Team Mijnzzp

Bouwvakker aan het werk

Veiligheid is van het grootste belang in de bouwsector, en dit geldt ook wanneer je werkzaam bent als zzp'er. Werken op de bouwplaats brengt namelijk verschillende risico's met zich mee, en het voorkomen van ongelukken en incidenten heeft de hoogste prioriteit. Om ervoor te zorgen dat je veilig kunt werken op de bouwlocatie, hebben wij 9 belangrijke onderwerpen opgenomen.

Inhoudsopgave
1. Basisveiligheid VCA
2. Vol-VCA
3. BHV - Bedrijfshulpverlening
4. EHBO
5. Werken op Hoogte
6. Veilig werken met elektriciteit
7. Asbest herkennen
8. Persoonlijke beschermingsmiddelen
9. Verzekeren als zzp'er in de bouw

1. Basisveiligheid VCA

Een van de meest belangrijke cursussen voor zzp'ers in de bouw is de cursus Basisveiligheid VCA. Deze cursus richt zich op het herkennen en beheersen van risico's op de bouwplaats. Tijdens de cursus leer je over veiligheidsvoorschriften en jouw verantwoordelijkheden als zzp'er. Het behalen van het VCA-certificaat is steeds vaker een vereiste van werkgevers en opdrachtgevers. Hoewel het momenteel nog niet wettelijk verplicht is om over een VCA-opleiding te beschikken, verplichten de meeste opdrachtgevers dit wel.

2. Vol-VCA

De Vol-VCA is een uitgebreidere versie van de cursus Basisveiligheid VCA en is vooral bedoeld voor leidinggevenden in de bouwsector, zoals projectmanagers, uitvoerders en aannemers. Deze cursus gaat dieper in op veiligheidsprocedures en het beheersen van risico's op de bouwplaats.

3. BHV - Bedrijfshulpverlening

De cursus Bedrijfshulpverlening is vooral van toepassing op medewerkers als leidinggevenden en behandelt de basisprincipes van bedrijfshulpverlening. Tijdens deze cursus leer je hoe je hulp kunt bieden in geval van ongelukken of brand. Deze kennis is essentieel om snel en effectief te kunnen handelen in noodsituaties. Afhankelijk van de grootte en het risico van het bedrijf is het verplicht om één of meerdere BHV'ers op te leiden. Het is wettelijk verplicht om gebruik te maken van BHV'ers.

4. EHBO

Eerste Hulp Bij Ongelukken, oftewel EHBO, is een bekende cursus die voor iedereen waardevol kan zijn, maar zeker ook voor werknemers en zzp'ers in de bouwsector. Tijdens deze cursus leer je hoe je eerste hulp kunt verlenen bij ongelukken op de bouwplaats, variërend van kleine snijwonden tot ernstigere verwondingen zoals gebroken ledematen.

5. Werken op Hoogte

Werken op hoogte brengt specifieke risico's met zich mee en wordt vaak onderschat. Het is verstandig om een cursus Werken op Hoogte te volgen die zich richt op veilig werken op hoogte, bijvoorbeeld bij het gebruik van ladders, steigers en hoogwerkers. Tijdens de cursus wordt veel aandacht besteed aan het juiste gebruik van veiligheidsuitrusting en procedures. De cursus Werken op Hoogte betreft meestal een eendaagse cursus.

6. Veilig werken met elektriciteit

Elektriciteit is onmisbaar op de bouwplaats, maar werken met elektrisch gereedschap en systemen brengt risico's met zich mee. Het jaarlijks laten keuren van arbeidsmiddelen, waaronder elektrisch gereedschap, kan ongelukken voorkomen. Ook is het mogelijk om een cursus veilig werken met elektriciteit te volgen om ongelukken te voorkomen. Dit omvat onder andere het veilig omgaan met elektrisch gereedschap en het herkennen van potentiële gevaren.

7. Asbest herkennen

Asbest is een gevaarlijke stof die regelmatig voorkomt in de bouw en andere branches. Het herkennen van asbest is niet altijd eenvoudig, maar wel belangrijk om de risico's te beperken. Als zzp-bouwvakker is het niet toegestaan om zomaar asbest te verwijderen. Hiervoor zal meestal een asbestdeskundige moeten worden ingeschakeld. Als zzp'er is het ook mogelijk om een cursus tot asbestsaneerder te volgen. Daarnaast is het mogelijk om een basistraining asbest herkennen te volgen.

8. Persoonlijke beschermingsmiddelen

Als zzp'er is het noodzakelijk dat je de juiste veiligheidsmiddelen draagt en ook gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan veiligheidsschoenen, een veiligheidsbril en de bekende bouwhelm. Daarnaast kan het, afhankelijk van de werkzaamheden, nodig zijn om stofmaskers te dragen. Ook het beschermen van de oren door het dragen van gehoorkappen kan, afhankelijk van de omstandigheden, nodig zijn.

9. Verzekeren als zzp'er in de bouw

Als bouwvakker ben je werkzaam binnen een risicovolle branche en ongelukken komen regelmatig voor. Als zzp'er binnen de bouwsector is het belangrijk om je op de juiste manier te verzekeren. Denk bijvoorbeeld aan het afsluiten van een:

Het niet afsluiten van verzekeringen als zzp'er kan, afhankelijk van het type schade, grote gevolgen hebben voor zowel jou als het bedrijf. Ook als zzp'er kun je namelijk te maken krijgen met aansprakelijkheidsstelling, wat vervelende consequenties met zich mee kan brengen wanneer je niet over de juiste verzekeringen beschikt. Binnen de bouwsector kan ook een CAR-verzekering nodig zijn.

Mijnzzp.nl