Team Mijnzzp

Inschrijving KvK

Een eigen onderneming starten begint met een inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK). Voor veel beginnende zzp’ers is dit een spannende stap. Wat houdt die inschrijving precies in? Wat zijn je verplichtingen als je eenmaal bent ingeschreven? En wat gebeurt er na je aanmelding? In dit artikel leggen we uit hoe de inschrijving werkt, wat je moet voorbereiden en welke rol de KvK speelt tijdens je ondernemerschap.

Inhoudsopgave
Wat doet de Kamer van Koophandel eigenlijk?
De inschrijving stap voor stap
Wanneer ben je verplicht je in te schrijven?
Wat verandert er na je inschrijving?
Inschrijving als solide basis voor je bedrijf

Wat doet de Kamer van Koophandel eigenlijk?

De Kamer van Koophandel is meer dan een loket waar je je inschrijft. Het is een organisatie die informatie en ondersteuning biedt aan ondernemers. Zo beheert de KvK het Handelsregister, waarin alle Nederlandse bedrijven en rechtspersonen staan geregistreerd. Dit is belangrijk voor je klanten, leveranciers en overheidsinstanties: zij kunnen hierin controleren of jouw bedrijf officieel bestaat en wie er bevoegd is om namens jouw onderneming te handelen.

Daarnaast geeft de KvK net zo als de Belastingdienst ook voorlichting, organiseert ze evenementen en biedt ze advies over bijvoorbeeld starten, groeien en stoppen als ondernemer. Voor zzp’ers is dit een nuttige bron van kennis, zeker in de beginfase.

De inschrijving stap voor stap

Als je start als zelfstandig ondernemer, moet je je onderneming inschrijven in het Handelsregister van de KvK. Dit doe je meestal binnen een week voor de startdatum van je onderneming. Je maakt online een afspraak bij een KvK-kantoor en vult van tevoren het inschrijfformulier in. Daarin geef je onder meer aan wat je bedrijfsactiviteiten zijn, onder welke naam je gaat werken en wat je adresgegevens zijn.

Bij de afspraak neem je een geldig identiteitsbewijs mee. Tijdens het gesprek controleert de KvK of je voldoet aan de voorwaarden voor ondernemerschap. Ze bespreken je bedrijfsactiviteiten, geven advies en registreren je gegevens officieel. Na de inschrijving ontvang je direct je KvK-nummer. Binnen enkele dagen volgt ook je btw-id van de Belastingdienst.

Wanneer ben je verplicht je in te schrijven?

Niet iedereen die extra inkomsten heeft, hoeft zich direct in te schrijven als ondernemer. De KvK kijkt naar verschillende criteria, zoals of je zelfstandig werkt, of je meerdere opdrachtgevers hebt, of je winst maakt of daarnaar streeft, en of je investeert in je bedrijf. Twijfel je of je je moet inschrijven? Dan kun je op de website van de KvK een test doen of contact opnemen voor persoonlijk advies.

Voor zzp’ers geldt dat je vrijwel altijd ingeschreven moet zijn als je structureel werk uitvoert voor anderen met de bedoeling winst te maken. Ook al werk je parttime of naast loondienst, de wettelijke verplichting tot inschrijving blijft van kracht zodra je aan de voorwaarden voldoet.

Wat verandert er na je inschrijving?

Na de inschrijving bij de KvK ben je officieel ondernemer. Je bent vanaf dat moment zelf verantwoordelijk voor je administratie, belastingaangiften en eventuele verzekeringen. Het is belangrijk dat je hier direct goed over nadenkt. Zorg bijvoorbeeld voor een aparte zakelijke rekening, kies een goed boekhoudprogramma en lees je in over je belastingverplichtingen.

De KvK stuurt je gegevens automatisch door naar de Belastingdienst, die vervolgens bepaalt of je ondernemer bent voor de btw. Zo ja, dan ontvang je een btw-identificatienummer (btw-id) en omzetbelastingnummer. Je moet vanaf dat moment btw in rekening brengen aan je klanten (tenzij je gebruikmaakt van de kleineondernemersregeling) en periodiek aangifte doen.

Inschrijving als solide basis voor je bedrijf

Een correcte inschrijving bij de KvK is het fundament van je onderneming. Het geeft je bedrijf een formele status, maakt je zichtbaar voor andere ondernemers en opent de deur naar zakelijke mogelijkheden zoals kredietaanvragen, subsidies en samenwerkingen. Bovendien straal je als ingeschreven ondernemer vertrouwen uit naar klanten. Het is ook belangrijk om je op de juiste manier te verzekering. De bedrijfsactiviteit(en) moeten overeenkomen met de verzekeringen die je gaat afsluiten als zzp'er. 

Mijnzzp.nl