Team Mijnzzp

Social media gebruiken

Er zijn veel ondernemers die dagelijks actief zijn op sociale media. Maar is dat wel echt zinvol als bedrijf? Is het niet beter om je tijd en energie te stoppen in andere dingen? In Nederland alleen al zitten ruim 12 miljoen mensen dagelijks op Facebook, Twitter of Instagram. Dit maakt social media al snel interessant voor veel bedrijven. Eén van de grootste voordelen van social media is dat je relatief snel en gemakkelijk in contact komt met andere mensen. Zo kun je bijvoorbeeld een groot bereik behalen met relatief weinig moeite.

De meeste ondernemers maken gebruik van sociale media om de naamsbekendheid te vergroten. Door een groot bereik te behalen, kunnen zij makkelijker nieuwe klanten aantrekken. Ook is het mogelijk om via social media snel te reageren op vragen en opmerkingen van je doelgroep. Dit kan een positieve uitwerking hebben op de naamsbekendheid van je bedrijf.

Inhoudsopgave
Voordeel social media
Opbouwen van een groot netwerk
Sociale media of eigen website
Alleen sociale media gebruiken: de valkuilen
Kies voor een gezonde mix

Voordeel social media

Een ander voordeel van social media is dat het relatief goedkoop is. Als je bedenkt dat een advertentie in de krant of op tv al snel duizenden euro's kost, is social media een stuk goedkoper. Daarnaast is het ook mogelijk om je boodschap precies aan de juiste doelgroep te laten zien. Dit kan door gebruik te maken van gerichte advertenties.

Opbouwen van een groot netwerk

Het opbouwen van een groot netwerk is mogelijk met social media. Het is wel zo dat het opbouwen van een netwerk met veel volgers niet vanzelf gaat. Dit kost over het algemeen veel tijd en energie, maar als je erin slaagt om een groot netwerk op te bouwen, dan kan dit erg interessant zijn voor je bedrijf. Een groot netwerk is namelijk een goede manier om nieuwe klanten aan te trekken en je bereik te vergroten.

Sociale media of eigen website

Voor de meeste ondernemers is een combinatie van social media en een eigen website het meest interessant. Een eigen website geeft je bedrijf namelijk meer uitstraling en professionaliteit dan alleen social media. Ook is het mogelijk om via je eigen website nieuwe klanten aan te trekken. Het zelf bouwen van een waardevolle website kost echter ook veel tijd en energie. Als je niet bereid bent om hierin te investeren, dan is social media waarschijnlijk een beter alternatief.

Alleen sociale media gebruiken: de valkuilen

Veel ondernemers maken de fout om alleen sociale media te gebruiken. Dit kan een aantal nadelige gevolgen hebben. Denk bijvoorbeeld aan de beperkingen van sociale media. Als je alleen op sociale media zit, dan ben je afhankelijk van de algoritmes van de sociale mediabedrijven. Dit kan ervoor zorgen dat je bericht niet altijd bij je doelgroep terechtkomt.

Daarnaast is het ook mogelijk dat sociale mediabedrijven in de toekomst steeds meer gaan vragen voor een goede bereikbaarheid. Dit kan ervoor zorgen dat alleen bedrijven met een groot budget hierin kunnen investeren. Ook kan het zijn dat de sociale media kanalen minder interessant worden voor bedrijven, waardoor ze steeds minder gebruikt worden.

Kies voor een gezonde mix

Het is dus belangrijk om niet alleen sociale media in te zetten, maar ook andere kanalen te gebruiken. Een eigen website blijft bijvoorbeeld altijd een interessante optie, ook al kost het bouwen ervan veel tijd en energie. Daarnaast kun je eventueel ook een eigen YouTube kanaal starten.

Als je sociale media slim inzet, dan kan het een waardevol hulpmiddel zijn voor je bedrijf. Het is echter belangrijk om niet alleen sociale media te gebruiken, maar ook andere kanalen in te zetten. Zo ben je minder afhankelijk van de sociale mediabedrijven en kun je ook nieuwe klanten aantrekken via de eigen website.

Mijnzzp.nl