Ziekenhuishygienist

Overzichtspagina

Avatar van Team Mijnzzp

Wat doet een Ziekenhuishygienist?

Een ziekenhuishygiënist is een verpleegkundig specialist die beschikt over de aanvullende opleiding ziekenhuishygiënist. De opleiding ziekenhuishygiënist is dus een aanvulling op het beroep verpleegkundige op Hbo-niveau. Een verpleegkundige op Mbo-niveau kan niet werkzaam zijn als ziekenhuishygiënist. Als ziekenhuishygiënist ben je op een brede manier verantwoordelijk voor preventieve werkzaamheden die met hygiëne te maken hebben. Dit heeft onder andere betrekking op het opsporen en bestrijden van ziekenhuisinfecties. De belangrijkste taak van een ziekenhuishygiënist is het voorkomen van ziekenhuisinfecties door mogelijke problemen vroegtijdig te signaleren en ze te bestrijden. Het voorkomen van ziekenhuisinfecties kan bijvoorbeeld uitgevoerd worden door het bieden van informatie aan zorgmedewerkers over geldende richtlijnen binnen het ziekenhuis op het gebied van hygiëne. De functie ziekenhuishygiënist is een belangrijk functie, omdat de functie er voor kan zorgen dat kleine problemen geen grote problemen worden. De meeste ziekenhuizen maken tegenwoordig gebruik van speciale ziekenhuishygiënisten om problemen te voorkomen. Een andere benaming voor een ziekenhuishygiënist is tegenwoordig ook wel deskundige infectiepreventie. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een ziekenhuishygiënist het beste omschrijven als het voorkomen, herkennen, beschrijven en bestrijden van mogelijk ziekenhuisinfecties. Als ziekenhuishygiënist ben je verantwoordelijk voor het voorkomen, signaleren en bestrijden van ziekenhuisinfecties. Daarnaast heb je als ziekenhuishygiënist een controlerende functie, omdat het je taak is om toe te zien op de daadwerkelijke uitvoering van de hygiënemaatregelen. Dit kan inhouden dat je andere medewerkers aanspreekt als je ziet dat er mogelijke gezondheidsrisico's kunnen ontstaan door verkeerde handelingen, zoals het niet goed schoonmaken.

Lees verder...

Opleiding tot Ziekenhuishygienist

Welke opleiding is nodig om Ziekenhuishygienist te worden? Op welk niveau en bij welke school of universiteit word je opgeleid tot Ziekenhuishygienist? Op Mijnzzp.nl vind je bij alle beroepen informatie over opleidingen.

Opleiding informatie...

Salaris en tarief van een Ziekenhuishygienist

Wat is het salaris en tarief van een Ziekenhuishygienist? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Ziekenhuishygienist in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...


Mijnzzp.nl