Team Mijnzzp

Kantoorgebouwen

Flexibel werken is de toekomst van het moderne werken. Nu bedrijven over de hele wereld hun werknemers steeds vaker vragen om thuis te werken, is werken op afstand het nieuwe normaal geworden voor werkgevers en werknemers. Thuiswerken opent een nieuwe reeks mogelijkheden voor de manier waarop bedrijven werken. Met de uitbraak van de pandemie heeft thuiswerken sommige werkgevers de flexibiliteit gegeven die zij nodig hebben om hun bedrijfsactiviteiten voort te zetten en tegelijkertijd prioriteit te geven aan de gezondheid en het welzijn van hun personeel en klanten. Wat zijn nog meer voordelen van vanuit thuis werken?

Flexibiliteit van thuiswerken

Thuiswerken maakt meer wendbaarheid en flexibiliteit in werkregelingen mogelijk. Als werknemers niet langer aan een kantoor gebonden zijn, zijn ze wellicht beter in staat en meer bereid om flexibele uren te werken, zoals het vroeger of later op de dag beginnen of zelfs in het weekend werken. Dit kan je helpen om aan bepaalde zakelijke behoeften te voldoen, bijvoorbeeld als je zaken doet met klanten die in een andere tijdzone wonen. Het is wel belangrijk om duidelijke afspraken te maken met de werkgever. Het thuiswerken brengt namelijk ook bepaalde kosten met zich mee.

Verhoogde productiviteit

Door minder onderbrekingen, die zich normaal in een kantooromgeving voordoen kan de productiviteit toenemen. Thuiswerken zorgt voor een rustigere omgeving waarin geconcentreerder kan worden gewerkt. Je zal ook merken dat sommige werknemers hun bestaande uren willen uitbreiden omdat ze tijd besparen die ze eerder kwijt waren aan het pendelen van en naar het werk. Als werknemer is het bij het thuiswerken wel belangrijk om afleiding te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan de buurvrouw die iedere dag koffie komt drinken.

Verhoogde motivatie van het personeel

Door thuis te werken zal het personeel zich meer vertrouwd voelen door hun werkgever, aangezien de werkrelatie niet zo nauwlettend in de gaten wordt gehouden en werknemers een zekere mate van autonomie krijgen om zich met hun werk bezig te houden. Het personeel zal meestal ook een bepaalde thuiswerk routine ontwikkelen die beter bij hen past en dit kan ertoe bijdragen dat ze zich gemotiveerder voelen om het beste van zichzelf te geven.

Beter evenwicht tussen werk en privéleven

Thuiswerken kan werknemers helpen om hun evenwicht tussen werk en privéleven te verbeteren. Personeel dat anders naar huis had moeten pendelen, kan die tijd nu voor zichzelf gebruiken, wat de basis vormt voor een beter evenwicht tussen werk en privéleven. Het personeel kan ook huishoudelijke taken tijdens de werkdag inpassen, waardoor er in de avond meer vrije tijd is, bijvoorbeeld door de vaatwasser in of uit te ruimen of het avondeten te bereiden tijdens de lunchpauze.

Technologie maakt het gemakkelijker

Het internet heeft het voor het personeel mogelijk gemaakt om voortdurend met het kantoor verbonden te zijn. Tools zoals Skype hebben de communicatie tussen collega's en teams veel gemakkelijker gemaakt en kunnen soms leiden tot efficiëntere en effectievere vergaderingen.

Meer gemak door het thuiswerken

Het kan zijn dat je veel bezoeken moet afleggen aan klantenlocaties en daardoor niet regelmatig op kantoor bent. De mogelijkheid om vanuit huis te werken kan in dat geval handiger zijn en leidt tot verdere tijd- en kostenbesparingen. Ook het inplannen van je dagelijkse reisschema is hierdoor meestal eenvoudiger.

Speciale behoeften en extra ondersteuning

Op afstand werken kan het leven van werknemers met fysieke of mentale beperkingen drastisch verbeteren. Niet alleen zijn ze thuis beter uitgerust om hen te helpen gedijen terwijl ze werken, ze zijn ook in staat om zichzelf te voorzien van passende zelfzorg als dat nodig is. Het thuiswerken kent dus verschillende voordelen. Vanzelfsprekend is het thuiswerken niet voor alle werkgevers en werknemers een uitkomst.

Mijnzzp.nl