Team Mijnzzp

Na je pensioen ondernemen

Het aantal ondernemers dat onderneemt na het pensioen stijgt. Zelfs tot op hoge leeftijd zijn er zzp'ers die blijven doorgaan met ondernemen. Waarom ook niet? Vooral als je actief wilt blijven na je pensioengerechtigde leeftijd biedt het ondernemerschap alle vrijheid. Bovendien beschikken deze nieuwe ondernemers over een schat aan ervaring en kennis. Wil je na je pensioen ondernemen dan zijn er een aantal aandachtspunten om rekening mee te houden.

Ondernemen en AOW

Bij het bereiken van de AOW-leeftijd bestaat er recht op ouderdomspensioen en eventueel op pensioen dat je hebt opgebouwd in je werkend bestaan. Het is goed om te weten dat als je gaat ondernemen na je pensioen dit geen invloed heeft op de hoogte van de AOW of pensioen. Het is namelijk toegestaan om onbeperkt bij te verdienen. Bovendien profiteer je van het voordeel dat de tarieven van de inkomstenbelasting met zich meebrengen. Deze zijn namelijk lager als je eenmaal de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt.

Kleine ondernemer na je pensioen

Wil je na je pensioen ondernemen, maar komt de omzet niet uit boven de 20.000 euro? In dat geval is het handig om van de kleineondernemersregeling gebruik te maken. Je bent dan vrijgesteld voor de omzetbelasting en hoeft geen factuur te verstrekken aan klanten. Wil je wel een factuur afgeven dan zet je daar geen btw op, want je bent geen btw verschuldigd bij deze regeling. Vermeld dan op de factuur dat deze is vrijgesteld van omzetbelasting.

Inschrijving bij de KVK

Als je een bedrijf wilt starten na je pensioen dien je de onderneming bij de KvK in het Handelsregister in te schrijven. Je krijgt dan een KvK-nummer en van de Belastingdienst een btw-nummer als je als ondernemer wordt gezien. Mocht je meer dan 1.225 uur per jaar aan je bedrijf besteden dan gelden er aftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek. Je komt als je in de jaren ervoor geen bedrijf hebt gehad ook in aanmerking voor de startersaftrek. Daarnaast is de MKB-winstvrijstelling van toepassing. Bij het ondernemen na je pensioen is het belangrijk om je administratie bij te houden. Dit is onder meer mogelijk met een online boekhoudprogramma.

Mijnzzp.nl