Opleiding tot Vrachtwagenchauffeur

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauMbo-niveau twee
VooropleidingVmbo, Havo of Vwo
VervolgopleidingPlanner Wegtransport (Mbo 3)
OpleidingVind de opleiding die bij jou past
Online boekhoudingBoekhoudprogramma

Mbo-opleiding vrachtwagenchauffeur

Er bestaan diverse mogelijkheden om vrachtwagenchauffeur te worden. De meeste studenten kiezen voor een gerichte vakopleiding, zoals de Mbo-opleiding chauffeur goederenvervoer. Tijdens de opleiding werk je over het algemeen vier dagen in de week en zal je één in de week naar school gaan voor de theorieles. Het is overigens niet zo dat de school het vrachtwagenrijbewijs zal betalen. Ook de verplichte medische keuring en het rijexamen zullen niet door de school voldaan worden. De Mbo-opleiding chauffeur goederenvervoer is de basisopleiding voor aanstaande vrachtwagenchauffeurs en leert je onder andere hoe je vrachtwagens moet laden en lossen en hoe je de goederen moet verwerken in een magazijn. Ook het afhandelen van de papieren en kleine reparaties uitvoeren zijn onderdelen van de opleiding. In eerste instantie zal je in veel gevallen als bijrijder meerijden op de vrachtwagen, zodat je bekend zal worden met de echte werkzaamheden als aanstaande vrachtwagenchauffeur. Tijdens deze opleiding zal je hoofdzakelijk binnen Nederland werkzaam zijn en nog niet naar het buitenland gaan. Tijdens de opleiding ben je natuurlijk ook bezig met het behalen van het vrachtwagenrijbewijs en kan de school een ontheffing aanvragen voor de verplichte chauffeurs vakbekwaamheid code 95. De chauffeurs vakbekwaamheid code 95 is voor alle beroepschauffeurs verplicht en is vijf jaar geldig. Voordat je zelfstandig de weg op mag met een vrachtwagen moet je natuurlijk wel het rijbewijs C bezitten. Tijdens de theorielessen op school is er onder meer aandacht voor de techniek van vrachtwagens, het uitwerken van routes, het milieu, de administratie met betrekking tot goederenvervoer, Nederlands, Engels, rekenen en is er aandacht voor het vervoer van gevaarlijke stoffen. Het is overigens ook mogelijk om zelfstandig rijlessen te volgen voor het vrachtwagenrijbewijs zonder dat er een school tussen zit. Er zijn zelfs rijscholen die een baangarantie aanbieden na het behalen van het vrachtwagenrijbewijs. Natuurlijk is het wel aan te raden om een goede opleiding te volgen, zoals de Mbo-opleiding vrachtwagenchauffeur, omdat je tijdens deze opleiding een goede begeleiding zal krijgen en een allround vakman zal worden binnen de transportsector.

Opleidingsduur en niveau vrachtwagenchauffeur

De Mbo-opleiding vrachtwagenchauffeur zal over het algemeen twee tot drie jaar in beslag nemen en is een Mbo-opleiding op niveau twee. De Mbo-opleiding vrachtwagenchauffeur is geen bijzonder moeilijke opleiding, maar gevoel voor techniek en voertuigbeheersing zijn wel erg belangrijk.

Vervolgopleidingen vrachtwagenchauffeur

Na de Mbo-opleiding vrachtwagenchauffeur niveau twee zijn er nog voldoende vervolgopleidingen mogelijk, zoals de Mbo-opleiding planner wegtransport of de Mbo-opleiding logistiek planner. Er bestaan echter geen specifieke vervolgopleidingen voor het beroep vrachtwagenchauffeur.

Vooropleiding vrachtwagenchauffeur

De meeste scholen verwachten minimaal een Vmbo-diploma of Mbo-diploma niveau één, voordat je toegelaten zal worden tot de Mbo-opleiding vrachtwagenchauffeur niveau twee. Wanneer je over een ander soort diploma of opleiding beschikt kan het zijn dat er eerst een intakegesprek gehouden zal worden, om te bekijken wat de mogelijkheden precies zijn.

Mijnzzp.nl