Marktkoopman

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Marktkoopman?

Een marktkoopman is een straatverkoper, die op een markt zijn of haar waren, verkoopt aan consumenten. Het woord markt is afgeleid van het Latijnse woord “mercatus”, wat staat voor markt en handel. Op een markt of weekmarkt worden verschillende producten aangeboden, die per marktkoopman kunnen verschillen. Denk bijvoorbeeld aan kleding, broodwaren, bloemen, groente, vis, kaas, stoffen en fruit. De meeste marktkoopmannen maken gebruik van gehuurde marktkramen, echter kan een marktkoopman ook gebruikmaken van een eigen verkoopwagen. Dit is vaak het geval als een marktkoopman vis, kaas of broodwaren verkoopt. Alle verschillende marktkooplieden samen maken de markt tot wat deze is, namelijk een gezellig tijdelijk verkooppunt waar consumenten voordelig hun boodschappen kunnen doen. De producten die marktkooplieden aanbieden zijn meestal goedkoper dan in de gewone winkels. Dit komt voornamelijk doordat marktkooplieden minder overheadkosten hebben dan winkeliers. Binnen Nederland zijn markten nog steeds populair, omdat op markten een grote variatie van producten aangeboden wordt. Naast de weekmarkten bestaan er speciale markten die maar één keer per jaar voorkomen, zoals een kerstmarkt of een boekenmarkt. De meeste marktkooplieden zijn werkzaam als ondernemer, echter maken sommige marktkooplieden ook gebruik van marktmedewerkers. Het grote verschil tussen marktkooplieden en gebruikelijke detailhandelaren is dat marktkooplieden zich in de meeste gevallen gespecialiseerd hebben in één product. Denk bijvoorbeeld aan het verkopen van kinderkleding, het verkopen van stoffen of aan het verkopen van groente en fruit. Een marktkoopman kan ook aangemerkt worden als detailhandelaar en middenstander, ondanks dat een marktkoopman niet over een eigen winkel beschikt. Marktkooplieden mogen hun waren alleen verkopen op georganiseerde verkoopgelegenheden, zoals op een straat of plein.

Lees verder...

Opleiding tot Marktkoopman

Welke opleiding is nodig om Marktkoopman te worden? Op welk niveau en bij welke school of universiteit word je opgeleid tot Marktkoopman? Op Mijnzzp.nl vind je bij alle beroepen informatie over opleidingen.

Opleiding informatie...

Boekhoudsoftware vergelijken voor Marktkoopman

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Marktkoopman bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl