Team Mijnzzp

Zelf eenvoudig de boekhouding doen

Het is geen geheim dat de meeste zzp'ers hun boekhouding liever niet uitbesteden. Het is wel heel erg belangrijk om als zzp'er de boekhouding goed bij te houden. Maar wat moet je precies doen? En waar moet je op letten? In dit artikel geven we je enkele tips om de boekhouding eenvoudig te houden. Zo hoef je niet meteen een boekhouder in te schakelen, maar kun je zelf prima aan de slag!

De meeste ondernemers, en dus ook zzp'ers, beginnen met een Excel-sheet voor de boekhouding. Dit is prima om mee te starten, maar is wel omslachtig. Ook kun je relatief gezien snel een fout maken in de boekhouding. Daarom is het aan te raden om een boekhoudprogramma te gebruiken. Dit kost wel geld, maar bespaart je uiteindelijk heel veel tijd en moeite. Er zijn diverse eenvoudige programma's die je kunt gebruiken, zoals e-boekhouden en MoneyMonk. Welke het beste bij jouw onderneming past, is afhankelijk van verschillende factoren.

Inhoudsopgave
Het gemak van een boekhoudprogramma
Samenwerken met een boekhouder

Het gemak van een boekhoudprogramma

Als je eenmaal bent overgestapt naar een boekhoudprogramma, is het belangrijk om alle inkomsten en uitgaven in het programma te verwerken. Dit kan in het begin lastig zijn, maar is wel heel erg belangrijk. Als je namelijk iets vergeet in te boeken, kunnen er later problemen ontstaan. Het is dus aan te raden om meteen alles in het programma te zetten. Op die manier ben je er zeker van dat alles goed geboekt wordt en kun je het later makkelijk terugvinden.

Om ervoor te zorgen dat je geen inkomsten of uitgaven vergeet in te boeken, is het aan te raden om een systematische manier te bedenken. Een manier die werkt, is om iedere dag even de inkomsten en uitgaven in het programma te zetten. Op die manier ben je er zeker van dat je niets vergeet en raak je ook niet achterop. Ook is het doen van de btw-aangifte een stuk eenvoudiger als je iedere dag de inkomsten en uitgaven invoert.

Zoals je kunt zien, is het niet heel erg moeilijk om de boekhouding bij te houden. Als je eenmaal weet hoe het werkt, is het eigenlijk heel erg simpel. Door iedere dag even de inkomsten en uitgaven in te boeken, ben je er al snel aan gewend. Ook hoef je dan niet bang te zijn dat je iets vergeet in te boeken. Dus waar wacht je nog op? Start vandaag nog met het bijhouden van de boekhouding!

Samenwerken met een boekhouder

Het is ook mogelijk om de boekhouding te laten controleren door een boekhouder wanneer je gebruikmaakt van een boekhoudprogramma. Zij zullen dan kritisch naar je boekhouding kijken en eventuele fouten aanpassen. Ook geven zij advies over hoe je de boekhouding het beste bij kan houden. Dit is wel heel erg handig, want zo weet je zeker dat de boekhouding goed bijgehouden wordt. Een boekhouder is echter niet verplicht en kost wel geld. Hoeveel dit kost, hangt onder andere af van hoe groot je onderneming is. Door zelf alle mutaties in te voeren, kun je wel veel besparen.

Mijnzzp.nl