Opleiding tot Metselaar

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauMbo-niveau drie
VooropleidingMetselaar (Mbo 2)
VervolgopleidingCalculator (Mbo 4)
VervolgopleidingWerkvoorbereider bouw (Mbo 4)
OpleidingVind de opleiding die bij jou past

Mbo-opleiding allround metselaar

Tijdens de opleiding allround metselaar leer je zelfstandig alle metselwerkzaamheden uit te voeren, zoals het stellen van profielen, het metselen, het hanteren van gereedschap, het opbouwen en afbouwen van steigers, materiaalkennis, tekening lezen en het toepassen van verschillende metseltechnieken. Daarnaast is er tijdens de opleiding tot allround metselaar doorgaans veel aandacht voor het verwerken van blokken en stenen die gelijmd worden. Ook het voegen van metselwerk zal tijdens de opleiding tot allround metselaar aan bod komen. Naast de vaktechnische vaardigheden leer je omgaan met klanten en opdrachtgevers, collega's en leidinggevenden, zoals een uitvoerder of aannemer. Tijdens de Mbo-opleiding metselaar zal je meestal één of twee keer een korte stage lopen bij metselbedrijven, die meestal één tot twee weken in beslag zullen nemen. De Mbo-opleiding allround metselaar bestaat uit theorie, technisch tekenen en het maken van praktijkopdrachten in een werkplaats. Als metselaar is het belangrijk om alle metselverbanden en technieken te kennen, omdat er veel verschillende soorten metselverbanden bestaan. Ook zal er veel aandacht zijn voor bijzondere metselwerken, zoals het metselen van een toog.

Opleidingsduur en niveau allround metselaar

De Mbo-opleiding tot allround metselaar neemt doorgaans twee jaar in beslag en is een opleiding op niveau drie.

Vervolgopleidingen allround metselaar

Na de Mbo-opleiding allround metselaar kiezen de meeste leerlingen een vakopleiding gericht op het beroep metselaar. De vakopleiding metselaar kent doorgaans de opleiding aspirant metselaar en de opleiding voorgezet metselaar. Beide opleidingen zullen ongeveer twee jaar in beslag nemen. Na de opleiding voortgezet metselaar is het ook mogelijk om een Hbo-opleiding te volgen. De vakopleiding tot allround metselaar bestaat doorgaans uit vier dagen per week werken en één dag theorie op school. Tijdens deze opleiding worden er op verschillende momenten examens afgenomen. Naast de theorie-examens worden er ook praktijkexamens afgenomen, zoals in het maken van togen en verschillende metseltechnieken. Als bepaalde praktijkexamens niet in de praktijk afgenomen kunnen worden, omdat ze op dat moment niet voorkomen bij het metselbedrijf, bieden de meeste opleidingen de mogelijkheid om het praktijkexamen af te leggen bij het opleidingsinstituut. Tijdens de praktijkexamens moet de leerling meestal ook een werktekening inleveren.

Vooropleiding allround metselaar

De meeste Mbo-scholen bieden ook een vooropleiding tot metselaar op niveau twee, die ongeveer twee jaar in beslag zal nemen. Met de afgeronde opleiding metselaar is het automatisch mogelijk om door te groeien tot de opleiding allround metselaar.

Mijnzzp.nl