Team Mijnzzp

Linkbuilding

Linkbuilding is een van de meest belangrijkste en moeilijkste aspecten in het zoekmachine optimalisatie proces. Linkbuilding is een belangrijk onderdeel van SEO. Je wilt namelijk niet dat je website slechts één of twee backlinks heeft. Een belangrijk onderdeel van linkbuilding is het verkrijgen van hoogwaardige backlinks die veel autoriteit naar je website hebben. Het doel van linkbuilding is dan ook het verkrijgen van meer kwalitatieve backlinks naar jouw website. Deze blogpost legt uit wat linkbuilding inhoudt en hoe je ervoor kunt zorgen dat je in de top 10 staat van Google. Er zijn verschillende manieren om dit te bereiken.

LinkbuildingHet verkrijgen van hoogwaardige backlinks naar jouw website is van cruciaal belang in het kader van linkbuilding. Backlinks van hoge kwaliteit zijn niet gemakkelijk verkrijgbaar, en de kwaliteit van deze backlinks staat centraal bij linkbuilding. Met andere woorden moeten de links naar jouw website van hoge kwaliteit zijn om je kwaliteit van je eigen website te verbeteren. Belangrijk om te weten is dat ook relevantie een cruciale rol speelt. Het is dan ook slim om alleen te zoeken naar websites die relevant zijn.

Inhoudsopgave
Hoe werkt linkbuilding?
Wat is linkbuilding precies?
Manieren van linkbuilding
Hoe belangrijk zijn backlinks
Hoe kan je het beste aan linkbuilding doen?
Website-eigenaren benaderen
Startpagina's en linkbuilding
Waarde backlinks ruilen
Schrijf goede content en krijg vanzelf backlinks
Betaalde linkbuilding
Links uit social media
Aantal backlinks
Links naar je site afwijzen
Linkbuilding backlinks seo
Linkbuilding strategie
Manieren om backlinks te verzamelen
Linkbuilding en anchor tekst
De kracht van linkbuilding
Nofollow .vs. Dofollow
Interne links
Relevante backlinks
Link juice, wat is dat?
Broken links
Online marketing en linkbuilding
Linkbuilding is goed voor:
Impact van backlinks
Linkbuilding duurt lang
Linkbuilding met hoge autoriteit

Hoe werkt linkbuilding?

Backlinks zijn links vanaf externe websites naar jouw website. Linkbuilding is op zichzelf niet ingewikkeld, maar wordt wel complex wanneer we kijken naar de kwaliteit van de links die naar jouw website verwijzen. De kwaliteit van deze links moet van hoog niveau zijn om positieve effecten op je website te bewerkstelligen via linkbuilding. Bovendien moeten de links die naar jouw website verwijzen, niet als spam worden beschouwd volgens de richtlijnen van Google. Linkbuilding is een langdurig proces dat vaak veel tijd in beslag zal nemen wanneer je het goed aanpakt.

Wat is linkbuilding precies?

Hoe kan ik mijn website ranken in Google? Eén van de belangrijkste manieren daarvoor is door linkbuilding. Linkbuilding is het aantrekken van backlinks, waardoor je site hoger in Google komt. Om jouw site hoger in Google te krijgen, zul je dus verschillende backlinks moeten aantrekken. Het is wel belangrijk om een kwalitatief linkprofiel op te bouwen. Niet alle backlinks zijn even waardevol.

De belangrijkste vraag die iedere marketeer of webmaster hierbij stelt is: hoe kan ik mijn website beter ranken in Google?

Manieren van linkbuilding

Er zijn verschillende manieren om aan backlinks te komen:

 1. Backlinks plaatsen op websites, social media profielen of forums.
 2. Het zelf maken van verschillende websites of startpagina's.
 3. Verdienen door goede blogs te schrijven.
 4. Het vragen aan andere webmasters.
 5. Betalen voor advertorials met backlink.

Het verkrijgen van voldoende kwalitatieve backlinks inclusief bijpassende anchor text, is voor de meeste webmasters en ondernemers heel erg belangrijk. De toegevoegde waarde van backlinks is vooral belangrijk met betrekking tot het opbouwen van meer autoriteit binnen de zoekmachine, zoals Google. Het is overigens niet zo dat je alleen hoger kan scoren door heel veel aan linkbuilding te doen. Het moet een onderdeel zijn van je seo strategie. De zoekresultaten van Google zijn niet alleen afhankelijk van het aantal links naar jouw website.

Hoe kan je het beste aan linkbuilding doen?

