Opleiding tot Verkeerskundige

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauHbo Verkeerskundige
VooropleidingMbo 4, Havo of Vwo
VervolgopleidingSociale Geografie en Planologie (Wo)
OpleidingVind de opleiding die bij jou past

Hbo-opleiding verkeerskundige

Wie een carrière ambieert als verkeerskundige kan het beste de Hbo-opleiding ruimtelijke ontwikkeling en mobiliteit volgen. In het eerste jaar van de opleiding, de propedeuse, maak je kennis met alle deelgebieden van de opleiding zoals ruimte, mobiliteit, onderzoek, bereikbaarheid, beleid en belangenafweging die in de vakken ruimtelijke ordening en planologie, verkeersmodellen, psychologie en gedrag, wegontwerp en weginrichting behandeld zullen worden. Tijdens het tweede jaar zal er verdiept ingegaan worden op de verschillende onderdelen vanuit het eerste jaar, zoals verkeers- en mobiliteitsmanagement, verkeersveiligheid, gedrag en duurzaamheid. In het derde leerjaar zal er een specialisatie gekozen moeten worden. In het vierde leerjaar zal je stage lopen binnen het bedrijfsleven of bij overheden en is het de bedoeling dat je afstudeert. Tijdens de opleiding leer je onder andere optimale oplossingen te ontwikkelen voor verkeerssituaties en leer je hoe je hierbij rekening houdt met alle verschillende verkeersdeelnemers. Je maakt afwegingen tussen veiligheid, bereikbaarheid, leefbaarheid en duurzaamheid. Enkele belangrijke woorden binnen deze opleiding zijn verkeerstechniek, goederenvervoer/logistiek, verkeersveiligheid en gedragswetenschappen. Overigens bestaan er meer geschikte opleidingen als verkeerskundige, zoals de Hbo-opleiding ruimtelijke ontwikkeling.

Opleidingsduur en niveau verkeerskundige

De Hbo-opleiding ruimtelijke ontwikkeling en mobiliteit zal over het algemeen vier jaar in beslag nemen, maar is doorgaans ook sneller af te ronden wanneer je over de juiste vooropleidingen beschikt.

Vervolgopleidingen verkeerskundige

Na het afronden van de Hbo-opleiding ruimtelijke ontwikkeling en mobiliteit is het mogelijk om door te groeien tot een universitaire opleiding, zoals de opleiding sociale geografie en planologie.

Vooropleiding verkeerskundige

Over het algemeen zal je minimaal een Mbo-diploma niveau vier moeten bezitten om toegelaten te worden tot de Hbo-opleiding ruimtelijke ontwikkeling en mobiliteit.

Mijnzzp.nl