Opleiding tot Onderwijsassistent

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauMbo-niveau vier
VooropleidingVmbo, Havo of Vwo
VervolgopleidingLerarenopleiding Basisonderwijs (pabo) (Hbo)
VervolgopleidingLerarenopleiding Voortgezet Onderwijs (Hbo)
OpleidingVind de opleiding die bij jou past

Mbo-opleiding Onderwijsassistent

Wie een passende opleiding zoekt binnen het onderwijs op Mbo-niveau kan het beste kiezen voor de Mbo-opleiding onderwijsassistent. De Mbo-opleiding onderwijsassistent is een prima vooropleiding voor het uiteindelijke beroep leraar. Tijdens de opleiding leer je onder andere het uitvoeren van organisatie- en professie gebonden taken, het assisteren van de leerkrachten en het bieden van hulp bij de dagelijkse lessen, zoals rekenen en lezen. Als onderwijsassistent krijg je te maken met diverse taken, die per school kunnen verschillen Tijdens de opleiding krijg je op school onder andere de vakken Engels, pedagogiek, tehatex, schrijven, wiskunde, didactiek, muziek, lezen, Nederlands, drama en ICT. Als onderwijsassistent kan je op verschillende soorten onderwijsinstellingen werkzaam zijn, zoals een basisschool, voorgezet onderwijs, speciaal onderwijs, of werkzaam zijn voor de beroeps- en volwasseneneducatie. De Mbo-opleiding onderwijsassistent is via de meeste scholen alleen te volgen via de zogenaamde BOL-vorm. Tijdens een BOL-opleiding zal je over het algemeen zestig procent van de tijd doorbrengen op school en de rest van de tijd stage lopen bij verschillende soorten scholen, zodat je een brede werkervaring zal opdoen.

Opleidingsduur en niveau Onderwijsassistent

De Mbo-opleiding onderwijsassistent zal over het algemeen drie jaar in beslag nemen en is een Mbo-opleiding op niveau vier.

Vervolgopleidingen Onderwijsassistent

Na de Mbo-opleiding onderwijsassistent niveau vier is het automatisch mogelijk om door te groeien tot een passende Hbo-opleiding, zoals de lerarenopleiding basisonderwijs (pabo) of de lerarenopleiding voortgezet onderwijs. Een gemiddelde Hbo-opleiding zal nog eens vier jaar in beslag nemen maar is, met de juiste vooropleidingen, ook sneller af te ronden.

Vooropleiding Onderwijsassistent

De meeste scholen verwachten minimaal een relevante Mbo-niveau drie opleiding of enkele jaren havo of vwo als vooropleiding voordat je toegelaten wordt tot de Mbo-opleiding onderwijsassistent niveau vier. Daarnaast houden de meeste scholen eerst een intakegesprek met nieuwe studenten, om te bekijken of deze opleiding wel bij je past.

Mijnzzp.nl