Het belangrijkste is om een kwalitatief linkprofiel op te bouwen, waarbij je waardevolle kwalitatieve backlinks verzamelt zonder spammy backlinks. Dit is ook meteen de belangrijkste reden dat link building moeilijk is. Een backlink krijgen van een website met een hoge ranking en domain authority is niet makkelijk. Dat is al helemaal het geval wanneer we het hebben over een dofollow-link (hierover later meer).

Website-eigenaren benaderen

/Marketing en linkbuildingDe meeste website verwijzen niet zomaar naar andere websites. Er moet sprake zijn van een relevante pagina of website. Daarnaast zijn er genoeg websites te vinden die helemaal niet doen aan linkbuilding. De meeste websites verwijzen naar andere websites via een link op de contactpagina of zoiets. Dus, om aan goede backlinks te komen moet je mensen benaderen die veel bezoekers hebben met hun website. Het liefst wil je linken met websites die een hoger aanzien hebben binnen de verschillende zoekmachines.

Startpagina's en linkbuilding

Startpagina’s zijn jarenlang een onderdeel geweest van linkbuild-strategieën van vele webmasters. Vaak bestond deze strategie uit het creëren van backlinks naar eigen pagina’s. Dergelijke linkbuilding werd toen nog door vele webmasters gebruikt om binnen korte tijd hoge rankings te verkrijgen. Tegenwoordig zijn startpagina’s echter niet meer direct van toepassing voor linkbuilding strategieën.

Er is wel degelijk waarde aan het plaatsen van links op startpagina's, maar dat is wel beperkt. Ook kan het de kwaliteit van je eigen website beïnvloeden. Bovendien zijn startpagina's soms geblokkeerd binnen Google, omdat dit in verband gebracht wordt met linkbuilding op onethische manier. Dit betreft vooral de spammy startpagina's, die soms ook nog eens hetzelfde IP-adres hebben. Backlinks van startpagina's kunnen in de meeste gevallen niet gezien worden als natuurlijk linkprofiel.

Er is wel degelijk waarde aan het ruilen van backlinks, zolang deze bij elkaar passen. Er zijn veel webmasters, die actief aan het ruilen van linken doen. Hiervoor zijn ook pagina's op social media te vinden. Het is echter niet aan te raden om je linkprofiel voor 100% uit linkruil af te laten hangen. Daarnaast is de kwaliteit soms ook twijfelachtig. Dat laat niet weg dat er voldoende webmasters te vinden zijn die willen linken.

Het is geen geheim dat goede content waardevol is. Start een eigen blog om aan je naamsbekendheid te werken. Het is wel belangrijk dat je de juiste content schrijft en dit op een goede manier presenteert. Deze blogposts zijn ook direct te linken naar andere pagina's met betrekking tot interne linkbuilding.

Een goede blogpagina kan veel gratis externe linken opleveren. Het is wel zo dat je echt kwaliteit moet leveren om waardevolle externe linken te krijgen. Een goede content marketing strategie maakt dus veel uit en dat geldt ook voor je linkbuilding strategie.

Betaalde linkbuilding

Betaalde linkbuilding komt tegenwoordig veel voor en kent verschillende voordelen. Het belangrijkste voordeel is dat het niet veel tijd kost om kwalitatieve backlinks te krijgen. Een andere manier van backlinks krijgen is het plaatsen van advertorials of gastblogs. Het blijft ook bij betaalde linkbuilding belangrijk om relevante content te plaatsen. Relevantie is een belangrijk woord wanneer we spreken van link building.

Backlinks kopen is overigens niet zonder gevaar, omdat Google hiervan geen fan is. Officieel moet je een gekochte backlink een nofollow of sponsored-tag meegeven.

Links vanuit social media zijn bijna allemaal nofollow, die weinig tot geen waarde doorgeven aan je website. Hetzelfde is vaak zo bij forums en andere websites waarop je een reactie kan achterlaten. Dit laat niet weg dat ook een nofollow backlink waardevol is. Daarnaast kan het natuurlijk ook externe bezoekers opleveren.

Het is natuurlijk ook belangrijk om je content te delen via social media. Dit geldt vooral als je goed vindbaar wilt zijn in zoekmachines. Linkbuilding met externe websites wordt helaas nogal eens gezien als linkbuilding door middel van onethische middelen.

Er is geen beperking voor het aantal backlinks naar je website. Wel is het zo dat je niet binnen één maand tientallen nieuwe backlinks moet laten verwijzen naar jouw website. Zoekmachines zullen dit kwalificeren als een "niet natuurlijk linkprofiel". In het ergste geval krijg je ook nog eens een Google penalty. Een Google penalty kan ernstige gevolgen hebben met betrekking tot je online vindbaarheid. Het is belangrijk om naar de trust flow van een website te kijken. Ook de EAT-scoren is belangrijk.

