DTP'er

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een DTP'er?

Een DTP'er is een vormgever binnen de grafische sector, die zich heeft gespecialiseerd in DTP. De afkorting DTP staat voor desktoppublishing. Desktoppublishing heeft betrekking op het bewerken en opmaken van documenten voor drukwerk. Denk hierbij aan drukwerk als brochures, kranten, tijdschriften en boeken. Een DTP'er is dus gespecialiseerd in het opmaken van documenten voor drukwerk dat uiteindelijk gepubliceerd zal worden. Als DTP'er ben je dan ook werkzaam binnen de grafische branche, wat betrekking kan hebben op verschillende soorten bedrijven zoals een reclamebureau, ontwerpbureau of een multimediabedrijf. De specifieke werkzaamheden als DTP'er kunnen per bedrijf verschillen, omdat een DTP'er ook verantwoordelijk kan zijn voor andere werkzaamheden, zoals ontwerpwerkzaamheden. In de meeste gevallen zal een DTP'er veel met de computer werken. Door de komst van speciale programma's zoals QuarkxPress en Adobe InDesign is het mogelijk om de productietijd van drukwerk aanzienlijk te verkorten. In de meeste landen werkt men met Apple Macintosh als het om het DTP-vakgebied gaat. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een DTP'er het beste omschrijven als het klaarmaken van ruwe tekstbestanden en beeldbestanden, zodat deze bestanden uiteindelijk gedrukt kunnen worden. De werkzaamheden van een DTP'er zijn aan te merken als gespecialiseerde werkzaamheden, omdat een DTP'er met veel ingewikkelde softwareprogramma's te maken zal hebben. Als een DTP'er over veel ervaring beschikt spreekt men ook van een allround DTP'er. Een allround DTP'er is gespecialiseerd in het ontwerpen en uitwerken van drukwerk inclusief het ontwerpen en uitwerken van beeldmateriaal dat voor het internet gebruikt zal worden. Een andere benaming voor DTP'er kan ook zijn desktop publisher.

Lees verder...

Bedrijven met het beroep DTP'er

Kaart wordt opgehaald

Bezoek het overzicht van bedrijven...

Opleiding tot DTP'er

Welke opleiding is nodig om DTP'er te worden? Op welk niveau en bij welke school of universiteit word je opgeleid tot DTP'er? Op Mijnzzp.nl vind je bij alle beroepen informatie over opleidingen.

Opleiding informatie...

Salaris en tarief van een DTP'er

Wat is het salaris en tarief van een DTP'er? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als DTP'er in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Aanverwante beroepen

Leden van Mijnzzp.nl met het beroep DTP'er zijn vaak ook:

Boekhoudprogramma vergelijken DTP'er

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als DTP'er bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl