BTW berekening

Boekhouding voor een Accountmanager (marketing)

Team Mijnzzp

Op deze btw-pagina kun je zelf het btw-bedrag uitrekenen: btw berekenen met onze btw calculator.

Btw-tarieven en btw berekenen

Als zzp-er kan je met verschillende btw-tarieven te maken hebben. Voor het berekenen van btw moet je eerst weten welk van de verschillende tarieven van toepassing is. Het algemene btw-tarief voor de meeste ondernemers is 21%, dat is het hoge btw-tarief en dit is eigenlijk het standaard btw-tarief. Voor sommige diensten en goederen kan het verlaagde btw-tarief van 9% van toepassing zijn: het lage tarief, ofwel het lage btw-tarief. Doe je als ondernemer zaken met het buitenland, dan kan het btw-tarief van 0% van toepassing zijn. Dit betreft dan een intracommunautaire levering. Als je weet welk tarief van toepassing is dan kan je de volgende stap maken: de btw berekenen.

Btw is een afkorting voor Belasting Toegevoegde Waarde. Het is de door jou als ondernemer toegevoegde waarde van de producten en diensten waarover btw wordt geheven. Op de factuur vermeld je de prijs exclusief btw van de geleverde goederen of diensten, en je specificeert daarnaast de btw die daar bovenop in rekening wordt gebracht. Voor de meeste consumenten wordt gerekend met een bedrag inclusief btw, dat heet dan het netto bedrag.

Bereken de btw

Btw berekenen: kies eerst het btw percentage:

Bedrag exclusief btwBtw bedragBedrag inclusief btw
Vul hier het bedrag zonder/exclusief btw inHet 21% btw bedrag is...Vul hier het bedrag met/inclusief btw in
0,00

Tips

In alle gevallen is het belangrijk om btw-fouten te voorkomen. Voorkom fouten in de btw-aangifte door het juiste btw-tarief te selecteren. Ook op uw facturen moet u aangeven welk btw-tarief van toepassing is en wat het btw-bedrag precies is.

Als ondernemer kan het voorkomen dat je te maken hebt met bedrijfsactiviteiten die vrijgesteld zijn van btw.

Meer informatie

Meer informatie over btw vind je onder andere in de volgende weblogs op Mijnzzp.nl:

Boekhoudsoftware vergelijken

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Disclaimer

De bedragen en voorbeeldberekeningen op Mijnzzp.nl zijn indicatief, er kunnen op geen enkele manier rechten aan worden ontleend. De bedragen en berekeningen zijn tot stand gekomen door het verzamelen van openbare informatie op het internet en moeten gezien worden als een indicatie. De bedragen en berekeningen zijn gebaseerd op de gegevens zoals u die zelf heeft opgegeven en die niet door ons zijn geverifieerd. Er kan sprake zijn van persoonlijke omstandigheden, een afwijkend belastingregime en/of aanvullende of gewijzigde wetgeving. Uw boekhouder of fiscalist kan u verder informeren.

Alle bedragen kunnen afrondingsverschillen bevatten. Wij ronden bedragen af op hele centen naar de dichtstbijzijnde waarde.

De gepresenteerde bedragen en berekeningen zijn niet gecontroleerd noch goedgekeurd door een accountant, de belastingdienst of anderen.

Vindt u een fout in onze berekeningen? Laat het ons weten.

Mijnzzp.nl