Team Mijnzzp

Belastingzaken

Bij het starten van een bedrijf krijg je als zzp'er met verschillende belastingzaken te maken. Er gelden voor ondernemers met een eenmanszaak zowel regels voor belastingen als voor fiscale aftrekposten. Overigens bepaalt de Belastingdienst of je voor de inkomstenbelasting als ondernemer bent aan te merken. Het is namelijk niet zo dat iedereen die zich in het Handelsregister van de KVK inschrijft voor de inkomstenbelasting een ondernemer is.

Inhoudsopgave
Ondernemer voor inkomstenbelasting
Fiscale aftrekposten voor zzp'er
Ondernemer voor btw
Vrijstelling btw

Ondernemer voor inkomstenbelasting

De Belastingdienst stelt vast of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. Er gelden hier voorwaarden voor, zoals dat je zelfstandig werkzaamheden verricht en voor meerdere opdrachtgevers werkzaam bent. Indien je als ondernemer wordt gezien dan geef je bij de inkomstenbelasting de winst uit onderneming op. Het is overigens handig voor het doen van de aangifte als je gebruikmaakt van een boekhoudprogramma.

Fiscale aftrekposten voor zzp'er

Er zijn meer belastingzaken om rekening mee te houden als je een bedrijf gaat starten. Er gelden namelijk meerdere aftrekposten als je zzp'er bent. Dit is voordelig, want als je zelfstandig ondernemer bent, kom je in aanmerking voor de zelfstandigenaftrek. Bij het starten van een bedrijf kom je bovendien meerdere keren in aanmerking voor de startersaftrek. Dit is een verhoging van de zelfstandigenaftrek en is fiscaal voordelig, omdat je dan minder belasting hoeft te betalen.

Ondernemer voor btw

De Belastingdienst bepaalt of je voldoet aan de voorwaarden van ondernemerschap voor btw. Het zelfstandige karakter speelt daarbij een rol, net als de regelmaat van de inkomsten uit het bedrijf. Het komt voor dat de Belastingdienst bepaalt dat je geen ondernemer bent voor de inkomstenbelasting, maar wel voor de btw. Dit is mogelijk als je maar heel weinig winst of geen winst maakt, maar wel omzet hebt.

Vrijstelling btw

De Belastingdienst hanteert op verzoek en als aan de voorwaarden wordt voldaan een vrijstelling voor de btw. Dit betreft de kleineondernemersregeling. Je kan hiervan gebruikmaken als je niet meer dan 20.000 euro omzet draait in een jaar en in Nederland bent gevestigd. De kleineondernemersregeling is zowel toe te passen op ondernemers met een eenmanszaak als op een vof. Kies je voor deze regeling dan heeft dat als voordeel dat je klanten geen btw in rekening hoeft te brengen. Je hoeft ook geen aangifte voor de btw te doen, maar kan ook geen btw terugvragen over investeringen die je hebt gedaan.

Mijnzzp.nl