Team Mijnzzp

Investeerder

De term business angel heeft betrekking op een persoon die bereid is geld te investeren in bedrijven. Een business angel is vaak zelf ondernemer of dat geweest en richt zich met een zakelijk karakter op investeringen voor bijvoorbeeld starters. De ondernemerservaring van een business angel biedt bovendien de mogelijkheid om je advies te geven. De aandacht ligt bij deze investeerders vooral op startende bedrijven of bedrijven die zich in een snelle groeifase bevinden. Daarbij let de investeerder uiteraard op het groeipotentieel om tot een grotere omzet en winst te komen.

Inhoudsopgave
Financiering door business angel
Advies en begeleiding van een business angel

Financiering door business angel

Een business angel heeft diverse mogelijkheden tot de beschikking om voor financiering zorg te dragen. Een van de investeringsvormen heeft betrekking op een investering in aandelen en een andere optie betreft een achtergestelde lening. Het is eveneens mogelijk om daarin voor een tussenweg te kiezen, waarin beide opties beschikbaar zijn.

Een business angel neemt natuurlijk risico en de investering zelf is dan ook te zien als risicokapitaal. Overigens ligt de focus vaak op bedrijven met een bv als rechtsvorm. Ben je zzp'er en van plan een bv op te richten om een snelle groeifase door te maken dan is het natuurlijk mogelijk om een beroep te doen op een business angel. Tegenwoordig komt ook de term Startup steeds vaker voorbij wanneer we het hebben over nieuwe snelgroeiende bedrijven.

Advies en begeleiding van een business angel

Een business angel neemt risico door in je bedrijf te investeren en daarbij blijft financieel rendement natuurlijk van belang. Doorgaans is er echter ook sprake van een andere reden om bedrijven met financiering vooruit te helpen.

Zo is het voor een business angel vaak een uitdaging om een bedrijf succesvol te maken. Daarom voorziet een business angel ook in advies en eventueel in begeleiding. Naast alle kennis en ervaring waar je van kan profiteren, heeft de business angel natuurlijk ook een groot netwerk. Daar kan je eveneens gebruik van maken.

Het is wel belangrijk om met een business angel goede afspraken te maken. Bijvoorbeeld in hoeverre de ondernemer invloed heeft op jouw bedrijf en wat je eigen zeggenschap is. Het is namelijk niet de bedoeling dat de business angel zich er zoveel mee gaat bemoeien dat je het gevoel krijgt dat het je bedrijf niet meer is.

Ondernemers

Als ondernemer is het belangrijk dat je de boekhouding op orde hebt.

Dit is vooral het geval wanneer je op zoek bent naar externe financiering. De meeste ondernemers maken tegenwoordig gebruik van online boekhouden.

Lees ook ons artikel: Tips voor een pitch om investering binnen te halen

Mijnzzp.nl