Onderwijsassistent

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Onderwijsassistent?

Een onderwijsassistent is verantwoordelijk voor ondersteunende werkzaamheden om leerkrachten te ontlasten bij hun werkzaamheden. Als onderwijsassistent kan je actief zijn binnen verschillende vormen van het onderwijs, zoals het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en speciaal onderwijs. Daarnaast kan een onderwijsassistent werkzaam zijn binnen het volwassenenonderwijs. Veruit de meeste onderwijsassistenten zijn werkzaam binnen het basisonderwijs. De werkzaamheden van een onderwijsassistent zijn voornamelijk ondersteunend, zoals het leren aankleden, helpen opruimen, orde handhaven, het begeleiden van leerlingen en het samenstellen van lesmateriaal. De functie onderwijsassistent is de laatste jaren steeds populairder geworden en komt inmiddels op veel scholen voor. Ook administratieve werkzaamheden kunnen tot het takenpakket behoren van een onderwijsassistent. Een onderwijsassistent krijgt zijn of haar taken van de leerkrachten en voert deze taken vervolgens zelfstandig uit. Over het algemeen moeten deze verschillende werkzaamheden als eenvoudig en routinematig aangemerkt worden. Een andere benaming voor onderwijsassistent kan ook zijn klassenassistent, afhankelijk van de school, waarbinnen de onderwijsassistent werkzaam is. Het zijn de onderwijsassistenten, die leerkrachten ondersteunen door het uit handen nemen van verschillende werkzaamheden. Een onderwijsassistent is niet alleen verantwoordelijk voor verzorgende taken, omdat een onderwijsassistent leerlingen ook extra uitleg kan geven als ze bepaalde leerstof niet begrijpen. Een belangrijk verschil tussen een onderwijsassistent en leraar is dat de onderwijsassistent geen lesbevoegdheid heeft. Als een onderwijsassistent zelf les wil geven moet deze een lerarenopleiding volgen en afronden. Als onderwijsassistent ben je dus een belangrijke steun voor leraren op verschillende gebieden, maar geef je zelf geen les.

Lees verder...

Bedrijven met het beroep Onderwijsassistent

Kaart wordt opgehaald

Bezoek het overzicht van bedrijven...

Opleiding tot Onderwijsassistent

Welke opleiding is nodig om Onderwijsassistent te worden? Op welk niveau en bij welke school of universiteit word je opgeleid tot Onderwijsassistent? Op Mijnzzp.nl vind je bij alle beroepen informatie over opleidingen.

Opleiding informatie...

Salaris en tarief van een Onderwijsassistent

Wat is het salaris en tarief van een Onderwijsassistent? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Onderwijsassistent in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Boekhoudprogramma vergelijken Onderwijsassistent

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Onderwijsassistent bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl