Team Mijnzzp

Spaarrekening openen

Het openen van een zakelijke bankrekening doe je als zzp'er doorgaans als je een onderneming start. Het is echter ook handig om daarbij direct of in een later stadium een zakelijke spaarrekening te openen. Een aparte zakelijke spaarrekening biedt namelijk meerdere voordelen. Op deze manier houd je de geldstromen privé en zakelijk optimaal gescheiden. Bovendien is het mogelijk om zakelijk te sparen voor verschillende doeleinden, zoals geld reserveren voor toekomstige investeringen.

Zakelijke spaarrekening voor aangifte inkomstenbelasting

Indien je als ondernemer geen voorlopige aanslag inkomstenbelasting hebt aangevraagd, is het belangrijk om daarvoor geld te reserveren. Boek iedere maand ongeveer 30% van het inkomen over voor de toekomstige betaling van de belastingaanslag. Het is een ruim percentage, omdat je als ondernemer recht hebt op zelfstandigenaftrek en Mkb-aftrek. Door een ruim percentage te nemen, houd je doorgaans extra geld over en creëer je daarmee een zakelijk spaarpotje.

Geld reserveren voor inkomensafhankelijke bijdrage Zvw

Het is eveneens belangrijk om geld apart te zetten voor het betalen van de inkomensafhankelijke bijdrage Zvw. Dat is nodig als je geen voorlopige aangifte inkomstenbelasting voor het lopende jaar hebt aangevraagd. In 2021 betreft dit percentage 5,75%.

Afdracht btw opzij zetten

Een zakelijke spaarrekening is ook te gebruiken om de afdracht voor de btw apart te zetten. Bij betalingen van facturen die binnenkomen op de zakelijke betaalrekening geldt dat je de btw daarvan aan het einde van het kwartaal moet opgeven. Om een goed financieel overzicht te bewaren, is het verstandig om de te betalen btw op de zakelijke spaarrekening te bewaren.

Buffer opbouwen

Een zakelijke spaarrekening als zzp'er is geen overbodige luxe. Het is bijvoorbeeld belangrijk om een buffer op te bouwen. Door elke maand een bedrag naar de zakelijke spaarrekening over te boeken, bouw je gaandeweg een buffer op. Dat geld is onder meer te gebruiken als inkomen in de periode dat je met vakantie bent.

Ook als je ziek bent en niet kan werken, biedt de buffer op de spaarrekening uitkomst. Verder is het mogelijk om de zakelijke spaarrekening verder te vullen om doelgericht te sparen voor bijvoorbeeld een bedrijfsmiddel. Daarbij is het handig als je een zakelijke spaarrekening hebt die in verschillende spaarpotjes is te verdelen.

TypelintHet is slim om gebruik te maken van een boekhoudprogramma.

De meeste zzp'ers gebruiken tegenwoordig online boekhouden. Hiermee kun je alle financiële zaken beheren van je bedrijf.

Mijnzzp.nl