Niet alle backlinks zijn goed, en kunnen in sommige gevallen zelfs schade opleveren voor je website. Dit kan je vindbaarheid negatief beïnvloeden. Ook backlinks die door Google gezien worden als Black Hat links kunnen schadelijk zijn voor jouw website, omdat ze gezien worden als spammy backlinks met een lage waarde. Wanneer je te maken hebt met vage backlinks dan kan je via Google Search Console op een speciale manier een verzoek indienen om deze backlinks niet meer te indexeren. Let op: alleen doen als er geen andere mogelijkheid is om de backlinks zelf te verwijderen of te laten verwijderen.

Linkbuilding, backlinks en seo zijn belangrijke woorden voor webmasters en marketeers die hoger willen scoren. Alle drie de termen hebben met elkaar te maken. Deze woorden zijn dan ook niet los van elkaar te zien. Het is dus belangrijk om alle drie in je online marketing strategie op eenzelfde manier aan te pakken.

Resultaten meten marketingFocus op goede content en het verdelen van deze content over verschillende kanalen, zoals social media of andere websites waarvan je eigenaar bent. De focus ligt bij linkbuilding op het opbouwen van autoriteit en zo hoger in Google te komen. Ook interne links zijn belangrijk wanneer we het hebben over opbouwen van meer autoriteit. Iedere pagina op je website moet minimaal één interne backlink hebben.

Linkbuilding strategie

In linkbuilding is het van belang om een goede strategie te volgen waarin je er voor zorgt dat andere websites linken naar je site. Hieronder volgt een aantal tips:

 • Ga op zoek naar relevante partners die interesse hebben in je product of dienst. Wellicht willen die ook een link naar je website opnemen.
 • Zorg ervoor dat de websites waarvan je links krijgt relevant zijn. Het is niet slim om een link te krijgen van een website die helemaal niet bij jouw bedrijf past.
 • Zorg dat je op zoek gaat naar websites met veel traffic, dit zijn vaak ook de meest interessante partners.
 • Je website en bedrijf aanmelden bij bedrijvengidsen.
 • Benader website-eigenaren door middel van zoekwoorden onderzoek.
 • Maak een unieke en persoonlijke mail wanneer je vraagt om een backlink.
 • Backlink ook naar een achterliggende pagina binnen je website.
 • Goede linkbuilding kost tijd en gaat niet vanzelf.
 • Linkbuilding uitbesteden behoort tot de mogelijkheden.

Het verkrijgen van een externe link is in de meeste gevallen alleen mogelijk wanneer je actief bezig bent met linkbuilding. Daarnaast kan goede content ervoor zorgen dat een website verwijst naar jouw website. Het is dan wel echt belangrijk om waardevolle content te maken dat over een specifiek onderwerp gaat. Ook kan het enorm helpen wanneer je eigen website een groot aantal bezoekers heeft. Mensen linken eerder naar een website of webpagina die ze vertrouwen.

Het aantal links op goede en waardevolle content kan groot zijn. Kwalitatieve content krijgt in de meeste gevallen vanzelf backlinks. Dit noemt men ook wel link earning. Link earning kan gezien worden als een beloning voor je harde werk en dat is zeker de moeite waard. Op deze manier gaat het verzamelen van links vaak automatisch.

Linkbuilding en anchor tekst

De anchor tekst speelt binnen linkbuilding een belangrijke rol. Het is een belangrijke aanwijzing voor een zoekmachine om te begrijpen waar de link heengaat en wat het onderwerp is. Een goede anchor tekst is belangrijk met betrekking tot het optimaliseren van je SEO. Probeer ook te variëren met je anchor tekst.

De kracht van linkbuilding

De kracht van linkbuilding is afhankelijk van een aantal factoren. Het is niet zo dat Google alleen kijkt naar de autoriteit van een website. De relevantie en het aantal bezoekers van een website speelt ook een belangrijke rol.

Nadenken over marketingEr zijn redelijk veel webmasters die alleen kijken naar de scores van websites binnen Ahrefs of Moz. Dit is niet in alle gevallen aan te raden, omdat de parameters van Ahrefs en Moz te manipuleren zijn. Denk bijvoorbeeld aan webmasters die honderden (waardeloze) startpagina's beheren die allemaal intern linken naar eigen websites.

