Opleiding tot Digitaal rechercheur

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauMbo-niveau vier
VooropleidingVmbo, Havo of Vwo
VervolgopleidingIntegrale Veiligheid (Hbo)
VervolgopleidingSecurity Management (Hbo)
OpleidingVind de opleiding die bij jou past

Mbo-opleiding digitaal onderzoeker

Tijdens de Mbo-opleiding digitaal onderzoeker, die behoort tot de sector veiligheid en ICT, leer je onder andere hoe je op een veilige manier met ICT-informatie om moet gaan. Denk hierbij aan het nauwkeurig in de gaten houden van ICT-informatie, de omgang met digitale informatie, het uitvoeren van onderzoeken en het maken van onderzoeksrapportages. Gedurende de opleiding zal je steeds meer verantwoordelijkheden krijgen in het zelfstandig onderzoeken van digitale sporen, onder begeleiding van een leermeester. Als digitaal onderzoeker kan je met verschillende vormen van misbruik te maken krijgen, zoals verdacht mailverkeer of verdachte websites. Wanneer er sprake is van fraude of misbruik zal de digitaal onderzoeker alles in het werk stellen om verdere fraude of misbruik te voorkomen. In veel gevallen zal dit niet moeilijk zijn, maar soms moet er een plan van aanpak gemaakt worden om dit te stoppen. Tijdens de opleiding digitaal onderzoeker is er ook veel aandacht voor wet- en regelgeving, zodat je precies weer wat er wel en niet toegestaan is. Naast het stoppen van fraude en misbruik zal er tijdens de opleiding veel aandacht zijn voor het kunnen herkennen van mogelijke zwakke plekken, zodat criminele geen kans maken. Gedurende deze Mbo-opleiding zal je over het algemeen diverse keren stage lopen binnen het bedrijfsleven maar zal je de meeste tijd doorbrengen op school.

Opleidingsduur en niveau digitaal onderzoeker

De Mbo-opleiding digitaal onderzoeker zal over het algemeen vier jaar in beslag nemen en is een Mbo-opleiding op niveau vier.

Vervolgopleidingen digitaal onderzoeker

Na het afronden van de Mbo-opleiding digitaal onderzoeker op niveau vier is het automatisch mogelijk om door te groeien tot een gerichte Hbo-opleiding, zoals de Hbo-opleiding integrale veiligheid.

Vooropleiding digitaal onderzoeker

De meeste scholen verwachten minimaal een Vmbo-diploma of enkele jaren havo of vwo voordat je toegelaten zal worden tot de Mbo-opleiding digitaal onderzoeker op niveau vier.

Mijnzzp.nl