Opleiding tot Actuaris

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauWO-niveau
VooropleidingVwo
VooropleidingHbo met wiskunde op vwo-niveau
VervolgopleidingActuarial Science and Mathematical Finance (Wo)

Opleiding actuariële wetenschappen

De opleiding actuariële wetenschappen is uitermate geschikt voor mensen die voor verzekeringsbedrijven, pensioenfondsen, actuariële adviesbureaus, accountantsbureaus of andere financiële instellingen willen gaan werken. Actuariële wetenschap is een wetenschap die mogelijke gebeurtenissen afzet tegen hun financiële risico's. Het eerste jaar van de opleiding actuariële wetenschappen is erg gericht op economie, statistiek en wiskunde. Gedurende deze opleiding is er onder meer aandacht voor vakken als basis actuariaat, beleggingstheorie, econometrie en besliskunde, kansberekening en statistiek en pensioen actuariaat. De universitaire opleiding actuariële wetenschappen is een zware opleiding te noemen, die erg gericht is op wiskunde. De opleiding actuariële wetenschappen kent geen verplichte stageperiode, maar de meeste scholen bevelen een stageperiode ondanks dat deze geen onderdeel uitmaakt van de opleiding wel aan.

Opleidingsduur en niveau actuariële wetenschappen

De opleiding actuariële wetenschappen zal over het algemeen drie jaar in beslag nemen en is een zware opleiding te noemen. De opleiding actuariële wetenschappen kan ook gezien worden als een wiskunde opleiding.

Vervolgopleidingen actuariële wetenschappen

Na de bachelor actuariële wetenschappen kan je nog verder leren voor de master-opleiding Actuarial Science and Mathematical Finance. Een master-opleiding zal over het algemeen nog eens één tot twee jaar in beslag nemen.

Vooropleiding actuariële wetenschappen

Om deel te kunnen nemen aan de opleiding actuariële wetenschappen zal je over het Vwo-diploma moeten beschikken met wiskunde B. Met een hbo-propedeuse kun je, indien je wiskunde A of B op vwo-niveau hebt behaald, overstappen naar de bacheloropleiding actuariële wetenschappen. Wanneer je niet beschikt over de juiste vooropleidingen is het in de meeste gevallen mogelijk om een toelatingsexamen af te leggen.

Mijnzzp.nl