Team Mijnzzp

Oudere zzp-ers

De Kamer van Koophandel meldt een toename van zzp'ers die op oudere leeftijd nog een eigen zaak hebben of ondernemer worden. Er is dit jaar ten opzichte van 2018 zelfs een stijging van 42% van ondernemers van 65 jaar en ouder die bij de KVK staan ingeschreven. Ondernemen op leeftijd blijkt dan ook populair te zijn en niet alleen onder de jongere. Zo is er een stijging van maar liefst 108% van ondernemers in de leeftijd van 75 tot en met 79 jaar. Daarnaast is er in de leeftijdsgroep van 80 tot en met 84 jaar een stijging van 88%. Er is zelfs een toename van oudere ondernemers in de groep 85-plussers van 58%.

Inhoudsopgave
Waarom blijven oudere ondernemers actief?
Noord-Holland en Zuid-Holland aan kop
Ondernemen niet leeftijdsgebonden

Waarom blijven oudere ondernemers actief?

Angèle Magré is KVK-adviseur en heeft laten weten dat er verschillende redenen zijn waarom oudere ondernemers actief blijven. Er zijn ondernemers die de pensioengerechtigde leeftijd bereiken, maar zich nog te jong voelen om het bedrijf te beëindigen. De betrokkenheid is bij deze groep nog te groot. Bijvoorbeeld met betrekking tot de bedrijfsactiviteiten en het klantcontact. Daarnaast zijn er ondernemers die nog in afwachting zijn van een opvolger voor het bedrijf of nog geen koper hebben gevonden. Een andere reden dat oudere ondernemers actief blijven, is omdat er angst bestaat in een zwart gat te vallen na het drukke ondernemersleven.

Noord-Holland en Zuid-Holland aan kop

De meerderheid van de oudere ondernemers bevindt zich in Noord-Holland en Zuid-Holland. Het laagste aantal oudere ondernemers met een leeftijd vanaf 65 jaar staat geregistreerd in de provincie Flevoland, gevolgd door de provincie Zeeland.

Ondernemen niet leeftijdsgebonden

De praktijk laat zien dat ondernemen niet gebonden is aan een leeftijd. Net als dat er veel oudere ondernemers zijn, geldt dat ook het aantal jonge ondernemers met een eigen bedrijf groot is. Overigens is de toename van oudere ondernemers niet alleen toegeschreven aan ondernemers die doorgaan met het bedrijf. Er is namelijk een groep ondernemers die pas na pensionering een eigen bedrijf start. Het afgelopen jaar zijn er volgens de cijfers van de KVK in totaal 4.313 mensen met een eigen bedrijf gestart na het bereiken van de 65-jarige leeftijd.

Mijnzzp.nl