Team Mijnzzp

Aannemer

Ben je voornemens om een nieuw huis te gaan bouwen of je woning te verbouwen of te renoveren? Dan heb je ongetwijfeld behoefte aan een professional. Wanneer je gaat (ver)bouwen is het namelijk belangrijk om met een betrouwbare partij zaken te doen. Maar kies je dan voor een aannemer of voor een bouwbedrijf? Termen die vaak door elkaar gehaald worden, maar die toch wel op een belangrijk punt van elkaar verschillen. Wij vertellen je graag meer over het verschil tussen een bouwbedrijf en een aannemer en waar je op moet letten bij het maken van de keuze.

Wat is een aannemer?

Een aannemer neemt de verantwoordelijkheid van je over bij het bouwproject. Het is de persoon die jouw bouwproject organiseert en coördineert. De taken van een aannemer zijn onder andere:

 • Het bespreken van het ontwerp, het bestek en de tekeningen met de architect of de ontwerper.
 • Het maken van een planning en het bewaken van de deadline.
 • Het regelen van eventuele (bouw)vergunningen.
 • Het inschakelen, plannen en aansturen van vakmensen zoals de installateur, elektricien en schilder.
 • Zorgen dat alle bouwmaterialen op tijd aanwezig zijn.
 • Het inrichten van de werkplaats.

Je kunt een aannemer dus aanspreken wanneer er iets niet goed gaat of wanneer je ontevreden bent. Een goede aannemer neemt je al het gedoe en geregel uit handen. Jij hoeft er zelf namelijk niet op toe te zien dat alles goed gebeurt.

Wat is een bouwbedrijf?

Een bouwbedrijf voert de werkzaamheden daadwerkelijk uit. Het kan voorkomen dat een aannemer voor zichzelf werkt en een bouwbedrijf of meerdere bedrijven inschakelt, maar het komt ook voor dat de aannemer voor het bouwbedrijf werkt.

Het belangrijkste verschil

Het belangrijkste verschil tussen een aannemer en een bouwbedrijf is dus dat het bouwbedrijf de werkzaamheden daadwerkelijk uitvoert en dat een aannemer de coördinerende rol heeft. Enerzijds kan een aannemer alleen een coördinerende rol hebben en anderzijds kan een aannemer ook beschikken over eigen bouwpersoneel en daarom dus aangemerkt worden als bouwbedrijf.

Kiezen voor een aannemer of bouwbedrijf

Ik hoor je denken, maar moet ik nu voor mijn verbouwing/renovatie kiezen voor een aannemer of een bouwbedrijf? Gaat het om een kleine klus, een klus waarvoor je geen vergunning nodig hebt? Dan volstaat een bouwbedrijf. Wil je zekerheid? Dan is het raadzaam om te kiezen voor een aannemer.

Bij het kiezen van een aannemer is het belangrijk op de volgende zaken te letten:

 • Controleer of de betreffende aannemer aangesloten is bij de juiste keurmerken. Denk bijvoorbeeld aan Bouwgarant, SWK of Woningborg. Check ook of de aannemer aangesloten is bij de Geschillencommissie Verbouwingen en Nieuwbouw. Dit biedt meer houvast bij meningsverschillen en juridische conflicten over de verbouwing.
 • Aannemers beschikken vaak over specialisaties. Probeer een aannemer te vinden, die veel ervaring heeft met de klus die gedaan moet worden.
 • Ga op tijd op zoek naar een aannemer, want de aannemer van jouw keuze moet natuurlijk ook tijd hebben om de opdracht uit te voeren.
 • Heb je voor jouw project ook een architect nodig? Dan kan de architect wellicht wat aannemers aanbevelen. Het is voor jou alleen maar fijn dat een architect en aannemer op elkaar ingespeeld zijn.
 • Het is altijd goed om een aannemer uit de regio te contacteren. Die moet nog meer om zijn reputatie denken en deze hooghouden.
 • Vraag de aannemers die je op het oog hebt om referenties, Google ze en kijk op Klachtenkompas.nl.

Wanneer schakel je een aannemer in?

Een aannemer is vaak pas nodig bij een verbouwing waarbij een omgevingsvergunning vereist is. Bij dat type verbouwingen heb je vaak verschillende vakmensen nodig die begeleid moeten worden. In dat geval is het coördineren van de werkzaamheden meestal een flinke opgave. Voorbeelden wanneer je een aannemer nodig hebt:

 • bij het bouwen van een aanbouw of opbouw
 • bij het verwijderen en opvangen van draagmuren
 • bij het bouwen van een dakterras
 • bij het plaatsen van een garage of berging.

Waar vind je een goede aannemer?

Een goede aannemer vind je vaak of via een bekende of via een keurmerk. Een aannemer vertrouw je een flinke klus en dus ook een flinke verantwoordelijkheid toe. Vraag vrienden en familie of zij een aannemer kunnen aanbevelen. En bekijk ook het eventuele resultaat bij hen. Het geeft je meer zekerheid dan het inhuren van een totaal onbekende.

Daarnaast kun je kiezen voor een aannemer die is aangesloten bij een keurmerk, zoals Bouwgarant, SWK of Woningborg. Woningborg garandeert dat een andere aangesloten aannemer de verbouwing overneemt wanneer jouw aannemer onverhoopt failliet gaat.

En wat is dan een klusjesbedrijf?

Naast het bouwbedrijf en de aannemer komt ook vaak de term klusjesbedrijf of klusbedrijf naar voren. Een klusjesbedrijf is meer gespecialiseerd in het onderhoud en de niet-constructieve werkzaamheden van de verschillende delen van een woning. Voor het onderhoud aan vloeren, deuren, kozijnen, een nieuwe badkamer, keuken, het plaatsen van een schutting of een schilderklus kun je de vakmannen van een klusjesbedrijf inschakelen.

Zowel grote onderhoudsklussen als klein onderhoud voeren zij uit. Scheuren, barsten, gaten, krassen en deuken aan deuren, kozijnen en vloeren zijn voorbeelden van schade die met onderhoud gerepareerd worden. Daarnaast zijn veel klusbedrijven ook specialist in het uitvoeren van grote renovaties en restauraties.

Mijnzzp.nl

Mijnzzp.nl is een gratis bedrijvengids voor ondernemers en mogelijke opdrachtgevers. Onze dienstverlening is het mogelijk maken om het eerste contact te leggen. Om zzp’ers te voorzien van de informatie waarnaar zij op zoek zijn. Wij helpen kleine bedrijven om groot te worden.

Mijnzzp.nl