Opleiding tot Marktkoopman

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Avatar van Team Mijnzzp
NiveauMbo-niveau vier
VooropleidingVerkoper Detailhandel (Mbo 2)
VooropleidingVerkoopspecialist (Mbo 3)
VooropleidingVmbo, Havo of Vwo
VervolgopleidingSmall Business en Retail Management (Hbo)

Mbo-opleiding ondernemer detailhandel

De meest passende opleiding als marktkoopman is de Mbo-opleiding ondernemer detailhandel, omdat deze opleiding deels ook gericht is op een toekomst als zelfstandig ondernemer. Er bestaat verder geen specifieke Mbo-opleiding voor de ambulante handel. Tijdens deze brede Mbo-opleiding is er onder meer aandacht voor het voeren van verkoop- en adviesgesprekken, verzorging van de artikelpresentatie, winkelruimte, begeleiden en coördineren van personeel en het bepalen van assortiment en het inkopen van artikelen. Daarnaast is er natuurlijk aandacht voor algemene ondernemersvaardigheden, zoals strategie bepalen, doelstelling vaststellen, financiën en administratieve vaardigheden. Tijdens deze opleiding zal je over het algemeen vier dagen in de week werkzaam zijn in een winkel of op de markt staan. De meeste studenten zullen in een winkel werken tijdens de opleiding en niet op de markt staan, omdat er stage gelopen zal moeten worden bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast is het de bedoeling dat je tijdens de opleiding ook ander winkelpersoneel aan zal sturen, wat op de markt vaak lastig zal zijn.

Opleidingsduur en niveau ondernemer detailhandel

De Mbo-opleiding ondernemer detailhandel zal over het algemeen drie jaar in beslag nemen, maar is soms ook sneller af te ronden als je over de juiste vooropleidingen beschikt. De Mbo-opleiding ondernemer detailhandel is een Mbo-opleiding op niveau vier en is een passende opleiding voor zelfstandig ondernemers op Mbo-niveau.

Vervolgopleidingen ondernemer detailhandel

Na het afronden van de Mbo-opleiding ondernemer detailhandel op niveau vier is het nog mogelijk om door te groeien tot een passende Hbo-opleiding, zoals de Hbo-opleiding Retail Management.

Vooropleiding ondernemer detailhandel

De meeste scholen verwachten eerst het Mbo-diploma verkoopspecialist detailhandel niveau drie voordat je toegelaten zal worden tot de Mbo-opleiding ondernemer detailhandel niveau vier. Wanneer je een ander Mbo-diploma niveau drie bezit is het doorgaans ook mogelijk om toegelaten te worden. Wel kan het zijn dat er dan eerst een intakegesprek gehouden zal worden, om te bekijken welke mogelijkheden er zijn.

Mijnzzp.nl