Team Mijnzzp

Zakelijke administratie opzetten

Het opzetten van de zakelijke administratie is niet moeilijk, maar het is wel belangrijk om het goed te doen. Vooral voor startende ondernemers is het erg belangrijk om meteen op de goede manier te beginnen, zodat er later geen problemen ontstaan. In dit artikel leggen wij uit welke stappen je moet nemen om een goede administratie op te zetten.

Inhoudsopgave
Welke werkzaamheden ga je zelf doen?
Administratie software gebruiken
Waar moet je rekening mee houden?
Moet ik dan zelf de administratie opzetten?
Manieren voor het opzetten van de zakelijke administratie:
Wat is de beste optie voor het opzetten van de administratie?

Welke werkzaamheden ga je zelf doen?

Als starter is het belangrijk om eerst voor jezelf te bepalen wat je precies wilt gaan bijhouden. Ga je alleen facturen maken of de complete boekhouding bijhouden? Het alleen maken van facturen kan bijvoorbeeld eenvoudig gedaan worden met Excel. Als je de complete boekhouding wilt bijhouden, is het verstandig om een boekhoudprogramma te gebruiken. Het voordeel van een boekhoudpakket is dat alles makkelijk met elkaar gekoppeld kan worden.

Administratie software gebruiken

De meeste ondernemers maken op verschillende manieren gebruik van administratie software. Er zijn verschillende soorten programma’s die je kunt gebruiken, maar het meest handig is om een programma te gebruiken dat alles in één overzicht bijhoudt. Zo kun je snel en eenvoudig alle gegevens vinden die je nodig hebt. Het is niet echt handig om twee systemen te gebruiken voor het factureren en het bijhouden van de boekhouding. Met een goed boekhoudprogramma kun je alle gegevens makkelijk in één systeem bijhouden.

‘‘Het is vooral erg belangrijk om voor een complete oplossing te kiezen’’

Waar moet je rekening mee houden?

Bij het opzetten van de zakelijke administratie is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden. Zo moet je bijvoorbeeld de volgende vragen beantwoorden:

  • Welke software ga ik gebruiken?
  • Hoe ga ik mijn boekhouding bijhouden?
  • Hoe ga ik mijn facturen maken?
  • Welke gegevens moet ik bijhouden?

Zoals eerder omschreven is het raadzaam om voor een complete oplossing te kiezen voor de bedrijfsadministratie, waarbij je facturen kunt maken en kunt boekhouden in één systeem. Dit bespaart je een hoop tijd en werkt veel eenvoudiger. Met alle online boekhoudprogramma's kun je de complete zakelijke administratie bijhouden. Ook is het mogelijk om je boekhouder toegang te verlenen tot het programma, zodat hij of zij de boekhouding voor je kan controleren.

Moet ik dan zelf de administratie opzetten?

Het opzetten van de zakelijke administratie is grotendeels geautomatiseerd wanneer je gebruikmaakt van een boekhoudpakket. Het programma dat je gebruikt, maakt de verschillende stappen eenvoudig. Echter is het wel belangrijk dat je weet hoe alles in elkaar steekt. Zo moet je weten wat er precies bijgehouden wordt en waarom. Ook is het erg belangrijk om alle gegevens op de juiste manier in te voeren.

Als je niet weet hoe alles werkt, kun je ook een boekhouder inschakelen die de administratie voor je opzet. Er is ook op verschillende manieren extra ondersteuning beschikbaar, zoals een korte boekhoudcursus vanuit de aanbieder van de software.

Manieren voor het opzetten van de zakelijke administratie:

  • Zelf doen: Met een gratis programma als Excel kun je zelf eenvoudig facturen maken. Wel moet je hiervoor over de nodige kennis beschikken van het programma.
  • Een boekhouder inschakelen: Als je niet weet hoe alles werkt, kun je ook een boekhouder inschakelen die de administratie voor je gaat bijhouden.
  • Online boekhoudprogramma’s: Er zijn verschillende online boekhoudprogramma’s waarmee je de complete administratie kunt bijhouden.
  • Hybride boekhouden: In dat geval maak je bijvoorbeeld gebruik van een online boekhouder voor de aangiftes, maar je houdt zelf alle gegevens bij in een Excel-bestand.

Wat is de beste optie voor het opzetten van de administratie?

Voor de meeste startende ondernemers is het verstandig om gebruikt te maken van een boekhoudpakket. Dit is eenvoudig en overzichtelijk, en je kunt de boekhouder eventueel toegang geven tot het programma. Zo weet je zeker dat alles goed bijgehouden wordt. Het zelf bijhouden van de administratie is in de meeste gevallen ook veel voordeliger.

Mijnzzp.nl