Loonwerker

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Loonwerker?

Een loonwerker is een vakman of vakvrouw die verschillende werkzaamheden uitvoert binnen de agrarische sector en daarbuiten, zoals in de grond, wegen en waterbouw, met behulp van zware machines, zoals tractors en mobiele kranen. Een loonwerker of loonwerkersbedrijf werkt over het algemeen op contractbasis of tegen een vast uurtarief voor verschillende opdrachtgevers, zoals akkerbouwers, landbouwers, veehouders, bosbouwers en civiele aannemersbedrijven. Er zijn in Nederland behoorlijk veel bedrijven actief als loonwerker, die voor verschillende opdrachtgevers werkzaam kunnen zijn. Naast grote bedrijven zijn er behoorlijk veel zelfstandig ondernemers te vinden, die als loonwerker werkzaam zijn. Een groot voordeel van loonbedrijven is dat de opdrachtgever zelf geen dure machines, zoals tractors of bemestingsapparatuur hoeft aan te schaffen. Daarnaast is het zo dat de meeste boeren bepaalde landbouwmachines, maar enkele dagen per jaar nodig hebben. Enkele werkzaamheden die een loonwerker kan uitvoeren zijn het verrichten van mest-, zaai- en pootwerkzaamheden, het inkuilen en zetten van kuilbalen, het verrichten van oogstwerkzaamheden en het onderhouden van landbouwmachines. Buiten de agrarische sector kan een loonwerker bijvoorbeeld verantwoordelijk zijn voor grondverzet werkzaamheden. In de meeste gevallen zal een loonwerker aangemerkt moeten worden als allround medewerker, die per opdracht verantwoordelijk is voor verschillende werkzaamheden. Het beroep loonwerker is aan te merken als een bijzonder beroep, omdat loonwerkers over het algemeen werkzaam zijn op grotere machines, zoals tractoren, mobiele kranen en maaidorsers. Omdat loonwerkers te maken hebben met complexe landbouwvoertuigen en andere soorten werktuigmachines moet een loonwerker over technische kennis beschikken. Een loonwerker kan bijvoorbeeld ook verantwoordelijk zijn voor klein onderhoud aan machines en werktuigen.

Lees verder...

Bedrijven met het beroep Loonwerker

Kaart wordt opgehaald

Bezoek het overzicht van bedrijven...

Opleiding tot Loonwerker

Welke opleiding is nodig om Loonwerker te worden? Op welk niveau en bij welke school of universiteit word je opgeleid tot Loonwerker? Op Mijnzzp.nl vind je bij alle beroepen informatie over opleidingen.

Opleiding informatie...

Salaris en tarief van een Loonwerker

Wat is het salaris en tarief van een Loonwerker? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Loonwerker in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Aanverwante beroepen

Leden van Mijnzzp.nl met het beroep Loonwerker zijn vaak ook:

Boekhoudprogramma vergelijken Loonwerker

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Loonwerker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl