Team Mijnzzp

Loondienst of ondernemer worden

Het is een vraag die veel mensen bezig houdt: ben ik als zelfstandig ondernemer beter af dan in loondienst? Er zijn verschillende voordelen aan het werken als zzp'er, maar er zijn ook zeker nadelen te benoemen. In dit artikel bespreken we de voordelen en nadelen van beide situaties, en geven we advies over wat het beste bij jou past.

Als je aan het twijfelen bent of je in loondienst of als zzp'er wilt gaan werken, is het belangrijk om eerst na te denken over wat voor jou het belangrijkste is. Wil je bijvoorbeeld graag meer vrijheid en flexibiliteit? Of vind je het belangrijk om een vast maandelijks inkomen te hebben?

Als je in loondienst werkt, heb je meer zekerheid over je inkomen. Je weet precies wat je iedere maand gaat verdienen, en dat kan fijn zijn als je bijvoorbeeld een gezin moet onderhouden. Ook heb je in loondienst vaak meer zekerheid over je werk, omdat je een contract hebt met duidelijke afspraken.

Zzp'er worden en opdrachten krijgen

Wat veel mensen onderschatten is dat het niet makkelijk is om als zzp'er opdrachten binnen te halen. Je moet actief aan je netwerk werken, en je moet laten zien dat je de beste bent in wat je doet. Als je net begint als zzp'er, is het daarom belangrijk om je netwerk te vergroten en online te laten zien wat je kunt. Bedrijven die je alleen inhuren vanwege het ontlopen van de sociale lasten hebben vaak een korte termijn visie, en je loopt het risico dat ze je snel weer laten gaan.

Een ander nadeel van het werken als zzp'er is dat je redelijk vaak alleen zult werken. Je bent verantwoordelijk voor je eigen werk, en je moet alles zelf doen. Als je problemen hebt met een opdracht, is er niet automatisch iemand die je kan helpen of advies kan geven. Dit kan ervoor zorgen dat je sneller gestrest raakt, en dat je moeilijker kunt ontspannen.

Er is veel concurrentie op de markt

Het maakt niet uit in welke branche je actief bent, er is altijd wel concurrentie. Als zzp'er moet je dan ook goed nadenken over wat je klanten aan je hebben, en waarom ze juist voor jou zouden moeten kiezen. Een manier om hierboven te staan is door een goede marketingstrategie toe te passen, en door je vaardigheden op een unieke manier te verkopen.

Ga je als zzp'er meer verdienen?

Over het algemeen zul je als zzp'er meer verdienen dan in loondienst, maar dat is niet altijd het geval. Het hangt allemaal af van de sector waarin je actief bent, en wat voor soort opdrachten je binnenhaalt. Als je bijvoorbeeld in de IT-sector werkt, is de kans groot dat je meer verdient dan wanneer je in loondienst zou werken. Dit komt doordat er veel vraag is naar IT-professionals, en bedrijven bereid zijn om hogere tarief te betalen. Het blijft ook binnen de IT-sector belangrijk dat je over de juiste competenties beschikt. Eenvoudige websites bouwen kunnen de meeste mensen, maar het maken van een complexe applicatie is weer een heel andere tak van sport.

Werken via een uitzendbureau of detacheringsbureau

In sommige sectoren is het mogelijk om via uitzendbureaus of detacheringsbureaus te werken als zzp'er. Dit kan gunstig zijn, omdat je dan meestal een vast tarief krijgt voor je opdracht. Het nadeel is wel dat je minder vrijheid hebt, en dat je misschien minder verdient dan wanneer je de opdracht rechtstreeks met de opdrachtgever zou afsluiten. In dat geval is het voordeel wel weer dat je zelf minder hoeft te netwerken, en dat je snel nieuwe opdrachten kunt binnenhalen.

Ben je wel geschikt om te werken als zelfstandig ondernemer?

Niet iedereen is geschikt om te werken als zzp'er. Je moet goed kunnen plannen, en je moet vooruit kunnen denken. Ook is het belangrijk dat je tegen de onzekerheid kunt, en dat je bereid bent om hard te werken. Als je deze eigenschappen niet hebt, is het waarschijnlijk beter om in loondienst te blijven werken. Als ondernemer moet je namelijk ook kunnen opkomen voor jezelf, en je moet goed weten wat je waard bent. Hieronder een korte opsomming van de belangrijkste voordelen en nadelen.

Voordelen van zzp'er worden:

 • Je bent je eigen baas;
 • Je hebt de mogelijkheid om je eigen tarieven te bepalen;
 • Er is vrijheid in het kiezen van projecten;
 • Je bent flexibel, je kunt werken waar en wanneer je wilt;
 • Je kunt over het algemeen meer verdienen;
 • Je kunt gebruikmaken van belastingvoor­delen;
 • Je hebt te maken met meer verantwoordelijkheden.

Nadelen van zzp'er zijn:

 • Je hebt geen vast inkomen, je bent afhankelijk van de projecten die je krijgt;
 • Je hebt geen vakantiedagen of andere secundaire arbeidsvoorwaarden;
 • Het is moeilijker om een hypotheek te krijgen als je geen vast inkomen hebt;
 • Je zult zelf de administratie en boekhouding moeten bijhouden;
 • Je hebt te maken met meer onzekerheden;
 • Je hebt geen recht op werkloosheidsuitkering;
 • Je zult zelf je pensioen moeten regelen en verzekeringen;
 • De concurrentie kan groot zijn.

Waarom wil je zzp'er worden?

Is het je eigen keuze om als zzp'er te gaan werken, of is het een keuze die je gemaakt hebt omdat je geen andere keus hebt? Het is belangrijk dat je voor jezelf weet waarom je deze stap gaat maken, en dat je er ook echt voor in bent. Als je namelijk niet gemotiveerd bent, is de kans groot dat je snel weer terugvalt in loondienst. Werk je als zzp'er omdat je graag je eigen baas bent, of omdat je denkt dat je dan meer verdient?

Beide redenen zijn geldig, maar het is belangrijk dat je ook weet wat de nadelen van het werken als zzp'er zijn. Zzp'er worden omdat de huidige werkgever alleen nog maar met zzp'ers werkt, is niet een goede reden. Je moet ervoor kiezen omdat je het echt wil, en omdat je denkt dat het voor jou de beste optie is.

Werknemer blijven of toch starten als zzp'er

De afweging of je in loondienst blijft of toch als zzp'er gaat werken, is niet altijd eenvoudig. Het is belangrijk dat je goed weet wat je wilt, en dat je ook realistisch bent over wat je kunt verwachten. Werk je alleen maar als zzp'er omdat je denkt dat je dan meer verdient, dan is de kans groot dat je teleurgesteld zult worden. Als je echt gemotiveerd bent, en je weet wat de voor- en nadelen zijn, dan is de kans groter dat het succesvol wordt. Je moet er wel voor zorgen dat je goed georganiseerd bent, en dat je alle administratie goed bijhoudt. Zo voorkom je dat er mogelijke problemen ontstaan.

Mijnzzp.nl