Opleiding tot Ziekenhuishygienist

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauHbo-niveau Ziekenhuishygienist
VooropleidingVerpleegkundige (Mbo 4)
VooropleidingVerpleegkunde (Hbo)

Opleiding ziekenhuishygiënist

De opleiding ziekenhuishygiënist is een extra opleiding die in het leven is geroepen om de algemene hygiëne in ziekenhuizen te verbeteren. Tijdens deze opleiding leer je onder andere alles met betrekking tot het naleven van het preventiebeleid, het geven van voorlichting, het geven van instructies en het geven van scholing aan andere medewerkers op het gebied van hygiëne. De opleiding ziekenhuishygiënist is over het algemeen onderverdeeld in drie lesblokken van drie maanden, waarbinnen de volgende onderwerpen behandeld zullen worden: epidemiologie, onderzoeksmethodologie en statistiek, organisatie en communicatie, reiniging, desinfectie, sterilisatie, medische techniek, farmacotherapie, preventie en bestrijding van ziekenhuisinfecties en epidemieën, verpleegkunde en medische microbiologie. Wanneer de opleiding is afgerond krijg je het diploma ziekenhuishygiënist, dat landelijk erkend is, en zal je opgenomen worden in het CZO register als gediplomeerde ziekenhuishygiënist.

Opleidingsduur en niveau ziekenhuishygiënist

De opleiding ziekenhuishygiënist zal over het algemeen maximaal 18 maanden in beslag nemen en is een opleiding op Hbo-niveau.

Vervolgopleidingen ziekenhuishygienist

Er bestaan geen specifieke vervolgopleidingen na de opleiding ziekenhuishygiënist. Wel bestaan er andere passende opleidingen om je verder te ontwikkelen tot bijvoorbeeld kwaliteitszorgfunctionaris.

Vooropleiding ziekenhuishygiënist

Om deel te kunnen nemen aan de opleiding ziekenhuishygiënist zal je minimaal verpleegkundige moeten zijn met een BIG registratie. Ook met het diploma medisch analist of medisch laboratoriumingenieur op Hbo-niveau is het mogelijk om deel te nemen aan de opleiding ziekenhuishygiënist.

Mijnzzp.nl