Team Mijnzzp

Online werken zzp

Als je eenmaal de beslissing hebt genomen om zzp'er te worden, is het erg belangrijk om goed voorbereid te starten. Een eigen bedrijf starten gaat niet vanzelf, maar met de juiste stappen en een goede planning kun je een vliegende start maken. In dit artikel bespreken we 7 belangrijke stappen die je moet nemen om succesvol te worden als zzp'er.

Inhoudsopgave
Stap 1: overwegingen om zzp'er te worden
Stap 2: ondernemingsplan schrijven
Stap 3: rechtsvorm kiezen
Stap 4: inschrijven bij de KvK
Stap 5: de Wet DBA
Stap 6: zorg voor een goede administratie
Stap 7: verzekeringen en financiële planning
Stap 8: bepaal je uurtarief
Conclusie starten als zzp'er

Stap 1: overwegingen om zzp'er te worden

Voordat je de sprong waagt, is het belangrijk om goed na te denken over de redenen waarom je zzp'er wilt worden. Een van de voordelen is de vrijheid die gepaard gaat met het zelfstandig ondernemerschap. Als zzp'er bepaal je zelf hoe en wanneer je opdrachten uitvoert, en heb je de mogelijkheid om je eigen uurtarief te bepalen. Daarnaast kun je als zzp'er afwisselend werk hebben, omdat je zelf je opdrachtgevers kiest.

Het is echter ook belangrijk om de nadelen te overwegen. Als zzp'er ben je niet automatisch verzekerd tegen ziekte of arbeidsongeschiktheid, dus je zult zelf voor deze voorzieningen moeten zorgen. Daarnaast bouw je geen pensioen op en ben je zelf verantwoordelijk voor het bijhouden van je administratie en het betalen van belastingen.

Stap 2: ondernemingsplan schrijven

Zzp muzikantEen ondernemingsplan is een essentieel onderdeel van je voorbereiding als zzp'er. Het schrijven van een ondernemingsplan helpt je om je plannen concreet te maken en je kansen en risico's in kaart te brengen. In je ondernemingsplan beschrijf je onder andere waarom je een eigen bedrijf wilt starten, hoe je klanten gaat vinden en hoe je financieel gezond wilt blijven.

Een goed ondernemingsplan vergroot je slagingskans als zzp'er. Het helpt je om je doelen te formuleren en geeft je een duidelijk beeld van wat je kunt verwachten. Daarnaast kan het ook nuttig zijn als je investeerders wilt aantrekken of als je een lening nodig hebt om je bedrijf te starten. Het is niet verplicht een ondernemingsplan op te stellen. Het is wel verstandig om een bedrijfsplan te maken.

Stap 3: rechtsvorm kiezen

Als zzp'er kun je kiezen uit verschillende rechtsvormen, maar de meeste zzp'ers starten met de rechtsvorm eenmanszaak. Als eenmanszaak ben je als zzp'er zelf verantwoordelijk voor je bedrijf en draag je ook persoonlijk de financiële risico's. Een eenmanszaak heeft veel administratieve voordelen en is eenvoudig op te zetten.

Daarnaast kun je ook overwegen om een besloten vennootschap (bv) op te richten. Een bv biedt meer bescherming tegen persoonlijke aansprakelijkheid, maar brengt ook meer administratieve verplichtingen met zich mee. Het is belangrijk om de voor- en nadelen van elke rechtsvorm zorgvuldig af te wegen voordat je een beslissing neemt.

Stap 4: inschrijven bij de KvK

Als zzp'er ben je verplicht om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Dit kun je doen via de website van de KvK of door een afspraak te maken bij een KvK kantoor bij jou in de buurt. Bij de inschrijving bij de KvK ontvang je een KvK-nummer, wat je nodig hebt voor onder andere het openen van een zakelijke bankrekening en het factureren van je opdrachtgevers.

Daarnaast word je bij inschrijving automatisch aangemeld bij de Belastingdienst. Zij zullen je informeren over de belastingen die je als zzp'er moet betalen en zullen je voorzien van een btw-id en omzetbelastingnummer. Het is dus niet nodig om zelf je bedrijf aan te melden bij de Belastingdienst.

