Team Mijnzzp

Woning

Thuiswerken is voor de meesten een droom, maar het brengt zijn eigen uitdagingen met zich mee. Mentaal de "thuismodus" verlaten en in de "werkmodus" komen kan moeilijk zijn als je nooit fysiek je huis verlaat en je bed slechts een steenworp verwijderd is. Hoe kun je onder zulke knusse omstandigheden geïnspireerd raken om aan het werk te gaan?

Het is misschien makkelijk om in je trainingsbroek op de bank te ploffen en te besluiten dat dit je nieuwe kantoor is, maar het inrichten van de ruimte waarin je werkt is essentieel voor je productiviteit en gemoedstoestand. Als thuiswerker is het een investering van je tijd waard als je de tijd neemt om de juiste opstelling te kiezen.

Regelmatige uren aanhouden

Stel een schema op en hou je eraan. Duidelijke richtlijnen voor wanneer je werkt en wanneer je ophoudt met werken, helpen veel thuiswerkers om werk en privé in balans te houden. Dat gezegd hebbende, een van de beste voordelen van werken op afstand is flexibiliteit, als de baan dat toelaat. Soms moet je je dag verlengen of eerder beginnen om rekening te houden met de agenda van iemand anders. Als dat het geval is, zorg er dan voor dat je vroeger dan normaal klaar bent of de volgende ochtend wat uitslaapt om het goed te maken.

Neem duidelijke pauzes

Het kan zo gemakkelijk zijn om als thuiswerker afgeleid te raken dat je pauzes helemaal vermijdt. Laat het schuldgevoel dat je werkt in het gebouw waar je slaapt je er niet van weerhouden om vijf minuten te nemen om te ontspannen.

Maar in plaats van YouTube te openen en wat troost clips te bekijken, moet je de pauzes gebruiken om weg te komen van je bureau. Ga wandelen, geniet van de frisse lucht, of breng tijd door met anderen die misschien ook in het huis zijn.

Interactie met andere mensen

Wanneer je thuis werkt, mis je waarschijnlijk de ongedwongen sociale interacties met collega's waaraan je de hele dag gewend bent. Wanneer je vanuit huis werkt, heb je niet de praatjes en andere activiteiten die elke dag op kantoor uniek maken.

Wat kan je dan doen?

Neem contact met je collega’s op via videochat via apps als Zoom en Slack, of op welke andere manier je bedrijf ook gebruikt om te communiceren. Met andere mensen gedurende de dag communiceren is toegestaan, zelfs als het niet je collega's zijn. Het is een goed idee om een ander gezicht te zien gedurende de dag wanneer het grootste deel van je werkdag solitair is. Gebruik dus je pauzes om met anderen om te gaan.

Sluit je dag af met een routine

Net zoals je je dag moet beginnen met een routine, creëer dan ook een vaste gewoonte die het einde van de werkdag aangeeft. Dat kan een afsluiting zijn van een zakelijke messaging-app, een avondwandeling met de hond, of een yogales thuis. Iets simpels als je computer afsluiten en je favoriete podcast aanzetten is ook goed. Wat je ook kiest, doe het consequent om het einde van de werktijd aan te geven.

Mijnzzp.nl