Opleiding tot Archeoloog

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauHbo Archeologie
VooropleidingMbo 4, Havo of Vwo
VervolgopleidingArcheologie (Wo)
OpleidingVind de opleiding die bij jou past

Hbo-opleiding Archeologie

De Hbo-opleiding archeologie is binnen Nederland alleen te volgen aan de hogeschool Saxion te Deventer. De meeste archeologen kiezen voor een universitaire opleiding, maar er zijn dus ook opleidingsmogelijkheden op Hbo-niveau. Tijdens de opleiding zal je bekend gemaakt worden met archeologisch veldwerk en leer je onder andere meten en tekenen. Daarnaast zal je bekend gemaakt worden met verschillende archeologische periodes, zoals de Romeinse periode, prehistorie en de middeleeuwen. Tijdens de opleiding is er niet alleen aandacht voor onderzoeken. Ook is er aandacht voor het registreren van vondsten op een digitale manier. Binnen deze opleiding ga je over het algemeen ieder jaar op stage, die plaats kan vinden bij verschillende soorten bedrijven of overheden. Het laatste jaar van de opleiding zal je een minor moet kiezen. Een minor moet gezien worden als een specialisatie binnen de opleiding archeologie, die erg bepalend kan zijn voor je verdere carrière of studie. De Hbo-opleiding archeologie is een geschikte opleiding voor aanstaande archeologen, die volop mogelijkheden zal bieden voor een carrière als archeoloog of als vooropleiding voor een universitaire opleiding.

Opleidingsduur en niveau Archeologie

De Hbo-opleiding archeologie zal over het algemeen vier jaar in beslag nemen.

Vervolgopleidingen Archeologie

Na het afronden van de Hbo-opleiding archeologie is het nog mogelijk om door te leren door het volgen van een universitaire studie archeologie. Er bestaan binnen Nederland verschillende vervolgopleidingen op universitair niveau, die op verschillende universiteiten te volgen zijn. De meeste archeologen hebben een universitaire opleiding genoten.

Vooropleiding Archeologie

Over het algemeen verwachten de meeste scholen minimaal een Mbo-diploma niveau vier, havo- of vwo-diploma voordat je toegelaten zal worden tot de Hbo-opleiding archeologie. Met een havo- of vwo-diploma is het overigens wel belangrijk dat je over het juiste profiel beschikt. Daarnaast kent de Hbo-opleiding archeologie een zogenaamde decentrale selectie. Een decentrale selectie is een selectieprocedure, waarbinnen gekeken zal worden of deze opleiding wel bij je past. In de meeste gevallen zal je een motivatiebrief moeten sturen en zal er een intakegesprek gehouden worden voordat je eventueel toegelaten wordt tot de opleiding.

Mijnzzp.nl