Team Mijnzzp

Blijven leren als ondernemer

Het aanbieden van certificeringen, cursussen en opleidingen is bij veel werkgevers een normale zaak. Als zzp’er moet je dit allemaal zelf regelen, wat de zaken ingewikkelder maakt. Vaak is het lastig om de tijd te vinden voor een cursus en daarnaast moet je de kosten zelf betalen. Je vraagt je dus misschien af waarom je als zzp’er scholing zou moeten volgen. Hieronder delen we 7 redenen waarom het als zzp’er goed is om je te blijven ontwikkelen met scholing.

1. Groei mee met veranderingen

Het is in de laatste jaren wel gebleken dat de economie soms rap kan veranderen. Door de coronacrisis zijn veel bedrijven en zelfstandigen in nood gekomen. Het is dus zeker niet onverstandig om je af te vragen hoe jij kan voorkomen dat je in zo’n zelfde situatie komt. Dit kan bijvoorbeeld door diversificatie: biedt verscheidene diensten aan, zowel persoonlijk als online. Zo zag je bijvoorbeeld tijdens de coronacrisis dat sommige kappers online trainingen aanboden, zodat mensen zelf hun haar konden knippen. Op die manier konden de kappers toch geld verdienen. Je kan dus overwegen een cursus te volgen in presentatie of online software voor het creëren van digitale cursussen.

2. Wees je concurrentie voor

Als zzp’er moet je het regelmatig opnemen tegen anderen voor een bepaalde opdracht. Een opdrachtgever vergelijkt vaak meerdere opties om dan vervolgens iemand te kiezen om de opdracht uit te voeren. Als jij meerdere cursussen en trainingen gevolgd hebt, kan dit jou een streepje voorgeven op de concurrentie. Op deze manier win je meer opdrachten.

3. Meer kwaliteiten is meer verdiensten

Wanneer jij goed gespecialiseerd bent met kwalificaties, kan je ook meer geld vragen voor jouw service. Stel dat je webdesign aanbiedt. Dit is een breed veld met verschillende mogelijkheden in codering en vormgeving. Wanneer jij kan aantonen dat je verscheidene certificeringen hebt en dus goed op de hoogte bent van de nieuwste ontwikkelingen, is dat een meerwaarde voor jouw klanten. Het is dan zeker niet ongehoord om een hoger uurloon te vragen voor jouw niveau van expertise. Daarnaast creëer je ook een betere positie voor jezelf in de arbeidsmarkt. Wanneer je breder inzetbaar bent of veel specialistische kennis hebt, vergroot dit jouw kans op meer opdrachten.

4. Bouw een netwerk op

Vaak doe je een cursus of training niet alleen, of je deze nou thuis of op locatie volgt. Door contact te leggen met de andere cursisten, kun je een groter netwerk opbouwen. Op deze manier kan je kennis delen en informatie uitwisselen. Of wellicht vind je wel iemand waar je goed mee kan samenwerken.

5. Beter zicht op je bedrijf

Als zzp’er moet je veel dingen zelf doen en dat kan soms verwarrend zijn. Je kan scholing gebruiken om je meer te verdiepen in de bedrijfskant van jouw onderneming. Leer bijvoorbeeld hoe je efficiënter kan boekhouden, hoe je een goede website kan maken om jezelf en je diensten te presenteren of hoe jij jezelf beter kan presenteren om meer klanten te werven. Al deze zaken hebben niet direct betrekking op jouw bedrijf en service, maar kunnen op den duur wel helpen om jouw bedrijf te laten groeien.

6. Je kan subsidie krijgen

Sinds 1 maart 2022 kan je subsidie krijgen voor scholing. Dit is het zogenaamde STAP-budget. Waar je eerst misschien niet snel een cursus of opleiding wilde volgens wegens de kosten, kan je nu 1000 euro subsidie krijgen. Kijk hierbij wel goed of de cursus of training die je wilt volgen door het STAP-budget vergoed wordt.

7. Kleine tijdsinvestering met korte trainingen

Het gebrek aan tijd is vaak een reden voor zzp’ers om geen verdere scholing te volgen. Het is echter ook mogelijk om hele korte trainingen, cursussen of zelfs seminars te volgen. Deze nemen misschien één dag tot een weekend in beslag. Tegenwoordig zijn er ook steeds meer cursussen online om uit te kiezen. Hierbij kan je een cursus volgen in de avonduren of wanneer het jou uitkomt. Uiteraard wil je graag dat je de kosten die je maakt uiteindelijk weer terugverdient. Kijk dus goed naar een training of cursus en vraag je af of het daadwerkelijk een investering is in jezelf en jouw bedrijf.

Mijnzzp.nl