Team Mijnzzp

Boekhouding zzp regelen

Als zzp'er is het bijhouden van je boekhouding van groot belang. Een goed georganiseerde administratie biedt inzicht in de financiële positie van je onderneming en stelt je in staat belangrijke inzichten te verkrijgen. Bovendien ben je als zzp'er wettelijk verplicht om een bedrijfsadministratie bij te houden en te bewaren. In dit artikel geven we waardevolle tips over hoe je als zzp'er je financiële administratie het beste kunt organiseren en bijhouden. De meeste zzp'ers maken hiervoor tegenwoordig gebruik van een online boekhoudprogramma speciaal gemaakt voor zzp'ers.

Inhoudsopgave
Waarom is een goede boekhouding belangrijk?
Aan welke eisen moet je administratie voldoen?
Zelf je administratie doen of uitbesteden?
Zelf je administratie doen
Administratie uitbesteden
Het belang van een boekhoudprogramma
Tips voor het organiseren van je administratie

Waarom is een goede boekhouding belangrijk?

Een goede boekhouding is essentieel voor een gezonde financiële huishouding van je bedrijf. Door je financiële administratie op orde te hebben, krijg je inzicht in je inkomsten en uitgaven, je openstaande facturen, je belastingzaken, en andere belangrijke financiële aspecten van je onderneming.

Daarnaast is een overzichtelijke boekhouding van groot belang bij het doen van je belastingaangifte. Een goed bijgehouden administratie maakt het eenvoudiger om alle benodigde gegevens te verzamelen en correct aan te leveren aan de Belastingdienst. Dit voorkomt mogelijke boetes en problemen met de fiscus.

Aan welke eisen moet je administratie voldoen?

Volgens de Belastingdienst zijn er een aantal zaken die je in je administratie moet opnemen:

 • Ontvangen facturen.
 • Kopieën van uitgaande facturen.
 • Transactieoverzichten.
 • Kasadministratie.
 • Urenadministratie.
 • Reisadministratie (auto en/of openbaar vervoer).
 • BTW en inkomstenbelasting.
 • Modelovereenkomst.
 • Bedrijfscorrespondentie (brieven, e-mails, offertes, contracten).

Het is belangrijk om al deze documenten goed te bewaren en te organiseren als zzp'er. Hierdoor kun je altijd snel de benodigde informatie terugvinden en voldoe je aan de wettelijke eisen. Alle ondernemers zijn verplicht om de complete financiële administratie minimaal zeven jaar te bewaren voor de belastingdienst.

Zelf je administratie doen of uitbesteden?

Als zzp'er heb je de keuze om je administratie zelf te doen of uit te besteden aan een boekhouder of accountant. Beide opties hebben voor- en nadelen, dus het is belangrijk om te kijken welke het beste bij jou en je bedrijf past.

Zelf je administratie doen

Het zelf doen van je administratie heeft enkele voordelen. Allereerst behoud je volledige controle over je financiële gegevens. Je hebt altijd direct inzicht in je inkomsten en uitgaven en kunt snel actie ondernemen wanneer dat nodig is. Daarnaast bespaar je kosten doordat je geen boekhouder of accountant hoeft in te schakelen.

Er zijn echter ook nadelen verbonden aan het zelf doen van je administratie. Het kost veel tijd en energie om je financiële gegevens bij te houden en te verwerken. Daarnaast loop je het risico om fiscale aftrekposten te vergeten of fouten te maken bij het doen van je belastingaangifte.

Administratie uitbesteden

Het uitbesteden van je administratie aan een boekhouder of accountant heeft ook voordelen. Een professional neemt het werk uit handen en zorgt ervoor dat je administratie correct en tijdig wordt verwerkt. Hierdoor kun jij je volledig focussen op je onderneming en hoef je geen tijd en energie te besteden aan je administratie.

Daarnaast heeft een boekhouder of accountant kennis van belastingzaken en fiscale voordelen. Zij kunnen je adviseren en helpen om optimaal gebruik te maken van verschillende regelingen en aftrekposten. Dit kan je uiteindelijk geld besparen.

Het nadeel van het uitbesteden van je administratie is dat het kosten met zich meebrengt. De tarieven van boekhouders en accountants kunnen variëren, dus het is belangrijk om goed te vergelijken en afspraken te maken over de kosten en de dienstverlening.

Het belang van een boekhoudprogramma

Administratie regelen zzp

Of je nu zelf je administratie doet of deze uitbesteedt, het gebruik van een boekhoudprogramma kan je helpen om je financiële administratie efficiënt en overzichtelijk te organiseren. Een boekhoudprogramma biedt verschillende functies die het bijhouden van je administratie vereenvoudigen en automatiseren.

Met een boekhoudprogramma kun je facturen maken en versturen, betalingen registreren, bonnetjes en facturen digitaal opslaan, banktransacties importeren, Btw-aangiftes genereren, en nog veel meer. Hierdoor bespaar je tijd en minimaliseer je de kans op fouten. Bovendien heb je altijd en overal toegang tot je financiële gegevens via een online platform of mobiele app.

Er zijn verschillende boekhoudprogramma's beschikbaar, variërend in prijs, functies en gebruiksvriendelijkheid. Het is belangrijk om een programma te kiezen dat aansluit bij jouw specifieke behoeften en wensen. Lees reviews en vergelijk verschillende opties voordat je een keuze maakt.

Tips voor het organiseren van je administratie

Of je nu zelf je administratie doet of deze uitbesteedt, hier zijn enkele tips om je financiële administratie op orde te houden:

 • Houd je financiële gegevens regelmatig bij: Zorg ervoor dat je al je inkomsten en uitgaven nauwkeurig registreert. Doe dit bij voorkeur wekelijks of maandelijks, zodat je altijd een actueel overzicht hebt.
 • Gebruik een aparte zakelijke bankrekening: Open een aparte bankrekening voor je zakelijke transacties. Dit maakt het gemakkelijker om je financiële gegevens te scheiden en te beheren.
 • Bewaar al je bonnetjes en facturen: Archiveer al je bonnetjes en facturen op een georganiseerde manier. Dit kan zowel digitaal als op papier, afhankelijk van je voorkeur. Zorg ervoor dat je ze gemakkelijk kunt terugvinden wanneer dat nodig is.
 • Maak gebruik van automatisering: Maak gebruik van de automatiseringsmogelijkheden van je boekhoudprogramma. Automatiseer bijvoorbeeld het inlezen van banktransacties, het genereren van facturen en het verzenden van herinneringen voor openstaande betalingen.
 • Plan tijd in voor je administratie: Reserveer regelmatig tijd in je agenda om je administratie bij te werken en je financiële gegevens te controleren. Dit voorkomt dat je achterloopt en maakt het gemakkelijker om fouten te signaleren.
 • Raadpleeg een professional indien nodig: Als je twijfelt over bepaalde aspecten van je administratie of belastingzaken, raadpleeg dan een boekhouder of accountant. Zij kunnen je adviseren en helpen om de juiste beslissingen te nemen.

Een goede administratie is van essentieel belang voor alle zzp'ers. Dit geeft je de mogelijkheid je financiën in de hand te houden, te voldoen aan wettelijke verplichtingen en tijdig bij te sturen waar nodig. Of je nu zelf je administratie doet of deze uitbesteedt, het gebruik van een boekhoudprogramma kan je helpen om je financiële administratie efficiënt en overzichtelijk te organiseren. Volg de bovenstaande tips om je administratie op orde te houden en maak gebruik van de expertise van professionals wanneer dat nodig is. Zo leg je een solide basis voor een succesvolle zzp onderneming.

Mijnzzp.nl