Nofollow .vs. Dofollow

Een nofollow-link is een link die geen of nauwelijks impact heeft op de autoriteit van een pagina. De pagina blijft dezelfde autoriteit behouden, want in de code wordt expliciet aangegeven dat het om een nofollow-link gaat. Veel webshops, forums en bijvoorbeeld YouTube maken automatisch gebruik van nofollow-links.

Een dofollow link helpt je website om hoger te komen in de zoekresultaten en heeft dus invloed op je website. Een dofollow link is dus de beste manier om ervoor te zorgen dat je hoger in Google komt. Waardevolle dofollow links zijn over het algemeen lastig tot moeilijk te verkrijgen.

Interne links zijn ook belangrijk binnen je website. Google begrijpt hierdoor beter waar de specifieke pagina's over gaan, wat weer goed is voor je SEO. Het is belangrijk om zoveel mogelijk interne links op te nemen naar relevante pagina's binnen jouw website.

Je moet er wel op letten dat de links naar andere pagina's binnen jouw website aansluiten bij de content. Wanneer je te veel onlogische links plaatst, kan dit negatief uitpakken.

KettingZorg ervoor dat je vooral relevante backlinks krijgt. Dit werkt het beste wanneer we het over je positie binnen Google hebben. Google kijkt namelijk niet alleen naar de autoriteit van een website, maar juist ook naar de relevantie van een link. Je eigen website moet relevant zijn aan de backlinks. Algemene backlinks vanuit het web zijn vaak niet relevant.

Link juice heeft betrekking op het doorgeven van waarde wanneer het om een relevante link gaat. Het geeft waarde door aan de andere website. Dat is hoe link juice werkt. Link juice is dus belangrijk met betrekking tot het opbouwen van meer autoriteit. Het is daarom zo belangrijk om te linken met relevante websites.

Iedere webmaster krijgt te maken met broken links. Er zijn veel factoren waardoor links niet werken. Google checkt deze linken regelmatig en kijkt naar het percentage dat er broken is. Een website met meerdere broken links kan dus een verhoogd risico lopen om minder relevant te worden in de ogen van de zoekmachines. Het is dus belangrijk om je linken regelmatig te controleren.

Online marketing en linkbuilding

Online marketingplan bedenkenOnline marketing heeft met betrekking tot linkbuilding vooral betrekking op het verkrijgen van een externe link in een artikel. Dit kan een bestaand of nieuw artikel zijn. Het laten schrijven van een artikel is een goede manier om aan online marketing te doen. Er zijn genoeg webmasters en bloggers te vinden die tegen betaling willen linken met een andere website.

Linkbuilding is goed voor:

 • Het opbouwen van meer online autoriteit.
 • De naamsbekendheid.
 • De bezoekersaantallen.
 • Het gericht opbouwen van een specifieke pagina.
 • Het verhogen van de conversie.
 • Het versterkt jouw website.

De impact van backlinks is al jaren een veel besproken onderwerp. Het is belangrijk om te weten dat een link een positieve of negatieve impact kan hebben op de autoriteit van een website. Het is daarom zo belangrijk om alleen voor backlinks van hoge kwaliteit te gaan. Een backlink kan gezien worden als een stem van vertrouwen en daarom kan een link van hoge kwaliteit veel waarde doorgeven.

Linkbuilding duurt lang

Het duurt vaak maanden voordat er echt resultaat zichtbaar is met betrekking tot linkbuilding. Je moet dus lang wachten voordat linkbuilding voor resultaat zorgt in Google. Vergeet niet ook actief aan je interne links te werken. Interne links zijn ook erg waardevol met betrekking tot je SEO. Het is wel belangrijk om niet te overdrijven met een interne link.

De meeste mensen die actief aan linkbuilding doen zullen vroeg of laat merken dat ze beter scoren met betrekking tot een specifiek zoekwoord of woorden. De ranking van je website zal bij goede linkbuilding zeker toenemen. Het blijft wel belangrijk om aan de complete SEO strategie van jouw website en webpagina's te blijven werken.

Linkbuilding met hoge autoriteit

SEO toepassenEen backlink krijgen van een website met hoge autoriteit is in de meeste gevallen niet mogelijk. We hebben het dan al snel over de bekende grote landelijke websites. Ook tegen betaling kan het zijn dat ze geen backlink willen opnemen. Deze grote websites zijn meestal meer gericht op het aanbieden van advertenties. Vanzelfsprekend zijn er ook genoeg andere websites te vinden die wellicht wel ruimte hebben voor een backlink.

Mijnzzp.nl