Team Mijnzzp

Succesvol starten als zzp-er

Iedereen die een bedrijf begint, doet dat met de bedoeling er een succes van te maken. De ene starter regelt alles vooraf tot in de puntjes en een ander begint gewoon en werkt obstakels gaandeweg weg. Wil je als zzp'er een succesvolle start maken dan zijn er een aantal handige tips die daarbij van pas komen. Je bent dan goed voorbereid en weet onder meer welke verplichtingen en voordelen er voor je bedrijf zijn.

Doe onderzoek en maak een ondernemingsplan

Het is niet verplicht om onderzoek te doen of een ondernemingsplan te maken als starter, maar wel handig. Je krijgt namelijk inzicht in de kansen voor je bedrijf en hebt alles voor jezelf netjes op een rijtje. Een ondernemingsplan is te maken aan de hand van het Business Model Canvas, maar bevat in ieder geval informatie over je motivatie, product of dienst en marketingstrategie. Daarnaast neem je de sterke en zwakke punten van je bedrijf in het ondernemingsplan op en maak je een financieel plan. Dit kan bijvoorbeeld een beschrijving van je verdienmodel zijn met eventueel benodigde investeringen.

Regel de KVK-inschrijving en zet je administratie op

Je schrijft je bedrijf in bij de KVK en kan daarvoor online een inschrijfformulier invullen en een afspraak maken. Het is voor een goede start als zzp'er aan te raden om je administratie vanaf het begin op orde te hebben. Een boekhoudprogramma is wat dat betreft ideaal als je de boekhouding zelf gaat bijhouden. Regel na je KVK-inschrijving ook meteen een zakelijke rekening om de geldstromen gescheiden te houden. Het is ook handig om te weten welke fiscale voordelen je krijgt als zzp'er en wat de belastingregels daarvoor zijn. Denk daarbij aan het urencriterium voor de zelfstandigenaftrek, MKB-vrijstelling, maar ook aan de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek.

Check welke verzekeringen je nodig hebt

Huur je een bedrijfspand dan is het belangrijk om een zakelijke inboedelverzekering af te sluiten. Wil je verzekerd zijn voor arbeidsongeschiktheid? Dan regel je een arbeidsongeschiktheidsverzekering of kijk je naar de mogelijkheden om je aan te sluiten bij een broodfonds. Wil je verzekerd zijn tegen de gevolgen van aansprakelijkheid? Dan kijk je of je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering of een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering nodig hebt.

Mijnzzp.nl