Opleiding tot Kraamverzorger

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Avatar van Team Mijnzzp
NiveauMbo-niveau drie
VooropleidingHelpende Zorg & Welzijn (Mbo 2)
VooropleidingVmbo-diploma, Havo of Vwo
VervolgopleidingVerpleegkundige (Mbo 4)
OpleidingVind de opleiding die bij jou past
Online boekhoudingBoekhoudprogramma

Mbo-opleiding verzorgende kraamzorg

De Mbo-opleiding verzorgende kraamzorg binnen de sector verpleging & verzorging is de aangewezen Mbo-opleiding voor aanstaande kraamverzorgers. De Mbo-opleiding verzorgende kraamzorg noemt men tegenwoordig ook wel eens verzorgende-IG. Tijdens deze opleiding leer je alles wat met kraamzorg te maken heeft, zoals het bieden van ondersteuning, het bieden van zorg, het opstellen van een zorgplan, het bieden van assistentie bij een bevalling en het assisteren van de verloskundige. Daarnaast ben je als kraamverzorger verantwoordelijk voor het geven van advies en voorlichting. De Mbo-opleiding verzorgende kraamzorg is een praktijkgerichte opleiding, waarbinnen je over het algemeen vier dagen in de week zal werken bij een erkend leerbedrijf, zoals een ziekenhuis of kraamzorginstelling, en één dag in de week naar school zal gaan voor de theorielessen. De meeste scholen verwachten overigens wel dat je zelf werk zoekt bij een erkend leerbedrijf, voordat je aan de opleiding kan beginnen. Op school is er onder andere aandacht voor de vakken anatomie en fysiologie, reanimatie van pasgeborenen, kwaliteitszorg, verpleegtechnische handelingen, rekenen, Nederlands en Engels. De opleiding kraamverzorger/verzorgende-IG is overigens ook bij veel externe opleiders te volgen.

Opleidingsduur en niveau verzorgende kraamzorg

De Mbo-opleiding verzorgende kraamzorg zal over het algemeen één tot drie jaar in beslag nemen en is een Mbo-opleiding op niveau drie.

Vervolgopleidingen verzorgende kraamzorg

Na het afronden van de Mbo-opleiding verzorgende kraamzorg niveau drie is het mogelijk om door te groeien tot een passende Mbo-opleiding niveau vier. Een passende Mbo-opleiding kan de Mbo-opleiding verpleegkundige zijn op niveau vier.

Vooropleiding verzorgende kraamzorg

De meeste scholen verwachten minimaal een Vmbo-diploma of enkele jaren havo of vwo en dat je minimaal 21 jaar oud bent voordat je toegelaten zal worden tot de Mbo-opleiding verzorgende kraamzorg niveau drie. Tegenwoordig houden de meeste scholen eerst een intakegesprek met nieuwe leerlingen, om te bekijken of de opleiding wel bij iemand past. Als kraamverzorgende heb je natuurlijk te maken met grote verantwoordelijkheden.

Mijnzzp.nl