Team Mijnzzp

Mensen onderweg werk

Heel wat zzp'ers hadden aan het einde van de maand april van dit jaar hun belastingaangifte nog niet gedaan. Verschillende instanties hebben dit bevestigd waaronder ook Ondernemend Nederland en de Werkvereniging. De reden waarom menig aantal zzp'ers het indienen van hun aangifte hebben uitgesteld zou zijn terug te vinden in de Coronasteun die werd ontvangen. Deze steun zou ervoor zorgen dat men tegen menig aantal problemen aanloopt. Het zou hierbij onder meer gaan om de extra belastingheffing bij hun partner. In het bijzonder de vrees om fouten te maken zit er bij het merendeel van de zzp'ers duidelijk goed in.

Inhoudsopgave
Veranderde structuur door Corona
Angst voor terugbetaling groeit
Versoepeling van het urencriterium
Je belastingaangifte uitstellen heeft eigenlijk geen enkele zin

Veranderde structuur door Corona

Bij heel wat zzp'ers zou het uitstel van de belastingaangifte voornamelijk het gevolg zijn van de angst waar men over beschikt om fouten te maken. De coronacrisis en dan vooral de steun die werd ontvangen heeft er voor gezorgd dat de structuur enigszins is veranderd. Dit zorgt ervoor dat zzp'ers tijdens het invullen van hun belastingaangifte steeds vaker tegen bepaalde problemen aanhikken. Dit heeft als gevolg dat ze het indienen van de aangifte nog liever even voor zich uitschuiven. Bovendien zouden steeds meer zzp'ers er dit jaar voor kiezen om de hulp van een accountant in te schakelen voor het controleren van de ingevulde belastingaangifte. Zo hoopt men (grote) fouten te voorkomen.

Angst voor terugbetaling groeit

De coronacrisis heeft er voor gezorgd dat zzp'ers aanzienlijke verliezen hebben geleden. Deze verliezen werden grotendeels gecompenseerd door de premies die werden toegekend. Voor menig aantal van de zzp'ers geldt echter dat ze vrezen dat ze op basis van hun belastingaangifte mogelijk (een gedeelte van) de ontvangen premies zullen moeten terugbetalen. Dit is bij velen niet alleen een kwestie van dit niet te willen, maar vooral van dit niet te kunnen. Het merendeel van de zelfstandige ondernemers in Nederland hebben namelijk de ontvangen premies volledig opgebruikt om het hoofd boven water te kunnen houden tijdens de gezondheidscrisis.

Versoepeling van het urencriterium

Om in aanmerking te kunnen komen voor zelfstandigenaftrek evenals startersaftrek is het zo dat er dient te worden voldaan aan het zogenaamde urencriterium. Voor menig aantal ondernemers was het zo dat men in het jaar 2020 niet meer in staat was om te werken. Voor anderen was het dan weer zo dat men gewoon niet mocht werken.

Omwille van deze reden heeft de Nederlandse Belastingdienst voor het jaar 2020 bepaald dat er in de periode tussen 1 maart en 30 september van dat jaar sowieso 24 uur per week worden gerekend. Dit dus voor alle duidelijkheid ook wanneer de zzp'ers deze uren eigenlijk helemaal niet heeft gemaakt. Let wel, voor heel wat ondernemers geldt dat ze er voor hebben gekozen om in deze periode in loondienst te gaan werken. Wanneer dat het geval is, geldt deze regeling voor alle duidelijkheid niet. Er zal dan dus toch moeten worden voldaan aan het vereiste aantal uren om in aanmerking te kunnen komen voor de zelfstandigenaftrek en startersaftrek.

Je belastingaangifte uitstellen heeft eigenlijk geen enkele zin

Het spreekt voor zich dat het uitstellen van het indienen van je belastingaangifte in de praktijk eigenlijk geen enkele zin heeft. Kom je er zelf niet helemaal uit? Neem dan een accountant onder de arm en bespreek samen de situatie evenals het risico op terugbetaling dat je loopt. Zo weet je precies welk risico je loopt om een dergelijke terugbetaling te moeten uitvoeren.

Lees ook: Corona in toekomst deel van ondernemersrisico

Mijnzzp.nl