Team Mijnzzp

Administratie op orde

De administratie van je bedrijf is een belangrijk aspect van het ondernemerschap. Als je boekhouding op orde is, dan heb je een goed overzicht van de financiële situatie. Je ziet wanneer zaken goed gaan, maar ook wanneer deze slecht gaan. Je administratie vormt dan ook een basis om beslissingen te nemen, veranderingen aan te brengen of vooral zo door te gaan. Begin daarom met het gebruikmaken van boekhoudsoftware, want daarmee bespaar je tijd en is de administratie gemakkelijk bij te houden.

Inhoudsopgave
Organiseer en maak een planning
Checklist administratieve werkzaamheden
Maak een zakelijke begroting

Organiseer en maak een planning

Maak je gebruik van een online boekhoudprogramma dan is de basis voor een goede administratie gelegd. Het is wel belangrijk om alles bij te houden en daarom is het aan te raden een planning te maken. Bijvoorbeeld door je op een vaste dag in de week met je administratie bezig te houden. Zo behoud je het overzicht en is je financiële administratie steeds up-to-date. Wist je dat je als zzp-er je administratie een lange tijd moet bewaren? De bewaarperiode is vastgesteld op zeven jaar.

Checklist administratieve werkzaamheden

De administratie werkzaamheden bestaan voor een groot deel uit het bijhouden van de boekhouding. Het is bijvoorbeeld van belang om iedere week alle bij- en afschrijvingen op je zakelijke bankrekening te checken. Je ziet dan ook meteen of alle facturen al betaald zijn. Dit is overigens eveneens te herleiden uit je boekhoudsoftware. Staat er nog een factuur open en is de betaaltermijn verstreken? Stuur dan direct een herinnering. Verder behoren er andere administratie werkzaamheden tot je taken, zoals het lezen en beantwoorden van e-mail en post. Daar kan je ook een vast moment voor inplannen.

Maak een zakelijke begroting

Je hebt er profijt van als je administratieve zaken op orde zijn, want dit maakt het mogelijk om een zakelijke begroting op te stellen. Dit biedt inzicht in de geldstromen en helpt bovendien bij het maken van belangrijke beslissingen. Bijvoorbeeld als je van plan bent om een investering voor je bedrijf te doen. Mocht de financiële situatie te wensen overlaten dan is het handig om een liquiditeitsbegroting te maken. Bepaal wat de uitgaven en inkomsten zijn per maand en stel vast hoeveel er op de zakelijke rekening staat. Je ziet dan snel of je in staat bent om te voldoen aan je financiële verplichtingen.

Mijnzzp.nl