaliteit van de backlinks belangrijker is dan de kwantiteit. Je kunt eventueel ook persberichten maken om op verschillende websites te publiceren. Het is wel van belang om geen gebruik te maken van algemene linkbuilding teksten om te voldoen aan de E-A-T richtlijnen.

17. Content marketing en linkbuilding

Content marketing en linkbuilding gaan hand in hand. Door het creëren van waardevolle en unieke content, kun je natuurlijke backlinks aantrekken. Dit verhoogt niet alleen je zichtbaarheid in zoekmachines, maar versterkt ook je merkreputatie. Bovendien, als je content deelt op sociale media of in nieuwsbrieven, kan dit ook leiden tot meer backlinks. Het is dus belangrijk om een evenwichtige strategie te hebben die zowel content marketing als linkbuilding omvat.

Conclusie SEO linkbuilding

BacklinkSEO linkbuilding is een essentieel onderdeel van elke succesvolle online marketingstrategie. Het helpt bij het verbeteren van de zichtbaarheid van je website in zoekmachines, het aantrekken van meer bezoekers en het versterken van je merkreputatie. Echter, het is belangrijk om te onthouden dat linkbuilding een voortdurend proces is dat aandacht en inspanning vereist om effectief te zijn.

Mijnzzp.nl