Stap 5: de Wet DBA

De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) is bedoeld om duidelijkheid te geven over de arbeidsrelatie tussen zzp'ers en opdrachtgevers. Deze wet bepaalt of je als zzp'er wordt gezien als zelfstandig ondernemer of als werknemer in loondienst. Het is belangrijk om te weten of je voldoet aan de criteria van zelfstandig ondernemerschap om problemen te voorkomen.

Sinds 1 januari 2021 is de handhaving van de wet DBA opgeschort, maar dat betekent niet dat de wet niet meer geldt. Het is nog steeds belangrijk om ervoor te zorgen dat je als zzp'er voldoet aan de voorwaarden van zelfstandig ondernemerschap om juridische en financiële risico's te vermijden. Het is verstandig om gebruik te maken van een modelovereenkomst.

Stap 6: zorg voor een goede administratie

Vrouw aan het bellen kantoorAls zzp'er ben je verantwoordelijk voor het bijhouden van je eigen financiële administratie. Een goede administratie is belangrijk om je financiën op orde te houden en om aan je wettelijke verplichtingen te voldoen. Een overzichtelijke administratie helpt je ook om inzicht te krijgen in de financiële gezondheid van je bedrijf en om tijdig bij te sturen indien nodig.

Zorg ervoor dat je alle inkomsten en uitgaven goed documenteert en bewaart. Maak gebruik van een boekhoudprogramma of schakel een boekhouder in om je te helpen bij het bijhouden van je administratie. Daarnaast is het ook belangrijk om je facturen op tijd te versturen en je betalingen goed te volgen. Vergeet ook niet om gebruik te maken van alle beschikbare fiscale regelingen als zzp'er. Als startende zzp'er kun je de eerste jaren van verschillende fiscale voordelen profiteren.

Stap 7: verzekeringen en financiële planning

Als zzp'er ben je zelf verantwoordelijk voor je financiële gezondheid en het afdekken van risico's. Het is belangrijk om de juiste verzekeringen af te sluiten om jezelf te beschermen tegen mogelijke schade of aansprakelijkheid. Denk bijvoorbeeld aan een aansprakelijkheidsverzekering, arbeidsongeschiktheidsverzekering en aan een zakelijke rechtsbijstandverzekering.

Daarnaast is het ook belangrijk om te denken aan je pensioen. Als zzp'er bouw je geen pensioen op via een werkgever, dus het is belangrijk om zelf een pensioenvoorziening te regelen. Dit kan bijvoorbeeld via een individuele pensioenrekening (lijfrenteverzekering) of via een pensioenfonds voor zelfstandigen.

Stap 8: bepaal je uurtarief

Het bepalen van je uurtarief als zzp'er is een belangrijke stap in het ondernemerschap. Het is erg belangrijk om een tarief te hanteren dat zowel recht doet aan jouw kennis en ervaring als aan de marktwaarde van jouw diensten. Een goede manier om je uurtarief te bepalen is door te kijken naar vergelijkbare zzp'ers in jouw branche en rekening te houden met factoren zoals je kosten, gewenste winstmarge en de waarde die je toevoegt aan je klanten. Door een realistisch en competitief uurtarief te hanteren, leg je een stevige basis voor financieel succes als zzp'er.

Conclusie starten als zzp'er

Starten als zzpHet worden van zzp'er is niet moeilijk, maar vereist wel een goede voorbereiding. Door de juiste stappen te nemen en je goed voor te bereiden, vergroot je je kansen op succes als zelfstandig ondernemer. Zorg ervoor dat je je goed informeert over de verschillende aspecten van het zzp-schap, zoals het schrijven van een ondernemingsplan, het kiezen van de juiste rechtsvorm en het regelen van je administratie en verzekeringen. Met de juiste kennis en de nodige inzet kun je een succesvolle start maken als zzp'er.

Mijnzzp.nl